Opplysningskontoret for frukt og grønt

Ny æra for norsk kinakål

Del
Da kinakålen kom til Norge tidlig på 80-tallet ble den tatt veldig godt imot. Den var lett å håndtere, lett å lagre og sprø å spise. På mange måter gjorde kinakålen oss til et salatspisende folk. Nå er den på vei til å bli trendy igjen og kinakålproduksjonen i Norge er forlenget grunnet moderne teknologi.
Bak kinakålen i tomatsaus i ovnen. Enkelt og veldig godt.
Bak kinakålen i tomatsaus i ovnen. Enkelt og veldig godt.

– Da ble den som oftest servert finstrimlet med hermetisk mais, ananas og rød paprika, som også var «eksotisk» på den tiden. Utover på 90-tallet øker forbruket av salater, inkludert flere norske varianter. Nå er kinakålen på vei til å bli trendy igjen, sier kokk og matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Norsk kinakålsesong forlenget

Grønnsaksprodusent Ragnhild Nærstad i Lier, er en av de største kinakålprodusentene i Norge. Hun forteller at det er en super kvalitet på årets avling.

- Nå er sesongen godt i gang og den varer lenge, forteller hun. - Produsentene i Lier har gått sammen om et kontrollert atmosfærelager for å øke kinakålsesongen. Dermed får vi frisk kinakål i en lengre periode. Kinakålen som høstes i september/oktober legges på lageret og holder godt utover vinteren. Kinakålen har lengere holdbarhet enn andre salattyper, blant annet fordi den ikke oksiderer i snittflatene.

Kinakål på nye måter – varmebehandling hever smaken

Mange har fått øynene opp for å varmebehandle kinakålen.

- Det er smart og anbefales. Ved varmebehandling kommer den fine søtlige smaken på kinakålen fram. Kinakål kan med fordel smørdampes, gratineres, stekes eller brukes i stuinger og paier. Kinakål kan også brukes i supper, gryter, wok og annen asiatisk mat, tipser Toril og legger til at den ikke må kokes for lenge for da mister den smaken.

Grillet kinakål må du prøve i sommer, sier Toril. Det blir fort en favoritt. Skjær kinakålen i båter og grill dem til de har fått fine grillstriper og er møre. Det er enkelt.

- En annen rett du må prøve med kinakål er å bake den i smakfull tomatsaus. Det er en nydelig og enkel rett som gjerne kan serveres til middagen.

Koreansk nasjonalrett – Kimchi - en fermentert variant

En rett som er blitt veldig populær er den koreanske klassikeren kimchi. Det er en fermentert rett hvor kinakålen er hovedingrediens. Den får du overalt i Korea. Her får du en enkel utgave av kimci som du må prøve.

Fakta om kinakål

  • Kinakål har både lavt energi- og fettinnhold og er en kilde til vitamin C. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kinakål har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.
  • Kinakål kommer, som navnet tilsier, opprinnelig fra Kina. Der ble den gjerne spist til frokost. I Europa har kinakål vært dyrket siden midten av 1900-tallet.
  • Norsk kinakål dyrkes i store deler av landet, fra Frosta i Trøndelag og sørover.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bak kinakålen i tomatsaus i ovnen. Enkelt og veldig godt.
Bak kinakålen i tomatsaus i ovnen. Enkelt og veldig godt.
Last ned bilde
Smørdampet kinakål - ypperlig som tilbehør f.eks. til fisk.
Smørdampet kinakål - ypperlig som tilbehør f.eks. til fisk.
Last ned bilde
Kimchi - en koriansk salatvariant - som smaker spennende som tilbehør.
Kimchi - en koriansk salatvariant - som smaker spennende som tilbehør.
Last ned bilde
Grønnsaksprodusent Ragnhild Nærstad i Lier, en av de største produsentene på kinakål.
Grønnsaksprodusent Ragnhild Nærstad i Lier, en av de største produsentene på kinakål.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye