Newswire

(NW) Advarer mot utenlandske nettbutikker

Del

Netthandel fra utlandet er populært, men risikabelt. Flere produkter kan være farlige å bruke.

- Man skal utvise stor forsiktighet når man handler fra utenlandske nettbutikker, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel.
- Man skal utvise stor forsiktighet når man handler fra utenlandske nettbutikker, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel.

Nordmenns handel i utenlandske nettbutikker økte med 281 prosent fra 2011 til 2017. Nordmenn legger nå igjen 1 av 10 kroner i utenlandske butikker, viser tall fra Virke.

Men privatimporterte produkter er ofte av dårlig kvalitet, og kan til og med være farlige.

– Man skal utvise stor forsiktighet når man handler fra utenlandske nettbutikker. Mange av produktene kan være brannfarlige, inneholde farlige kjemikalier eller rett og slett være produsert under uverdige forhold, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel.

Et godt råd er å se etter CE-merket på elektronikk, leketøy, barneklær og verneutstyr. Et CE-merket produkt skal ikke være til skade for menneskers sikkerhet og helse eller for miljøet. Men ofte mangler varene merket, eller de er merket med uriktige opplysninger.

– Sjekk gjerne Forbrukerrådets liste over useriøse aktører. Husk også at norske angrefrist-, bytte- og returregler ikke gjelder ved kjøp i utenlandske nettbutikker, sier Stende.

Brannfarlige ladere

I Sverige går Elsäkerhetsverket ut mot å handle mobilladere på enkelte utenlandske nettsteder. De kjøpte 10 ladere fra nettsiden Wish, og fant feil ved absolutt alle.

– Det er stor risiko ved å kjøpe ladere fra visse netthandelssider, advarer Elsäkerhetsverket.

Testen viste at de 10 laderne ikke engang overholdt de grunnleggende sikkerhetskravene. Seks ladere oppfylte ikke kravet til brannsikkerhet, og kan ta fyr.

– E-handelen forsetter å øke, og når det gjelder privatimport og handel med foretak som det ikke går an å identifisere eller kontakte, øker risikoen for at det også finnes feil ved produktene, sier Kim Reenaas, sjef for produktavdelingen ved Elsäkerhetsverket.

Mange norske forbrukere har funnet veien til utenlandske nettbutikker godt hjulpet av 350 kronersgrensen for momsfri utenlandshandel. Denne regelen vil bli avviklet i 2020.

Stiller høye krav

Biltema er en av flere norske forhandlere som merker tøff konkurranse fra utenlandske nettbutikker. Samtidig er også Biltemas produkter produsert utenlands, i Asia og Europa.

– I motsetning til en del utenlandske aktører, stiller vi høye krav til våre leverandører, både når det gjelder fabrikker, arbeidsforhold og produkter. Brytes disse forutsetningene, avbryter vi samarbeidet umiddelbart. Vi står for det vi selger og tør å sette navnet vårt på produktene, sier Dag Bergby, konstituert daglig leder i Biltema.

Norske virksomheter er underlagt Produktkontrolloven, som skal sikre at produktene ikke skader helse og miljø. Utenlandske aktører trenger ikke å forholde seg til denne.

– For å sikre kvaliteten tester vi produktene over tid, og ofte en uavhengig tredjepart i tillegg. Vi foretar også løpende kontroller på våre produkter før de forlater fabrikkene og sendes til Norge, sier Bergby.

– Norske butikker overholder krav og regler for omsetning av varer i Norge og der kan forbrukeren være trygg på produktene de kjøper. I tillegg har man gode retur og reklamasjonsmuligheter dersom et produkt ikke oppfyller kravene, sier Bror William Stende i Virke.

Kontaktperson:

  • Dag H. Bergby, konstituert daglig leder i Biltema Norge AS, tlf. 90 88 44 76

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler, bilder og videoer er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for Biltema.

Nøkkelord

Kontakter

Dag H. Bergby, konstituert daglig leder i Biltema Norge AS, tlf. 90 88 44 76

Bilder

- Man skal utvise stor forsiktighet når man handler fra utenlandske nettbutikker, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel.
- Man skal utvise stor forsiktighet når man handler fra utenlandske nettbutikker, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel.
Last ned bilde

Om Newswire

Newswire
Myntgata 2
0151 Oslo

+47 9012 4650http://www.newswire.no

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Vi leverer nyhetsartikler og nyhetsvideoer til norske medier. Sakene lages, redigeres og sendes ut av Newswires redaksjon. Våre saker er ikke pressemeldinger, men nyhetsstoff innen områder som er interessante for våre oppdragsgivere.

Norske bedrifter og organisasjoner sitter på mye godt stoff som fortjener oppmerksomhet. Newswire er nyhetsbyrået som får fram disse historiene.

Våre artikler, bilder og videoreportasjer er til fri bruk i alle medier. Vi oppgir alltid hvem som er vår oppdragsgiver.