NVE starter kontinuerlig overvåkning av fjellpartiet Skutshorn i Vang kommune

- Kartleggingen som er utført viser at faren og konsekvensene ved et skred fra fjellpartiet vurderes som så store at vi nå ønsker en kontinuerlig overvåking, sier geolog i skredseksjonen i NVE, Kjetil Indrevær. Dette betyr at NVE tar ansvaret for varsling til kommune, politi og statsforvalteren ved økte bevegelser i fjellpartiet.
NVE ønsker å ha på plass et system for kontinuerlig overvåking så raskt som mulig, innen utgangen av 2023. Frem til da er det allerede nå etablert overvåking som vil gi tidlig forvarsel på eventuelt økte bevegelser i fjellpartiet.
Kan forårsake flodbølge
Skutshorn er et stort ustabilt fjellparti som ligger 600 meter over innsjøen Vangsmjøse (466 moh). Norges geologiske undersøkelse (NGU) har kartlagt fjellpartiet siden 2018. Deler av fjellpartiet på opp mot ti millioner kubikkmeter beveger seg med opptil tre centimeter i året. Et større fjellskred fra Skutshorn kan forårsake en flodbølge som kan ramme bebyggelse langs Vangsmjøse, herunder også kommunesenteret i Vang.
Norges geotekniske institutt (NGI) arbeider nå med å utføre en detaljert modellering av oppskyllingshøyder for en slik flodbølge. Denne blir ferdigstilt i løpet av høsten 2022.
Fjellskred kan varsles
Erfaring fra Norge og andre sammenliknbare land viser at fjellskredene varsler seg selv ved langvarige, sakte bevegelser i fjellmassene. Bevegelsene er typisk noen få millimeter til rundt ti cm pr år over flere tiår eller århundrer. Uker til måneder i forkant av et skred øker bevegelsene betydelig. Erfaringene gir grunnlag for å identifisere fjellpartier som kan utvikle fjellskred, og i neste omgang iverksette beredskap basert på overvåking, varsling og evakuering.
Klassifiserte fjellpartier med høy risiko blir kontinuerlig overvåket av NVE. Overvåkingen består av ulik instrumentering som gir nær sanntidsdata på bevegelser i fjellet. Dette gjør det mulig å varsle og evakuere folk i faresonen før et mulig fjellskred.
- At Skutshorn nå blir satt under kontinuerlig overvåking betyr at vi vil fange opp økte bevegelser tidlig. Befolkningen kan derfor føle seg trygge på at de blir varslet i god tid før et eventuelt skred, forteller Indrevær. Berørte innbyggere og næringsliv i Vang kommune vil få økt sikkerhet med de tiltakene som er planlagt.
Vil få konsekvenser for arealplanlegging og beredskapsarbeid
Den nye klassifiseringen av Skutshorn får konsekvenser for kommunens arealplan- og beredskapsarbeid, både på kort og lang sikt.
I et møte 28. juni ble kommunen og Statsforvalteren i Innlandet informert om status i arbeidet med risikoklassifiseringen av Skutshorn.
- Kommunen må fra nå av ivareta faren fra Skutshorn i sitt arbeid. På kort sikt, frem til den kontinuerlige overvåkingen kommer på plass, betyr dette at kommunen midlertidig ikke kan tillate oppføring av bygninger nært Vangsmjøse hvor det skal bo og oppholde seg personer, sier Indrevær.
Etter at den kontinuerlige overvåkingen er på plass i løpet av 2023, vil den praktiske betydningen for kommunens arealplanarbeid bli betydelig mindre.
Videre må kommunen jobbe med å få på plass planer for beredskap og evakuering av eksisterende bebyggelse som kan være utsatt.
- Vi anbefaler Vang kommune å etablere et beredskapsplanverk i samarbeid med Statsforvalteren, politiet og andre relevante aktører. Dette innebærer blant annet varslingssystemer for befolkningen, etablering av tydelige evakueringssoner, en plan for opprettholdelse av kommunale tjenester og en plan for god samhandling mellom beredskapsaktørene, avslutter Indrevær.
Skutshorn blir det tiende fjellpartiet i Norge som overvåkes døgnet rundt.
Foto: Gustav Pless / NVE
Nøkkelord
Kontakter
NVEs pressetelefon
Tel:489 97 667pressevakt@nve.noBilder

Lenker
Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Cadre Elvekraft AS får overtredelsesgebyr på 500 000 kroner1.4.2025 10:06:28 CEST | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gir gebyret etter flere brudd på detaljplan for miljø og landskap ved bygging av Brufossen kraftverk i Birkenes kommune, Agder fylke.
Økt snøskredfare i Nord-Norge tirsdag og onsdag31.3.2025 16:00:00 CEST | Pressemelding
På tirsdag ettermiddag øker skredfaren i store deler av Nord-Norge. Årsaken er kraftig vind, stigende temperatur og nedbør som regn. Onsdag kan snøskredfaren øke til faregrad 4-Stor i varslingsregionene Nord-Troms og Lyngen.
NVE gir konsesjon til oppgradering av kraftnettet til Raufoss Industripark31.3.2025 14:26:51 CEST | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt nettselskapet Elvia tillatelse til å forsterke strømforsyningen til Raufoss Industripark i Vestre Toten. Dette gjør det mulig å utvide aktiviteten og koble til nytt strømforbruk.
NVE godkjente mer enn 150 planer og gjennomførte nærmere 200 kontroller av vannkraftverk i 202427.3.2025 08:24:27 CET | Pressemelding
Det siste året har NVEs miljøtilsyn fått økte midler for å kunne følge opp flere vannkraftanlegg både før, under og etter bygging. Det har bidratt til at det i dag ikke er kø på saksbehandling av detaljplaner for vannkraftanlegg.
NVE legger fram nye solkraftdata26.3.2025 13:03:31 CET | Pressemelding
NVE har oppdatert verktøyet for solkraftdata. Akershus er fylket med mest installert effekt, mens Oslo er på kommunetoppen. Generelt gikk installasjonene av solcelleanlegg betydelig ned i 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom