Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

NVE: Kos dere på ski i påsken, men følg med på snøskredvarselet

Del

De fleste steder er det nå moderat snøskredfare og forholdsvis oversiktlige skredforhold. I enkelte områder finnes det vedvarende svake lag i snødekket og her er det viktig å være forsiktig med hvor man legger turen.

Foto: Catchlight/NVE.
Foto: Catchlight/NVE.

Fokksnø i fjellet og våt snø i lavlandet er de dominerende skredproblemene i det meste av landet. I tillegg finnes det vedvarende svake lag i høyfjellet mange steder. 

 Sett deg inn i skredproblemene for ditt område og legg turen utenom utsatt terreng, anbefaler snøskredvarsler i NVE Odd-Arne Mikkelsen. Det vil si fjellsider som er brattere enn 30 grader, der skredproblemet er til stede.  

Vil du være helt sikker, unngå skredterreng 

Vil du være helt sikker, unngå alt skredterreng. Det vil si både bratte heng hvor skred kan løsne og utløpsområder (området der snøskredet stopper opp). Dette rådet gjelder spesielt i områder hvor skredproblemet er vedvarende svake lag. 

 Der det finnes vedvarende svake lag i snødekket anbefaler vi å legge turen helt utenom skredterreng, uansett faregrad. Det vil si i god avstand fra fjellsider brattere enn 30 grader, sier Mikkelsen.  

Slik situasjonen er nå er sjansen for å løse ut slike skred ikke så stor, men skredene kan til gjengjeld bli veldig store hvis man først er uheldig.  

 Vedvarende svake lag ligger skjult under snøoverflaten. De er veldig uforutsigbart og vanskelig å vurdere, selv for eksperter, advarer Mikkelsen. 

Mikkelsen understreker at det finnes mange fine turmuligheter, så lenge man unngår skredproblemene, men at forholdene kan endre seg raskt. Følg derfor med på oppdaterte varsler på varsom hver ettermiddag.  

Les mer på snøskredskolen

*********

Følg med på oppdaterte snøskredvarsler på varsom.no

Motta varsler på SMS og/eller e-post (gratis)

Følg oss på Twitter  og Facebook

Varsom er en tjeneste levert av Norges vassdrags- og energidirektorat, i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt. Målet er å hindre tap av liv og verdier knyttet til flom, snø-, jord- og fjellskred og isforhold i Norge.

Kontakter

Snøskredvarslingen (NVE):
Telefon: 488 80 100, mellom klokken 07-20 alle dager, ikke SMS
E-post: snoskredvarsling@nve.no

NVEs pressetelefon: 489 97 667

Bilder

Foto: Catchlight/NVE.
Foto: Catchlight/NVE.
Last ned bilde

Lenker

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom