Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

NVE: Betydelig snøskredfare i Nord-Norge og Nord-Vestlandet

Del

Inn mot palmehelgen er det betydelig snøskredfare i Nord-Norge og Nord-Vestlandet. I nord kan skiløpere utløse skred på grunn av vedvarende svake lag i snøen, mens det på Nord-Vestlandet er det fjernutløste skred på grunn av rim og våte løssnøskred som skaper utfordringer. NVE anbefaler å unngå skredterreng og følge med på skredvarslet igjennom påsken.

Skikjørerutløst skred fra Steinberget, ved Kirketaket, i Romsdal. 07.04.2022. Foto: Halvor Hagen/Regobs
Skikjørerutløst skred fra Steinberget, ved Kirketaket, i Romsdal. 07.04.2022. Foto: Halvor Hagen/Regobs

 – Snøskredfaren er størst i Nord-Norge og Nord-Vestlandet. Derfor har vi varslet betydelig snøskredfare i flere regioner de neste dagene. I nord er skredfaren betydelig fordi det finnes et vedvarende svakt lag i snødekket som er uforutsigbart. Det gjør det mulig for en enkelt skiløper å løse ut skred, sier snøskredvarsler i NVE Gustav Pless.

På Nord-Vestlandet er det observert et skummelt rimlag som gjør at snøskred kan fjernutløses, i tillegg til flere våte løssnøskred.

 – Det er kommet mye nysnø mange steder de siste dagene, spesielt på Nord-Vestlandet, som gjør at man bør være ekstra oppmerksom på våte løssnøskred i utsatte brattheng når sola kommer frem. I høyden må man følge med på fokksnøflak som kan være lette å påvirke, sier Pless.

Bruk Varsom-appen

 – Vi anbefaler alle som har tenkt seg ut på tur å laste ned Varsom-appen. Det er mulig å laste ned turkart til turer uten mobildekning. Appen har også bratthetskart, som viser hvor bratt terrenget er rundt deg, samt hvor det finnes utløpsområder. Appen bruker GPS og viser deg snøskredvarslet for det området du befinner deg i, sier Pless

Snøskredfaren kan endre seg på kort tid avhengig av temperatur, vind og nedbør. Det er derfor svært vanskelig å si noe om hvordan snøskredfaren vil være langt frem i tid. NVEs snøskredvarsling anbefaler alle å følge med på daglige snøskredvarsler på varsom.no.

Snøskredfare er vanskelig å vurdere og det vil alltid være en usikkerhet som er vanskelig å forholde seg til. Vil du være helt sikker så er det beste å unngå alt skredterreng. Det vil si terreng som er brattere enn 30 grader, og utløpsområder for snøskred.

Mer informasjon om hva skredterreng er for noe, hvorfor skredproblemet er viktig eller hva et tydelige faretegn kan være finner du på Varsom sin Snøskredskole.

*********

Følg med på oppdaterte snøskredvarsler på varsom.no

Motta varsler på SMS og/eller e-post (gratis)

Følg oss på Twitter  og Facebook

Varsom er en tjeneste levert av Norges vassdrags- og energidirektorat, i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt. Målet er å hindre tap av liv og verdier knyttet til flom, snø-, jord- og fjellskred og isforhold i Norge.

Kontakter

Snøskredvarslingen (NVE):
Telefon: 488 80 100, mellom klokken 07-20 alle dager, ikke SMS
E-post: snoskredvarsling@nve.no

NVEs pressetelefon: 489 97 667

Bilder

Skikjørerutløst skred fra Steinberget, ved Kirketaket, i Romsdal. 07.04.2022. Foto: Halvor Hagen/Regobs
Skikjørerutløst skred fra Steinberget, ved Kirketaket, i Romsdal. 07.04.2022. Foto: Halvor Hagen/Regobs
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom