Nortura på Arendalsuka
Kl. 10.00 - 10.30:
Bærekraftig landbruk: Tar Norges største matprodusenter ansvar?
Metan er landbrukets største utfordring. Har de største aktørene innen bransjen nok tiltak? Og hvordan kan samvirkene være et virkemiddel i å få løst utfordringen?
Staten har gitt Nortura, TINE og Felleskjøpet ansvaret for at det produseres nok egg, melk, kjøtt og korn i Norge. Sammen representerer de 40 0000 bønder over hele landet. Ringvirkningene av avgjørelsene disse selskapene tar er enorme.
Vi utfordrer topplederne på hva de gjør for å sikre trygg og bærekraftig mat for fremtidige generasjoner og om samvirkemodellen kan være nøkkelen for å sikre oppslutning rundt nødvendige tiltak.
Deltakere: Anne Marit Panengstuen, konsernsjef i Nortura, Gunnar Hovland, konsernsjef i Tine og Svenn Ivar Fure, konsernsjef i Felleskjøpet
Moderator: Martin Inderhaug, fagsjef bærekraft Animalia
Kl. 11.00 - 11.30:
Don't look up - er vi selvforsynte nok?
Krig og klimaendringer truer matforsyningen i verden og selvforsyningsgraden i Norge er rekordlav. Bøndene tjener ikke penger, industrien operer med syltynne marginer og kopiprodukter skyver uavhengige norske merkevarer ut av butikkhyllene. I dag er kun halvparten av maten vi spiser produsert i Norge, andelen er enda lavere om vi tar med import av dyrefôr i beregninga.
Deltagere:TBA
Debatten vil ledes av Svein Tore Bergestuen.
Kl. 12.00 - 12.30:
Dyrevelferd - vårt viktigste bærekraftmål?
Regjeringen har varslet en egen stortingsmelding om dyrevelferd, som etter planen skal komme i 2023. Det har skjedd utvikling og endringer siden 2003, da forrige stortingsmelding om dyrevelferd kom. Vi samler regjeringsparti og opposisjon til å diskutere hva som vil bli viktig i den nye dyrevelferdsmeldinga.
Deltagere:
Sandra Borch, Landbruks- og matminister (Sp), Rasmus Hansson (MDG), Per Vidar Kjølmoen (Ap), Andre Skjellstad (V)
Debatten vil ledes av Svein Tore Bergestuen.
Kl. 13.00 - 13.30:
Ku-rap til besvær: hva gjør vi for å redusere metan fra landbruket?
Drøvtyggerne står for over halvparten av klimagassutslippene i landbruket, og metangass er her den viktigste klimagassen. Reduserte utslipp av metan vil gi en rask effekt i forhold til global oppvarming, samtidig som det vil gjøre oss mindre avhengige av negative utslipp i fremtiden.
Men hvordan kan man kutte utslipp fra levende dyr?
Samvirkene og eksperter diskuterer tiltak og ser på løsningene for hvordan vi kan redusere metanutslipp i landbruket.
Kl. 14.00 - 14.30:
Ku eller kålrabi?
Er EAT og Nortura som hund og katt, eller er det grunnlag for en konstruktiv dialog om bærekraft mellom organisasjonene? Kan kjøtt og bærekraft gå hånd i hånd og hvordan skal vi innrette matproduksjonen i Norge?
EAT grunnlegger og leder Gunhild Stordalen møter Norturas styreleder Trine HasvangVaag for en dialog om fremtiden består av ku eller kålrabi – eller kanskje begge deler?
Deltagere:
Gunhild Stordalen, EAT gründer, Trine HasvangVaag, Styreleder i Nortura
Samtalen ledes av Kim Gabrielli, Adm. Dir i UN Global Compact Norge
Kl. 15.00 - 15.30:
Speakers corner: Kan kjøtt produseres bærekraftig? Si din mening!
I mai inviterte Nortura klimaminister Espen Barth Eide, Fremtiden i våre hender, Dyrevernalliansen og ungdomsorganisasjonen SPIRE til et dialogmøte om kjøtt og bærekraft på Litteraturhuset. Vi fortsetter suksessen og inviterer til dialog i Arendal om samme tema.
Kort innledning om Norturas strategi for bærekraft, før vi åpner opp for synspunkter og innspill fra tilhørerne.
Tror du kjøtt noen gang kan bli bærekraftig? Kom og si din mening til både styreleder og konsernsjef i Nortura
Debattpanel: Hele salen!
Kl. 16.00 - 16.30: Speed dating – Disruptive løsninger fra landbruket
Vi inviterer innovative bedrifter og bønder til speed-dating. De får tre minutter for å vise frem løsninger som kutter klimautslipp, styrker dyrevelferd og styrker naturmangfoldet.
På kvelden holdes dørene åpne, og mat fra hele Norge serveres. Velkommen!
Nøkkelord
Kontakter
Frida Axelsen-SørlleKommunikasjonsrådgiver
Tel:46614543frida.axelsen-sorlle@nortura.noBilder
Om Nortura
Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior.
Vi jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.
Følg pressemeldinger fra Nortura
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nortura
Seier i retten for Nortura – vinner på alle punkter.19.3.2024 14:54:25 CET | Pressemelding
Nortura har i dag fått medhold på alle punkter i tingretten for vår tolkning av forskriften og vår håndtering av denne i underskuddssituasjonen vi har stått i den siste tiden.
Produktnyheter fra Nortura: Gode og smakfulle nyheter fra både Gilde og PRIOR20.2.2024 11:20:50 CET | Pressemelding
Til årets første lanseringsvindu kommer Nortura med seks spennende og smakfulle nyheter: Slakterens Beste kjøttboller fra Gilde og Crispy sticks fra PRIOR. I tillegg lanseres løvtynn grillet kyllingfilet fra PRIOR og to nye smaker i serien Gilde Turmat.
PRIOR i gang med ny og mer etisk produksjon av egg - uten avlivning av nyklekkede hanekyllinger15.2.2024 14:17:03 CET | Pressemelding
Som første eggleverandør i Norden har Nortura tatt i bruk ny teknologi som gjør det mulig å kun klekke høner. De første PRIOR-eggene fra den nye produksjonsformen kommer i butikk denne sommeren, og på sikt er målet en ny nasjonal standard.
Resultatforbedring i Nortura14.2.2024 09:40:25 CET | Pressemelding
Nortura leverer en resultatforbedring på over en halv milliard kroner i 2023. Driftsresultatet endte (EBIT) på 258 millioner kroner, og Norturas omsetning er for første gang over 30 milliarder kroner.
PRIOR-egg er nå rikere på jod!30.1.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
PRIOR-egg fra Nortura er nå rike på jod, et tiltak for å styrke folkehelsen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom