Nortura og Prior vil gi kyllingen fôr av norske råvarer
Nortura og Prior har igangsatt et unikt prøveprosjekt for å teste ut kyllingfôr basert på minst 90 prosent norske råvarer. Målet er at to millioner kyllinger skal få det nye fôret i løpet av det kommende året.
- Bærekraftig
- Vi ønsker å utforske muligheten for mer norskbasert og bærekraftige fôrløsninger. Det nye fôrkonseptet vil kunne redusere soyabehovet med om lag 75 prosent, sier Siw Dejligbjerg Steen, konserndirektør for hvitt kjøtt og egg i Nortura.
I det nye fôret er importert soya blant annet byttet ut med norske erter, åkerbønner og raps. Soya benyttes ofte som proteinråvare i fôr, men det er krevende å produsere dette i Norge på grunn av klima og begrenset med egnet jord.
- Derfor ser vi nå på muligheten for å ta i bruk andre norske fôrråvarer. Selv om det også er begrenset med tilgang på det så må vi starte et sted. Først da vil utviklingen kunne gå mot mer helnorske løsninger, sier Dejligbjerg Steen.
Fremtidsrettet
- Alle Prior sine produkter består kun av norske kylling- og kalkun-råvarer, fordi vi eies av den norske bonden. En større andel norsk fôr vil vi gjøre Prior enda litt norskere – til dyras, bondens og forbrukerens beste, sier Dejligbjerg Steen.
Prosjektet er et prøveprosjekt i ett år. Målet er å kunne utvikle og benytte helnorsk fôr i større grad i fremtiden.
- Dette er et viktig skritt i riktig retning. Vi forventer å få mye verdifull kunnskap fra prosjektet, sier Dejligbjerg Steen og legger til:
- En forutsetning for at dette skal bli vellykket og framtidsrettet er at en slik endring ikke skal gå på bekostning av dyrehelse, dyrevelferd eller bondens økonomi. Utrullingen vil derfor skje sammen med fôrleverandørene og produsentene, kontrollert og gradvis. Det blir spennende å se resultatene.
Om Prior:
Prior eies av samvirket Nortura som igjen eies av norske bønder over hele landet. Prior er en ledende merkevare på hvitt kjøtt og egg i Norge, og jobber hver dag for en sikker og bærekraftig matvareproduksjon.
Nøkkelord
Kontakter
Tanita Wassås KveinåKommunikasjonsrådgiver
Tel:95233503tanita.kveina@nortura.noBilder
Om Nortura
Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior.
Vi jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.
Følg pressemeldinger fra Nortura
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nortura
Seier i retten for Nortura – vinner på alle punkter.19.3.2024 14:54:25 CET | Pressemelding
Nortura har i dag fått medhold på alle punkter i tingretten for vår tolkning av forskriften og vår håndtering av denne i underskuddssituasjonen vi har stått i den siste tiden.
Produktnyheter fra Nortura: Gode og smakfulle nyheter fra både Gilde og PRIOR20.2.2024 11:20:50 CET | Pressemelding
Til årets første lanseringsvindu kommer Nortura med seks spennende og smakfulle nyheter: Slakterens Beste kjøttboller fra Gilde og Crispy sticks fra PRIOR. I tillegg lanseres løvtynn grillet kyllingfilet fra PRIOR og to nye smaker i serien Gilde Turmat.
PRIOR i gang med ny og mer etisk produksjon av egg - uten avlivning av nyklekkede hanekyllinger15.2.2024 14:17:03 CET | Pressemelding
Som første eggleverandør i Norden har Nortura tatt i bruk ny teknologi som gjør det mulig å kun klekke høner. De første PRIOR-eggene fra den nye produksjonsformen kommer i butikk denne sommeren, og på sikt er målet en ny nasjonal standard.
Resultatforbedring i Nortura14.2.2024 09:40:25 CET | Pressemelding
Nortura leverer en resultatforbedring på over en halv milliard kroner i 2023. Driftsresultatet endte (EBIT) på 258 millioner kroner, og Norturas omsetning er for første gang over 30 milliarder kroner.
PRIOR-egg er nå rikere på jod!30.1.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
PRIOR-egg fra Nortura er nå rike på jod, et tiltak for å styrke folkehelsen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom