Norske teknologer bygger plattform for å registrere immune
På få uker har ideen om et register av immune hjelpere gått fra en løs tanke til den globale teknologidugnaden Wemunity - med norske virksomheter i førersetet.

Plattformen utvikles for at myndigheter og hjelpeorganisasjoner skal kunne registrere frivillige borgere som er friske etter en Covid-19 infeksjon. I løpet av få uker er en antistoff-test ventet å være godkjent for markedet. Når man kan konstatere immunitet, kan mennesker som er motstandsdyktige mot viruset utgjøre et smitteskjold og bidra til å ivareta viktige oppgaver i samfunnet.
- Borgere som er friske og ikke smittebærere etter en corona-infeksjon kan avlaste samfunnet med svært mange kritiske oppgaver. Og de kan også bidra til at vi skaper et smitteskjold for de som absolutt ikke bør få sykdommen, sier initiativtager Anders Waage Nilsen.
Etter at ideen ble lansert har en stor gruppe designere, teknologer og leger samlet krefter for å realisere den. Blant selskapene som bidrar er New, Deloitte, Netlife, Sanity og Heydays. Også folk fra plattformer som Nyby og Nabohjelp har støttet prosjektet. Teamet har de siste ukene fått innspill både fra ledere, myndigheter og hjelpeorganisasjoner. Målet er en plattform som kan tilpasses ulike nasjonale forhold, og ulike situasjoner. Løsningen vil være svært viktig i land med dårligere helsevesen enn Norge.
– Erfaringer fra virusepidemier som Ebola er at de som blir friske og immune kan gjøre en stor forskjell. Plattform vi bygger skal forenkler registreringen og sikrer godt samspill mellom sivilsamfunn og offentlige virksomheter, sier Waage Nilsen.
Wemunity-teamet er opptatt av å ivareta personvernet. Immunitet er en helseopplysning som krever at alle brukerne har kontroll på bruken av dataene. Deloitte har satt på et eget juridisk team for å bistå i dette arbeidet.
Utviklingen av immunitetstester pågår for fullt. Angela Rasmussen, Virolog fra Columbia University, påpeker at en infeksjon resulterer i beskyttende immunitet mot SARS-CoV2, i det minste på kort sikt, og at reinfeksjon forekommer svært sjeldent. (Kilde: The Scientist).
– Det er i utgangspunktet trivielt å lage immunitetstester. Så snart myndighetene gir klarsignal til det vil storskala testing være på markedet i løpet av kort tid, sier Anne Spurkland, professor i molekylær immunologi ved Universitet i Oslo.
Målet til Wemunity er å gjøre informasjonen om hvem som er immune og hvilke ressurser de kan bidra med tilgjengelig så snart tester og kliniske definisjoner er etablert.
– Hvis vi raskest mulig klarer å sjekke folk ut av faresonen og inn i hjelpeapparatet kan det få stor betydning for håndteringen av pandemien, sier Waage Nilsen.
Ønsker du å bidra til at dette non-profit prosjektet klarer å levere en global tjeneste kan du gjøre det gjennom den pågående Spleis- aksjonen. Har du kunnskap du vil bidra med i prosjektet, registrer deg på wemunity.org
Mer om Anders Waage Nilsen: Gründerprofilen er for noen kjent for å ha startet skimagasinet Fri Flyt. Han jobber til daglig med selskapet WasteIQ i den bergensbaserte startup-fabrikken New. For to uker siden fikk han en idé
som ikke slapp taket: dette er et virus hvor man blir immun etter å ha vært syk, og det vil bygges opp en økende kapasitet av mennesker som kan hjelpe de som er smittet. Disse folka må vi organisere globalt! Det var starten på Wemunity.
For mer informasjon ta kontakt med: Anders Waage Nilsen
Tlf: + 47 918 14 356 Epost: anders@new.no
Kontakter
Elisabeth EvjenDirector
Tel:+47 412 70 000eevjen@deloitte.noBilder
Lenker
Om Deloitte
Deloitte er et markedsledende selskap som leverer revisjon, advokattjenester, finansiell rådgivning, risikoanalyser og konsulenttjenester. Vi etterstreber å hjelpe våre kunder realisere sine ambisjoner, skape en positiv forskjell i samfunnet, og utnytte potensialet i våre medarbeidere.
Vi arbeider for en rekke internasjonale selskaper og norske virksomheter innen alle deler av næringslivet, ideelle organisasjoner, idrett og kommunal- og statlig sektor. Hver klient har tilgang til et tverrfaglig team som kan trekke på erfarne medarbeidere og internasjonal kompetanse på tvers av industrier, sektorer og fagdisipliner. Gjennom dette er vi i stand til å bidra med dyp innsikt og kvalifiserte meninger om problemstillinger i daglig drift, så vel som innspill og vurderinger om fremtidige scenarier. Med 1500 ansatte ved 22 kontorer i Norge har vi kapasitet og kompetanse til å gjennomføre alle typer prosjekter. Vi bidrar til å skape resultater for våre klienter gjennom en strategisk tilnærming til utfordringer, med høy grad av praktisk gjennomføringsevne.
Følg saker fra Deloitte
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Deloitte på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Deloitte
Svært lav kjennskap til 5G hos forbrukerne14.12.2020 09:02:41 CET | Pressemelding
Teleoperatører i Norge og Norden investerer massivt i utbygging av den femte generasjonen mobilnett (5G). Men selv om utrullingen skyter fart, henger ikke private forbrukere helt med. Det viser Deloittes nordiske rapport Deloitte Digital Consumer Trends.
Norske innsamlingsorganisasjoner samler inn mer enn noen gang tidligere24.11.2020 11:00:00 CET | Pressemelding
Aldri før har organisasjoner samlet inn så mye penger som i 2019. Stiftelsen Flyktninghjelpen er organisasjonen som har anskaffet mest. Det viser funn fra fundraisingrapporten utarbeidet av Deloitte.
Control Cutter vinner av Deloittes Fast 50-kåring: Med på å stenge ned oljefelt på en effektiv måte19.11.2020 09:38:48 CET | Pressemelding
Når gamle oljeplatformer og -brønner skal stenges, bidrar Control Cutter med tidsbesparende og kostnadseffektive løsninger for å rydde opp. De er vinneren av årets utgave av Deloitte Technology Fast 50.
Statsbudsjett 2021: Ny kildeskatt er symboltiltak7.10.2020 11:19:07 CEST | Pressemelding
Regjeringen foreslår innføring av kildeskatt på renter og royalties for å forhindre flernasjonale selskaper fra å flytte overskudd ut av landet gjennom kunstig høye rente- og royaltybetalinger. Dette vil kun øke kompleksiteten og skape merarbeid for næringslivet mener Deloittes skatteeksperter.
Deloitte Norge tar opp åtte nye partnere1.10.2020 09:51:19 CEST | Pressemelding
Fra 1. oktober 2020 har Deloitte tatt opp syv nye partnere fra egne rekker. Dette kommer i tillegg til at Kjersti T. Stathopoulou ble ansatt som partner tidligere i år, og gjør at Deloitte har tatt opp totalt åtte partnere i 2020.
Kunnskap bringer verden nærmere sirkulær økonomi3.9.2020 09:57:11 CEST | Pressemelding
Uten kunnskap går ikke verden videre. Deloitte har på oppdrag av Klima- og miljødepartementet utformet et nasjonalt kunnskapsgrunnlag for sirkulær økonomi. Rapportene ble overrakt klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn på SINTEFs konferanse i dag.
Midt i en krise viser den yngre generasjonen mest motstandsdyktighet18.8.2020 09:00:00 CEST | Pressemelding
Deloitte Global Millennial Survey 2020 Deloitte Global Millennial Survey 2020 utforsker synspunktene til mer enn 27 500 millennials og Gen Zs, både før og etter starten av COVID-19-pandemien. Undersøkelsen har som formål å forstå deres synspunkter på en rekke temaer som hva de leter etter hos en arbeidsgiver, om de har de riktige kvalifikasjonene til fremtidens arbeidsliv og deres psykiske helse. Undersøkelsen kartlegger i tillegg deres syn på næringslivet, politikk, klima og pandemien. Undersøkelsen avdekker at til tross for de individuelle og personlige utfordringene millennials og Gen Zs står overfor, har de vært opptatt av større samfunnsspørsmål, både før og etter utbruddet av pandemien. Pandemien har styrket deres ønske om å bidra til å drive positive forandringer i lokalsamfunnene deres og rundt om i verden,og de fortsetter å kjempe for en verden der virksomheter og regjeringer speiler det samme engasjementet for samfunnet. Rapporten fra 2020 består av to deler. Den første delen
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom