Opplysningskontoret for frukt og grønt

Norske moreller i verdenstoppen!

Del

Den norske morellsesongen er i gang. Årets produksjon er større enn noensinne og bærene har svært høy kvalitet. – Vi ser at moreller ikke bare blir stadig mer populært internasjonalt - men også her i Norge, sier Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

I år forventes det en produksjon på 480 tonn norske moreller, som er en økning på 152 tonn siden 2006. Av dette eksporteres over 50 tonn, hovedsakelig til England. Frankrike og Italia kan bli nye markeder.

 

På idylliske Hellum Gård i Svelvik, Vestfold, har Eivind Hellum dyrket moreller siden 1993, og han er i dag en av landets største produsenter. 65 mål er plantet med 157 trær per mål. Hvert tre gir en avkastning på 5 til 20 kilo. – Vi har fire ulike sorter på gården. Tre mørke sorter, som har dyprødt skall, og en lys som har rødt skall, sier Hellum.

 

- Da vi begynte med moreller, kunne vi lite om morelldyrking og hadde trærne stående i jordbæråkeren. Nå har vil lært mye og planlegger å utvide produksjonen ytterligere siden etterspørselen stadig er stigende, sier Hellum.

 

– Ikke bare er moreller svært gode, de er også næringsrike, inneholder A, B og C-vitaminer, samt jern og fosfor, sier Kåsin.

 

Moreller er en gammel steinfrukt som opprinnelig kommer fra Kina. Der har frukten blitt dyrket i over 4000 år. I Norge foregår hovedproduksjonen i Hordaland, mens Telemark, Vestfold og Buskerud står for drøyt 20 prosent. Moreller er mørke og kjøttfulle bær med søtlig smak. De er gode å spise som snacks, men kan også brukes i paier, kaker, sauser og i drikker.

 

- Den norske morellsesongen starter nå opp for fullt og vil vare til godt ut i august, sier Britt Kåsin.

 

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Informasjonssjef Britt Kåsin, OFG

Tel: 23 24 94 02, mob: 916 36 870

e-post: britt.kasin@frukt.no

www.frukt.no

 

Bildetekst 1 (Hellum4.jpg)

12. generasjon på Hellum gård, Eivind Hellum, har dyrket moreller i femten år.

 

Bildetekst 2 (mange moreller)

Årets norske morellproduksjon er større en noensinne, og på Hellum gård bugner det nesten over av de fristende bærene.

 

Fotograf: Ellen Munden Paalgard

Bilder

12. generasjon på Hellum gård, Eivind Hellum, har dyrket moreller i femten år.
12. generasjon på Hellum gård, Eivind Hellum, har dyrket moreller i femten år.
Last ned bilde
mange moreller
mange moreller
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Utviklingen i det norske frukt- og grøntmarkedet 202016.3.2021 11:30:00 CET | Pressemelding

Det har knyttet seg spesielt stor spenning til tallene for frukt- og grøntmarkedet i koronaåret 2020. Store endringer har skjedd i forbrukervaner og handlemønster. Har dagligvaremarkedet klart å ta igjen salget som storhusholdningsmarkedet har tapt som følge av stengte kantiner, restauranter og hoteller? Dette var et av spørsmålene som ble belyst og forsøkt besvart i webinaret i regi av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), tirsdag 16. mars 2021.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom