Farmasiet

Norske menn forstår ikke hvor farlig solen kan være

Del

Alle vet at menn er mye sløvere enn kvinner til å smøre seg med solkrem. Forklaringen er ofte at menn ikke er så opptatt av hudpleie, og at de finner solkrem både klissete og upraktisk. Det stemmer fortsatt, men rotårsakene viser seg å være langt mer alvorlige. – Kunnskapen er ekstremt lav, sier Stig Henning Pedersen, driftsdirektør og farmasøyt i Farmasiet.

Kunnskapen blant menn om farene ved å ikke smøre seg er ekstremt lav, viser fersk undersøkelse fra Respons Analyse på vegne av Farmasiet. Foto: Shutterstock
Kunnskapen blant menn om farene ved å ikke smøre seg er ekstremt lav, viser fersk undersøkelse fra Respons Analyse på vegne av Farmasiet. Foto: Shutterstock

Respons Analyse har på vegne av Farmasiet gjennomført en undersøkelse om nordmenns solkremvaner og testet deres kunnskap om sol, solkrem og solskader. Funnene er urovekkende.

– Nordmenn flest sier de forstår viktigheten av å beskytte seg i sola, men når 7 av 10 menn oppgir at de ikke alltid smører seg når det er sol fordi de glemmer det, tas det for lett på, sier Pedersen.

Under halvparten av mannfolkene er klar over holdbarheten på en åpnet solkrem, 6 av 10 vet ikke eller svarer feil på hvor ofte man bør smøre seg, og 75 prosent vet ikke eller svarer feil på hvor mye solkrem man bør bruke for å dekke hele kroppen. Dette er lett tilgjengelig informasjon hos både kreftforeningen, helsemyndighetene og de aller fleste apotek.

En av tre forventer å bli solbrent i sommer

I sommer forventer hver tredje nordmann å bli solbrent, og menn er langt mindre bekymret enn kvinner for eventuelle konsekvenser. Hele 27 prosent kvinner svarer at de er redd for rynker, mens kun 4 prosent menn svarer det samme.

– Dette kan jo være en av årsakene til at kunnskapen er så forskjellig hos kvinner og menn. Kvinner er nok mest opptatt av å forebygge rynker og pigmentflekker, mens menn ikke bryr seg så mye. Dette gjenspeiles også i at kun 33 prosent menn frykter solbrenthet i sommer, mens hele 56 prosent kvinner svarer det samme, sier Pedersen.

2 av 10 menn smøres av partneren sin

I tillegg til lav kunnskap og lite fokus på hud, mener 34 prosent at oppvekst kan ha noe å si for sløvheten – nemlig at det er mor eller kvinnen i huset som tar seg av solkremen.

– Når 20 prosent av mannfolkene svarer at de blir smurt av partneren sin, er det på tide å ta ansvar selv. Vi vet jo at menn topper statistikken over føflekkreft, så de er nødt til å ta dette like alvorlig som de gjør når de smører skiene eller sykkelkjedet sitt, sier Pedersen.

På spørsmål om hvem som tar ansvar for å smøre barna, svarer kun 4 prosent av kvinnene at partneren deres gjør dette. Uvitenheten vises igjen når 17 prosent menn svarer at de ikke tenker over solskadene av å bli solbrent.

– At solkrem er klissete, ubehagelig eller kjedelig er ingen gyldig grunn til å droppe å smøre seg. Vi ser at vi er nødt til å løfte menns kunnskaper på dette feltet, sier Pedersen og avslutter:

– Selv om man ikke nødvendigvis blir solbrent, så betyr ikke det at man ikke bør smøre seg. Soleksponering over tid vil uansett kunne føre til skader som tidlig aldring, soleksem, pigmentflekker, og i verste tilfelle, hudkreft.

   

Solvettreglene:

(Kilde: Kreftforeningen)

  1. Begrens tiden i sola – unngå å bli solbrent

Din beste solbeskyttelse er å være mindre i den sterke sola midt på dagen. Risiko for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også når du får mye sol uten å bli brent. Mye UV-stråler gir dessuten rynker og pigmentflekker. Sjekk gjerne UV-indeks, og beskytt deg hvis den er 3 eller høyere.

  1. Bruk klær og skygge som beskyttelse

Klær, noe på hodet, solbriller og skygge beskytter mot solstråling. Solbeskyttelse er ekstra viktig når du er vinterblek og hvis du har lys hud.

  1. Bruk rikelig med solkrem når du ikke er beskyttet på annen måte

Bruk minimum faktor 30. Vær raus med kremen, bruk en god håndfull til en hel kropp. Smør deg før du går ut, gjerne to ganger. Gjenta etter to timer, og hvis du har badet eller svettet bort kremen. Du bør ikke være lenge i sterk sol selv om du har smurt deg.

  1. Ikke bruk solarium

Du kan få hudkreft av å sole deg i solarium. Jo mer du bruker solarium, og jo yngre du er når du begynner, desto mer øker risikoen. Det er ikke noen trygg, nedre grense for hvor mye solarium du kan ta.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen ble gjennomført mellom 09. til 14. juni 2022 av Respons Analyse for Farmasiet. Den er utført i et representativt utvalg av respondenter i en alder mellom 18 og 87 år, og den har tatt sikte på å avdekke holdninger og vaner tilknyttet solkrembruk, sommervaner og lignende. Den hadde 1140 respondenter i Norge, og den er derfor representativ i de fleste fylkene.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kunnskapen blant menn om farene ved å ikke smøre seg er ekstremt lav, viser fersk undersøkelse fra Respons Analyse på vegne av Farmasiet. Foto: Shutterstock
Kunnskapen blant menn om farene ved å ikke smøre seg er ekstremt lav, viser fersk undersøkelse fra Respons Analyse på vegne av Farmasiet. Foto: Shutterstock
Last ned bilde
Stig Henning Pedersen, driftsjef og farmasøyt i Farmasiet. Foto: Farmasiet
Stig Henning Pedersen, driftsjef og farmasøyt i Farmasiet. Foto: Farmasiet
Last ned bilde

Om Farmasiet

Farmasiet
Farmasiet
Torvuttaket 26
1540 Vestby

33 00 58 80http://www.farmasiet.no

Farmasiet Apotek er Norges største nettapotek, og holder til i Oslo og Vestby. Farmasiet har apotek- og driftskonsesjon fra Statens Legemiddelverk og er godkjent som nettapotek. Alle nettapotek må også ha apotekutsalg tilgjengelig for kunder. Apotekutsalget har besøksadresse Torvuttaket 26, 1540 Vestby. Lokalene er åpne kl. 09:00-16:00 mandag til fredag. Farmasiet tilpasser sitt lagerhold av reseptpliktige legemidler løpende etter etterspørsel.

Følg pressemeldinger fra Farmasiet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Farmasiet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Farmasiet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom