ABB

Norske havner kutter miljøutslipp med kraft fra land-teknologi fra ABB

Del

Nye anlegg for landstrøm til skip i havner kan gi CO2-kutt på nærmere 15 000 tonn årlig

Teknisk Bureau har forsynt NorSea konteinerne som inneholder ABB-omformere.
Teknisk Bureau har forsynt NorSea konteinerne som inneholder ABB-omformere.

Supplybåter kan nå i skru av dieselgeneratorene og koble seg til landstrøm ved NorSea Group AS’ forsyningsbaser i Kristiansund, Tananger, Dusavik og Hammerfest. NorSea Group er en leverandør av tjenester til offshore-industrien, og benytter omformere fra ABB for å kunne tilby landstrøm til skip ved anleggene sine.

– En supplybåt ligger normalt til kai i to og et halvt døgn, og bruker 2000 liter drivstoff i døgnet. På bakgrunn av dette har vi anslått at landstrømanleggene vil gi en reduksjon i CO2-utslippene på opptil 15 000 tonn årlig. Det tilsvarer utslippene fra rundt 7000 vanlige biler, sier Ralf Larsen, prosjektdirektør i NorSea. – Det vil også redusere utslippene av nitrogen- og svoveldioksid, i tillegg til at det reduserer støy, sier Larsen.

Kundene er pådrivere

NorSeas offshore-kunder er pådrivere i arbeidet med å redusere utslipp. For eksempel har Equinor,  Norges største energiselskap, sagt at de har som mål å kutte sine CO2-utslipp på norsk sokkel med 50 prosent innen 2030. Selskapet ønsker å ha en miljøtilnærming i alle deler av sin virksomhet, og ser strøm fra land som en nøkkelfaktor for å lykkes med dette.

Norske myndigheter støtter prosjektet gjennom Enova, som har bidratt med rundt 90 prosent av investeringskostnadene på 20 millioner kroner.

ABBs omformere sentrale i løsningen

Totalleverandør av systemet er Teknisk Bureau i Bergen, som har bestilt 16 statiske omformere fra ABB til basene som skal forsyne skip med landstrøm.

– Omformerne spiller en sentral rolle ved å omforme 50 Hz vekselstrøm fra landsiden til 60 Hz som benyttes på skip. De har en Optimal Grid Control-funksjon (OGC)  som er utviklet for å støtte microgrid-drift. Det er første gang vi leverer et produkt med OGC til en kunde, sier Anders Everbrant, leder for ABBs omformervirksomhet i Norge.

Det er Teknisk Bureau som har hatt utfordringen med å plassere utstyret i en standard 20-fot konteiner samtidig som det skal være mulig å komme til for å drifte systemet. En annen utfordring har vært håndteringen av varmeutvikling fra utstyret.

ABBs kompakte luftkjølte ACS880-omformere med OGC er en ideell og kostnadseffektiv løsning. Vi er også trygge på at ABB har gjennomført grundige tester og at utstyret er i stand til å takle det tøffe norske klimaet, sier Andre Aarthun, prosjektansvarlig i Teknisk Bureau.

Som ledende teknologiselskap har ABB levert omformere til 16 konteinere som gir landstrømstilkobling for skip i Kristiansund, Dusavik, Tananger og Hammerfest.

For ytterligere informasjon: https://new.abb.com/substations/port-electrification-and-shore-to-ship-power

Nøkkelord

Kontakter

Anders Everbrant
Motion Business

Phone: +4724165432
Mobile: +4791754248
email: anders.everbrand@no.abb.com
www.abb.no

Bilder

Teknisk Bureau har forsynt NorSea konteinerne som inneholder ABB-omformere.
Teknisk Bureau har forsynt NorSea konteinerne som inneholder ABB-omformere.
Last ned bilde
NorSea forsyner skip med strøm i Kristiansund
NorSea forsyner skip med strøm i Kristiansund
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Om ABB

ABB
ABB
Snarøyveien 30
Fornebu

22 87 20 00http://www.abb.no

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er en banebrytende teknologileder med et omfattende tilbud innen digitalisering. Med over 130 års innovasjonshistorie er ABB i dag ledende innen digitalisering med fire kundeorienterte, globalt ledende virksomheter: Electrification, Industrial Automation, Motion samt Robotics & Discrete Automation, som støttes av den felles digitale plattformen ABB AbilityTM. ABBs markedsledende virksomhet Power Grids vil overdras til Hitachi i 2020. ABB er tilstede i over 100 land med rundt 147 000 ansatte. www.abb.no

Følg saker fra ABB

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra ABB på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra ABB

ABB og ASKO samarbeider om elektrifisering av lastebilflåte11.5.2020 09:09:57 CESTPressemelding

ABB og ASKO-eier NorgesGruppen har inngått en konsernavtale om leveranser av ladeinfrastruktur for sin økende flåte med batterielektriske lastebiler. ASKO har daglig 600 lastebiler på veien og har mål om nullutslippsdistribusjon av dagligvarer i 2026. Avtalen innebærer at ABB skal bistå ASKO med effektiv og pålitelig ladeinfrastruktur for batterielektriske lastebiler ved distribusjonssentre over hele landet. De første ABB HVC 150C (150 kW) lynladere er allerede i drift hos ASKO på Kalbakken i Oslo. Til og begynne med lader de to batterielektriske Scania lastebiler, og flere er på gang. - Norges mest ambisiøse - ASKO har en ambisjon om å bli bærekraftig og klimanøytral. Det betyr at vi skal ha fokus på energieffektiviserende tiltak og ikke minst fornybare ressurser, sier Svein Sollie, direktør Transport hos ASKO. - Vår ambisjon krever store investeringer, spesielt innenfor energi og transport. ASKO skal være i førersetet innenfor disse områdene og vi skal våge å satse – og vi skal være

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom