Norske giganter går sammen for sikker lagring av CO2

I kjølvannet av klimatoppmøtet i Glasgow er interessen for karbonfangst- og lagring (CCS) skyhøy. Verdens øyne er rettet mot Norge hvor Langskip, et av verdens første prosjekter som utvikler infrastruktur med kapasitet til å lagre betydelige mengder CO2. dypt under havbunnen. Denne lagringen må være sikker og overvåkes, og nettopp dét er kjernen i samarbeidet som forskningsstiftelsene NORSAR og SINTEF nå inngår.
– Vi er svært glade for at sterke kunnskapsmiljøer som SINTEF og NORSAR finner hverandre i et så meningsfylt samarbeid som dette, sier konserndirektør Morten Dalsmo og viser til avtalen som nå er inngått. Her skal Norges fremste forskere innen geologi og seismikk i NORSAR jobbe tett med kollegaer i SINTEF for å finne de beste løsningene for verden. For klimautfordringene stopper ikke ved Norges grenser.
Kontinuerlig overvåkning
– Klimaproblematikken er internasjonal, og internasjonalt samarbeid er derfor en nøkkel til framdrift. Trygg lagring av CO2 er avgjørende for at man skal lykkes med storskala karbonfangst og lagring. Vårt mål med prosjektet er å finne den mest anvendelige og kostnadseffektive måten å overvåke og verifisere lagringen på, sier administrerende direktør i NORSAR, Anne Lycke. Hun leder et større og prestisjefylt EU-prosjekt om sikker lagring i samarbeid med flere internasjonale aktører. Det overordnede målet med prosjektet er å etablere mikroseismiske overvåkingsteknologier som et allment akseptert verktøy for verifisering av CO2-lagerets integritet.
– Det er et imponerende prosjekt NORSAR leder og vi er overbevist om at SINTEF kan spille en sentral rolle i teknologien for verifikasjon og sikker lagring av CO2, sier Dalsmo. Han tror også NORSAR kan ha glede av SINTEFs nettverk i Europa og tror instituttene i samarbeid kan sette Norge på kartet.
Digital tvilling
SINTEFs bidrag inn i prosjektet med kontinuerlig seismisk overvåkning, vil være etableringen av en digital tvilling for lageret der flere data og vurderinger kan samles løpende.
– I den digitale tvillingen vil vi integrere matematiske modeller av dynamikken i lageret med data fra en rekke avanserte sensorer. Dette vil gi en digital representasjon av lageret i sanntid som gir mulighet for kontinuerlig overvåkning, sier Dalsmo.
– Det norske miljøet er verdensledende innenfor CCS og vi er glade for å kunne samle den norske innsatsen innenfor lagerovervåkning, sier Anne Lycke.
Kontaktperson
Tlf: 97190339
Nøkkelord
Kontakter
Mala Wang-NaveenKommunikasjonssjefSINTEF Digital
Tel:+47 971 90 339mala.wang-naveen@sintef.noBilder
Lenker
Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største uavhengige forskningsinstitutter. Våre 2000 medarbeidere leverer innovasjon, anvendt forskning, teknologiutvikling, kunnskap og løsninger for store og små kunder over hele verden.
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Små leiligheter må ventileres smartere27.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Minstekravene i TEK er ikke noen garanti for fullgodt inneklima i små leiligheter i byen. Det viser resultater fra et omfattende forskningsprosjekt ledet av SINTEF.
Sterk vekst i EU-prosjekter løfter SINTEFs resultater – advarer mot sviktende støtte til norsk næringsliv12.5.2025 11:19:05 CEST | Pressemelding
SINTEF hadde brutto driftsinntekter på 4,4 milliarder kroner i 2024 – en økning fra året før – drevet av sterk vekst i internasjonale forskningsprosjekter. Samtidig peker konsernsjef Alexandra Bech Gjørv på at svekket norsk støtte til næringslivets forskningsprosjekter truer både innovasjon og verdiskaping i Norge.
Detaljerte energimåledata fra 48 Oslo-skoler er nå tilgjengelig for forskning og næringsliv12.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Et omfattende datasett er nå åpent tilgjengelig. Dette kan gi nye muligheter for å utvikle smartere, mer energieffektiv og klimavennlig drift av bygninger, ifølge SINTEF.
Arealet under byene må brukes smartere8.5.2025 13:22:57 CEST | Pressemelding
Mer kritisk infrastruktur må ned i undergrunnen, både for sikkerheten og for å frigjøre områder over bakken. I tillegg er debatten om tilfluktsrom høyaktuell.
Energieffektiv Fremtid: Ny møteplass for samarbeid24.4.2025 14:02:47 CEST | Pressemelding
Hvordan kan Norge redusere energibruken og samtidig styrke sin industrielle konkurransekraft? 22. mai lanseres konferansen Energieffektiv Fremtid i Trondheim– en ny nasjonal arena som samler industri, myndigheter og forskningsmiljøer for å fremme energieffektivisering og styrke norsk konkurransekraft.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom