SINTEF

Norske forskere får adgang til kvantedatamaskin

Del

En helt unik avtale som skal gi europeiske forskere tilgang på en kvantedatamaskin er nå på plass.           - Dette er også et kvantesprang inn i fremtiden for norske forskere, sier seniorforsker, Franz G. Fuchs.

Norske forskere vil med denne avtalen få adgang til kvantedatamaskinen, en potensiell game changer for forskningen.
Norske forskere vil med denne avtalen få adgang til kvantedatamaskinen, en potensiell game changer for forskningen.

Maskinen som har fått navnet LUMI-Q installeres allerede neste år og får sitt hjem ved IT4Innovations National Supercomputing Center i Ostrava, Tsjekkia. Avtalen er attpåtil veldig gunstig for norske forskere fordi den gir adgang til å utforske potensialet til kvantedatamaskiner i samspill med klassiske datamaskiner.

Mulighet til å utforske nye bruksområder

- Signeringen av avtalen om å være vertskap for LUMI-Q kvantedatamaskinen i Tsjekkia representerer en viktig milepæl. Ikke bare for det tsjekkiske forskningsmiljøet innenfor kvantedatamaskiner og algoritmer, men den er også et viktig steg mot å styrke det europeiske kunnskapsnivået innen kvantedatamaskiner”, sier Branislav Jansik, direktør for kvantedatatjenester ved IT4Innovations og koordinator for LUMI-Q-prosjektet.

Forskerne tror at kvanteteknologien i første omgang vil kunne få stor betydning særlig innen distribusjon og logistikk, finanstjenester, helsesektoren, biovitenskap og produksjon. I tillegg kan kvantedatamaskiner bli viktige for forskning og teknologisk utvikling på tvers av mange fagfelt.

- Vi i SINTEF vil utforske relevante bruksområder, som også er interessante for våre samarbeidspartnere. Vi ønsker å lokalisere de riktige bruksområdene som kvantedatamaskiner gir, og utvikle disse sammen med andre aktører. På den måten kan både vi og våre partnere lære sammen, noe dette prosjektet gir oss muligheten til, sier seniorforsker i SINTEF, Franz G. Fuchs, som leder Norges første kompetansesenter for kvantedata.

Revolusjonerende potensial

Kvantedatamaskiner har et revolusjonerende potensial når det kommer til databehandling og å løse enkelte problemer som krever sammensatte beregninger. I motsetning til klassiske datamaskiner som jobber med binære biter, bruker kvantedatamaskiner kvantebiter (qubits) til å gjennomføre beregninger på en ny og potensielt mer effektiv måte. Innenfor enkelte bruksområder gir dette maskinene en unik evne til å  løse problemer som er for kompliserte for vanlige datamaskiner. Kvantedatamaskiner er svært kostbare, men gjennom prosjektet gis norske forskere nå tilgang, noe som muliggjør viktig forskning i årene som kommer.

 

Gir oss mulighet til å utforske nye bruksområder

Vertsavtalen ble offisielt signert for anskaffelse og drift av kvantedatamaskinen til det europeiske LUMI-Q-prosjektet, ved IT4Innovations National Supercomputing Centre i Ostrava, Tsjekkia. Den signerte avtalen, med EuroHPC Joint Undertaking, regulerer partenes roller, rettigheter og forpliktelser. Anskaffelsesprosessen for maskinen håndteres av EuroHPC JU og lanseres snart. Investeringskostnadene er planlagt å utgjøre maksimalt 7 millioner euro. Kostnadene medfinansieres 50 prosent fra EuroHPC JU-budsjettet under Digital Europe Programme (DEP), og 50 prosent fra medlemslandenes bidrag i LUMI-Q-prosjektet.

Faktaboks  

LUMI-Q-prosjektet samler ni europeiske land, herunder Belgia, Tsjekkia, Danmark, Finland, Tyskland, Nederland, Norge, Polen og Sverige.  Maskinen kommer til å være direkte koblet til EuroHPC-datamaskinen KAROLINA, som er holder til ved IT4Innovations i Ostrava. 

LUMI-Q consortium partners:

  • Coordinator: VSB – Technical University of Ostrava, IT4Innovations National Supercomputing Center, Czechia
  • CSC – IT Center for Science, Finland 
  • VTT Technical Research Centre of Finland Ltd, Finland
  • Chalmers University of Technology, Sweden
  • Danish Technical University, Denmark
  • Akademickie Centrum Komputerowe Cyfronet AGH, Poland
  • Nicolaus Copernicus Astronomical Center, Poland
  • Nordic e-Infrastructure Collaboration
  • Sigma2 AS, Norway
  • Simula Research Lab, Norway
  • SINTEF AS, Norway
  • Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, Germany
  • University of Hasselt, Belgium
  • TNO Netherlands Organisation for Applied Scientific Research, the Netherlands
  • SURF BV, the Netherlands

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.

Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no

Følg pressemeldinger fra SINTEF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SINTEF

Høye investeringer i SINTEF i 2023, EU kompenserer for lave nasjonale utlysningsnivåer26.4.2024 12:37:06 CEST | Pressemelding

I en tid med stort behov for nye løsninger holder forskningsvirksomheten i SINTEF bare så vidt tritt med inflasjonen. SINTEF utførte forskning for 4,2 milliarder kroner i 2023, gjennom 6.371 prosjekter for 3.341 oppdragsgivere. Det ble investert 321 millioner kroner i laboratorier, vitenskapelig utstyr og forskningsbygg. Uttellingen i EUs programmer for forskning og innovasjon var svært god.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye