NAF

Norske bilister foretrekker telefonen fremfor plastkort som betaling for lading

Del

Nye tall viser at flere bilister foretrekker å bruke telefonen fremfor plastkort når de skal betale for lading av elbilen. NAF mener Stortinget må sette tydelige krav til ladeselskapene om enklere digital betaling.

Halvparten av norske bilister foretrekker en digital løsning når de skal betale for hurtiglading av elbiler, ifølge NAF.
Halvparten av norske bilister foretrekker en digital løsning når de skal betale for hurtiglading av elbiler, ifølge NAF.

Framtidens betalingsløsninger for lading skal på åpen høring i Stortinget tirsdag 22.november. NAF mener at myndighetene må sette tydeligere krav til ladeselskapene.

- Å betale for hurtiglading av elbilen er langt fra så enkelt som det burde være. Mange sliter med en jungel av apper og ulike ladeselskaper. 

Det sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF. 

- De fleste ladeselskapene i Norge krever at du bruker deres egen app for å få lade elbilen. Det betyr at en godt forberedt elbilist må ha 10-15 apper installert på telefonen for å hurtiglade. Det er unødvendig og lite fremtidsrettet. Derfor ber vi myndighetene om å ta grep, sier Braadland.

Flertallet vil betale digitalt

I en Norstat-undersøkelse utført i høst på vegne av NAF svarer halvparten – 48 prosent – av bilistene at de vil ha en digital løsning når de betaler for lading. Enten ved å bruke telefonen, eller gjennom såkalt «plug and charge»; at bilen og ladestasjonen gjør opp betalingen seg imellom uten at sjåføren trenger blande seg inn. Kun hver femte sier de foretrekker å bruke betalingskort.

Braadland mener Stortinget nå bør sette krav til ladeselskapene om enklere digital betaling, slik EU er i ferd med å gjøre.

Norge bør gå først

- EU er nå i ferd med å vedta krav om åpen, digital lading. Det betyr at ladeselskapene må åpne opp sine ladestasjoner slik at alle elbilister kan bruke sin ene favoritt-app til å starte, stoppe og betale for lading på alle ladestasjoner i hele Europa, sier Braadland.

Dette blir imidlertid ikke et krav før i 2027. NAF mener derfor at Norge som Europas fremste elbil-land burde ligge først i løypa også her, og innføre dette allerede fra 2023.

- Kravet om åpen, digital lading, såkalt «e-roaming», er viktig. Både fordi det er forbrukervennlig, men også fordi dette er et stort skritt på veien til at bilen og hurtigladestasjonen gjør opp betalingen seg imellom. Og det er dit vi skal, sier Braadland.

Det finnes i dag nær 600 000 elbiler i Norge. Hver femte bil på veiene er i dag en elbil, som gjør Norge til det landet i Europa med høyest andel elbiler på veiene. 

Bakgrunn:

Undersøkelse utført av Norstat for NAF, høst 2022. 

Hvis du kunne velge fritt, hvordan ville du foretrekke å betale for hurtiglading?

Digitalt 1: Telefonen (app, inkl Vipps og QR-kode)

30,5 %

Digitalt 2: Laderen kjenner igjen bilen automatisk

17,6 %

Betalingskort

19,8 %

Automatisk skiltavlesing

6,7 %

Ladebrikke/RFID-brikke

3,6 %

Bombrikke

1,7 %

Ikke relevant

20,0 %

ANTALL

846

Kilde: Norstat for NAF august 2022. Et totalt utvalg på 846 bilister har svart, hvorav 234 er elbilister. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Halvparten av norske bilister foretrekker en digital løsning når de skal betale for hurtiglading av elbiler, ifølge NAF.
Halvparten av norske bilister foretrekker en digital løsning når de skal betale for hurtiglading av elbiler, ifølge NAF.
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom