Opplysningskontoret for frukt og grønt

Norsk rabarbra til 17. mai

Del
Mange forbinder rabarbra med noe godt som man fant i bestemors hage som liten. I dag får man kjøpt rabarbra i butikken i store deler av landet, og herligheten høstes nå, akkurat i tide til nasjonaldagen.
Hva er vel bedre enn å servere gjestene en dessert med rabarbra til 17.mai?
Hva er vel bedre enn å servere gjestene en dessert med rabarbra til 17.mai?

Det er jo som bestilt, for hva er vel bedre enn å servere gjestene en dessert med rabarbra til 17.mai, sier matfaglig rådgiver og kokk Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Norges største rabarbraprodusent i gang med høstingen

Norges største rabarbraprodusent Jørgen Kase holder til i Rygge der han dyrker rabarbrasorten Victoria på ca. 50 mål jord.

- Vi har akkurat startet høstingen av årets første rabarbra. Sesongen varer gjennom hele sommeren og avsluttes i september. Vi høster to ganger fra samme plante. Hver eneste stilk skjæres for hånd. Det store bladet skjæres av. Bladet er ikke spiselig, men blir liggende igjen på jordet og gjør god nytte for seg der. Bladene hindrer ugress å vokse opp mellom radene og gir ny næring tilbake til jorda.

En myte at rabarbra ikke kan spises etter sankthans

Kase forteller at man kan ha friske nye planter gjennom hele sommeren.

- På plantene som høstes tidlig kommer som regel 15 – 20 stilker, og når disse er skåret ned kommer nye friske stilker ganske raskt. Myten om at rabarbra ikke kan høstes og spises etter sankthans kommer nok av at dersom stilkene bare blir stående blir de hule og harde, og på 80-tallet var det noen som hevdet at det skulle være farlig, mener Kase.  

Trendy og anvendelig

I dag er det mange av stjernerestaurantene som har begynt å interessere seg for rabarbra.

- Du finner garantert en rett med rabarbra på menyen i restauranter med respekt for seg selv. Blant mange kokker er rabarbra blitt veldig trendy. Den er norsk, kortreist og ikke minst en anvendelig sak med nydelig smak, sier Gulbrandsen.

Friske fristelser til 17.mai

Rabarbra er frisk og syrlig, og mange er glad i å bruke rabarbra i desserter.

- En klassiker som aldri slår feil og som garantert vil falle i smak blant gjestene på 17. mai er en tradisjonell og god rabarbrasmuldrepai. Vil du overraske kan du lage en frisk rabarbrasorbet, sier Gulbrandsen.

- Rabarbrasaft er blitt veldig trendy, og det er ikke så rart. Så friskt og godt. Rabarbrasyltetøy, rabarbrakompott og rabarbrasuppe er tradisjonsrikt og godt, og er absolutt å anbefale, forteller kokken.

Fakta om rabarbra:

  • Rabarbra er botanisk sett en grønnsak, men brukes like gjerne som en frukt.
  • Rabarbra er en fin kilde til kostfiber som er gunstig for fordøyelsen. På grunn av rabarbraens høye innhold av oksalsyre skal ikke inntaket overdrives - men de færreste av oss spiser store mengder rabarbra hver dag, så det er ingen fare. Har du nyreproblemer skal du være forsiktig med mat som inneholder mye oksalsyre.
  • Opprinnelig ble planten brukt til medisin. Det sies at en kilo malte rabarbrarøtter var like kostbart som en kilo gull i Asia.
  • Først på andre halvdel av 1800-tallet ble sorten Victoria utviklet i Storbritannia, og dette er fortsatt den sorten som er mest vanlig i Norge.  
  • Det er kjent at vikingene brukte rabarbra i kosten.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hva er vel bedre enn å servere gjestene en dessert med rabarbra til 17.mai?
Hva er vel bedre enn å servere gjestene en dessert med rabarbra til 17.mai?
Last ned bilde
Rabarbraprodusent Jørgen Kase i Rygge dyrker rabarbra på ca. 50 mål jord.
Rabarbraprodusent Jørgen Kase i Rygge dyrker rabarbra på ca. 50 mål jord.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye