Norsk Hyttelag

Norsk Hyttelag foreslår valgfri stemmekommune for hytteeiere

Del
Norsk Hyttelag foreslår at landets 600 000 hytteeiere selv skal kunne velge om de vil avlegge stemme i hjemkommunen eller hyttekommunen. – Mange hytteeiere er mer knyttet til hyttekommunen sin enn til kommunen hvor de bor akkurat nå, sier generalsekretær Audun Bringsvor. Valgforsker Bernt Aardal er ikke avvisende til forslaget.
Audun Bringsvor, generalsekretær i Norsk Hyttelag. Foto: Leif Magne Flemmen
Audun Bringsvor, generalsekretær i Norsk Hyttelag. Foto: Leif Magne Flemmen

Er du hytteeier, tilbringer du mye tid og legger igjen mye penger i hyttekommunen din. Du er en patriotisk deltidsinnbygger som er opptatt av hvordan kommunen utvikler seg, og ønsker at kommunen skal være attraktiv og bærekraftig langt inn i fremtiden. Til tross for dette, har du verken stemmerett eller annen formell innflytelse på hvordan kommunen drives.

Nå ønsker Norsk Hyttelag å gi hyttefolket en stemme i hyttekommunen sin, og interesseorganisasjonen har utredet tre ulike modeller:

  • Dobbel stemmerett: Alle har rett til å stemme der de har tilknytning i form av bolig og interesse av demokratisk innflytelse. Du stemmer både der du bor og der du har hytte.
  • Delt stemmerett: Om du har bolig eller fritidsbolig flere steder, kan din stemme vektes med en lik andel i hver kommune. Din stemme fordeles likt mellom hjemkommune og hyttekommune.
  • Valgfri stemmerett: Du kan bare avlegge stemme i en kommune, men velger selv hvilken kommune du ønsker å bruke stemmeretten i. Du stemmer enten der du bor eller der du har hytte.

Valgforsker forstår kravet om stemmerett

– Jeg forstår argumentasjonen fra Norsk Hyttelag, men det problematiske med hel eller delvis stemmerett i hyttekommunen er at disse velgerne ikke skatter fullt ut til denne kommunen, sier valgforsker Bernt Aardal. Det er jo heller ikke alle hyttekommuner som har eiendomsskatt.

– Hvis du skulle velge, hvilken modell synes du virker best?

– Modellen med valgfri stemmerett er kanskje lettest å forsvare, men den forutsetter at du også skatter til denne kommunen, sier Aardal. I 2018 var det innført eiendomsskatt på fritidsbolig i 281 av landets 422 kommuner. Det betyr at hele 300 000 fritidseiendommer betaler eiendomsskatt.

– Jeg er enig med Aardal om at det demokratiske underskuddet er størst i kommuner med hytteskatt, sier Audun Bringsvor, men synes ikke at stemmeretten skal knyttes opp mot verken eiendomsskatt eller inntektsskatt. Det er mange som ikke betaler skatt, enten de er under utdanning, arbeidsledige, uføre eller minstepensjonister, uten at de blir fratatt stemmeretten av den grunn.

Frem til 1898 var stemmeretten i Norge forbeholdt menn med en viss skattbar inntekt. Siden har vi hatt en allmenn stemmerett for menn – fra 1915 også for kvinner – uavhengig av inntekt, skatt og status. Det er et viktig demokratisk prinsipp at de som blir berørt av avgjørelser, også bør ha rett til å være med å påvirke disse. Nå er det på tide at de mange deltidsinnbyggerne også får innflytelse og demokratiske rettigheter i kommunen som betyr så mye for dem!

Fakta:

Stemmerettens historie i Norge:

1814 Stemmeretten var forbeholdt embedsmenn, byborgerskap og jordeiende bønder.
1860 Det er anslått at bare 7,5 prosent av befolkningen hadde stemmerett.
1884 Stemmeretten ble utvidet til menn med en skattbar inntekt på minst 500 kroner på landsbygda og minst 800 kroner i kjøpstedene.
1898 Allmenn stemmerett ble innført i Norge – men kun for menn over 25 år.
1901 Begrenset kommunal stemmerett for kvinner, men kun om de selv betalte skatt over en viss størrelse eller var gift med menn som gjorde det.
1910 Allmenn stemmerett for kvinner ved kommunevalg.
1913 Allmenn stemmerett og valgbarhet for kvinner ved stortingsvalg (fra og med 1915).
1946 Stemmerettsalderen ble senket til 23 år.
1978 Stemmerettsalderen ble senket til 18 år.
2019 Kommunevalg med stemmerett for alle norske statsborgere over 18 år, men også utenlandske statsborgere som har vært registrert bosatt i Norge de siste tre årene (siden 30. juni for statsborgere fra de andre nordiske landene).

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Audun Bringsvor, generalsekretær i Norsk Hyttelag. Foto: Leif Magne Flemmen
Audun Bringsvor, generalsekretær i Norsk Hyttelag. Foto: Leif Magne Flemmen
Last ned bilde
Generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag. Foto: Leif Magne Flemmen
Generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag. Foto: Leif Magne Flemmen
Last ned bilde
Eldre stemmeurne fra Selje i Sogn og Fjordane. Foto: Thomas Bjørkan
Eldre stemmeurne fra Selje i Sogn og Fjordane. Foto: Thomas Bjørkan
Last ned bilde
Moderne norsk stemmebod. En blanding av landsdekkende parti og lokale bygdelister – men ikke alle får lov til å stemme. Foto: Andreas Haldorsen
Moderne norsk stemmebod. En blanding av landsdekkende parti og lokale bygdelister – men ikke alle får lov til å stemme. Foto: Andreas Haldorsen
Last ned bilde

Om Norsk Hyttelag

Norsk Hyttelag
Norsk Hyttelag
Bogstadveien 46A
0366 Oslo

22 32 31 10http://www.norskhyttelag.no

Norsk Hyttelag er en interesseorganisasjon for landets 600 000 hytteeiere. Organisasjonen har ca 10 000 medlemmer over hele landet. Hyttelivet er en viktig del av det å være norsk, og vi ønsker å ta sikre hyttefreden for nåværende og kommende generasjoner. Vi slåss mot urettferdighet og forskjellsbehandling, men tror aller mest på et godt samarbeid mellom hyttefolk og bygdefolk til glede for alle.

Følg pressemeldinger fra Norsk Hyttelag

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Hyttelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Hyttelag

Tokke kåret til Årets hyttekommune 202230.8.2022 14:18:06 CEST | Pressemelding

Hvert år velger Norsk Hyttelag ut en hyttekommune som får æren av å bli "Årets hyttekommune". I 2022 går hederen til Tokke i Telemark. Tokke har gjennom flere år vist at de ønsker å være en attraktiv kommune for hyttefolket, og de har også valgt å likebehandle hytteeiere og kommunens øvrige innbyggere. – Dermed var det aldri noen tvil om hvor årets pris skulle havne, sier generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye