Norsk forsker til FN for å snakke om fordeling av såkorn i verden
Ola Westengen er veldig glad for at bærekraftige matsystemer nå blir løftet opp til det høyeste nivået i FN. For det haster, sier han. Verdens land har vedtatt at de 17 bærekraftsmålene skal være nådd innen 2030. Matsystemene våre er helt sentrale for å oppnå målene, slik at alle får tilgang på mat. Tilgangen på frø er avgjørende.Vi har faktisk bare ni vekstsesonger igjen for å nå målene om rettferdig fordeling av såkorn i verden!
Det finnes ulike måter for en bonde å få tak i såfrø på i dag:
I et såkalt formelt såfrøsystem kjøper bøndene sertifiserte frø og varianter som er utviklet i vitenskapelige foredlingsprogrammer. Slike formelle såfrøsystem får mest støtte fra myndigheter og selskap over hele verden i dag.
- Dette handler jo mye om makt og interesser. Såfrø er i mange land «big business» og det påvirker utviklingen, sier Westengen.
Men i de fleste utviklingsland er det de uformelle såfrøsystemene som gjelder, der bøndene avler eget såfrø eller bytter og selger frø på det lokale markedet. Dette gjelder hele 80-90% av frøene som blir plantet. For svært mange bønder i verden er det uformelle systemet den eneste måten å få tak i såfrø på. Særlig kvinner og fattige er avhengige av disse uformelle såfrøsystemene. Og det er dette som er utgangspunktet for forskerens – og Norges – innstilling til FN:
– Bøndenes egne frøsystemer er helt avgjørende for mat- og næringssikkerhet i verden og de fortjener mer oppmerksomhet og støtte. For mange bønder i utviklingsland blir frø fra de rent formelle systemene for dyre og vanskelige å få tak i, sier Westengen.
Den tredje modellen er Norge alene om å ha. Norge som ligger lang nord, har måttet finne sin egen løsning. Og løsningen er et samvirke eid av 44 000 norske bønder. «Den norske modellen» er bygd opp slik at Staten går sammen med de to største såvareforretningene, Felleskjøpet og Strandunikorn, og danner et foredlingsselskap. De to største konkurrentene går altså sammen med Staten om å drive et utviklingsselskap – akkurat det kan være litt vanskelig å forklare aktører i andre land. Men uten et slikt samarbeid hadde vi ikke hatt tilgang på ny genetikk eller mulighet til å foredle fram nye sorter i Norge.
Et matsystem omfatter matproduksjon, videreforedling, distribusjon, salg og konsum, i tillegg til effekten systemet har på miljø og sosiale forhold.
Her er agendaen for FNs toppmøte om matsystemer i september.
Westengen er også engasjert i frølageret på Svalbard. Han var blant annet med på å hente ut frø fra krigsherjede Syria i fjor.
Nøkkelord
Kontakter
Ola WestengenNorges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Tel:67231305ola.westengen@nmbu.noLenker
Om Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Christian Magnus Falsens vei 30
1433 Ås
67 23 00 00/ 917 33 440 (pressevakt)https://www.nmbu.no/
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Biofilm: Risiko for sykdomsspredning og antibiotikaresistens17.9.2025 07:53:56 CEST | Pressemelding
Ny forskning fra 70-årsjubilant fra Bærum viser at bakteriesamfunn kalt biofilm kan bidra til utvikling og spredning av både sykdomsfremkallende og antibiotikaresistente bakterier i matproduksjonskjeden.
Cashewnøttenes egentlige pris4.9.2025 09:57:56 CEST | Pressemelding
Økt interesse for plantebasert kosthold og cashew som alternativ til meieriprodukter har skapt høy etterspørsel. I Guinea-Bissau bidrar den globale etterspørselen til at ville planter, som tidligere var viktige matkilder for lokalbefolkningen, forsvinner.
Tidligere toppleder skal undervise i matinnovasjon på NMBU18.8.2025 08:59:38 CEST | Pressemelding
Etter en lang og spennende karriere i næringslivet, har Knut Ellekjær valgt å bytte ut styrerom med forelesningssal. Nå skal han undervise i kurset "Produktutvikling av mat" ved NMBU, og han har store ambisjoner for studentene og hva de kan bidra med i norsk matindustri.
Oslofjorden under press: NMBU inviterer skolen med på kunnskapsløft13.8.2025 12:28:52 CEST | Pressemelding
Overfiske, forurensning og nedbygging av strandsone truer miljøet i Oslofjorden. Nå lanserer NMBU en webinarrekke som gir lærere og elever innsikt i utfordringene – og løsningene.
Per Eirik Lund blir ny universitetsdirektør på NMBU9.7.2025 13:23:21 CEST | Pressemelding
Universitetsstyret ved NMBU har ansatt ny universitetsdirektør. Den nye direktøren får en sentral rolle i å lede universitetets administrative virksomhet i en tid preget av både omstilling og høye ambisjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom