Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Reglene for salg av våpen må strammes inn

Del

Norsk Folkehjelp ber norske myndigheter stramme kraftig inn på reglene for salg av våpen og våpendeler, og vil at det stilles krav om sluttbrukererklæring på norsk våpeneksport til alle allierte og EU-land.

Kravene ble vedtatt på Norsk Folkehjelps landsmøte i dag. Norge har et av verdens strengeste regelverk for eksport av våpendeler i verden. Samtidig har flere land som fordømmes for sin krigføring internasjonalt fått deler til sine våpen fra norsk våpenproduksjon.

- Dette betyr at dagens regelverk ikke er bra nok og må strammes inn. Det er ytterst problematisk at norske våpendeler går via Norges handelspartnere til land som driver en type krigføring som bryter med folkeretten. Norge kan ikke promotere seg selv som en fredsnasjon og samtidig tjene penger på ulovlig krigføring, sier Gerd Kristiansen, styreleder i Norsk Folkehjelp.

Den norske regjering har uttalt at «konfliktløsning og bidrag til forsoning er en sentral dimensjon i norsk utenrikspolitikk». Derfor stiller Norsk Folkehjelp seg kritisk til at man kan finne igjen norske våpendeler i pågående kriger med store og uakseptable sivile tap.

- Ved å kreve sluttbrukererklæring på all våpeneksport, også til allierte og EU-land kan vi sikre at norske våpendeler ikke havner på avveie, sier Kristiansen.

Norsk Folkehjelp er en av verdens fremste humanitære minerydderorganisasjoner. Organisasjonen har vært en pådriver i å jobbe frem forbudet mot landminer i 1997, klasevåpenforbundet i 2010 og sist atomvåpenforbudet sammen med ICAN i 2017.

- Vi ønsker også en strengere regulering av bruk av eksplosive våpen i tettbebygde områder. Som en viktig aktør på nedrustningsfeltet internasjonalt stiller vi oss kritiske til Norges produksjon og salg av våpendeler og investeringer i våpenproduksjon når vi ikke kan garantere for at disse ikke havner i gale hender.

Styreleder i Norsk Folkehjelp Gerd Kristiansen kan kontaktes på telefon 915 64 205.

Kontakter

Bilder

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg saker fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Folkehjelp

58 norske organisasjoner krever en slutt på blokaden av Gazastripen – stopp kollektiv avstraffelse nå!5.5.2020 08:00:00 CESTPressemelding

Norsk Folkehjelp, Fagforbundet, Forsvar Folkeretten og Ship to Gaza Norway har tatt initiativ til et opprop til støtte for det palestinske folket under Covid-19-utbruddet. Organisasjonene som er tilsluttet krever at Norge bruker sin innflytelse for å få blokaden av Gazastripen hevet. Blokaden er en kollektiv avstraffelse som bryter med folkeretten.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom