FN-sambandet

Norges første uke i Sikkerhetsrådet

Del

DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide holder sitt første innlegg under Norges medlemskap i Sikkerhetsrådet. Foto: UN Photo / Eskinder Debebe
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide holder sitt første innlegg under Norges medlemskap i Sikkerhetsrådet. Foto: UN Photo / Eskinder Debebe

I Denne uka i FN kan du lese: 

 • Norges første uke i Sikkerhetsrådet
 • Guterres oppfordret til mer finansiering til konfliktforebygging og fredsbygging
 • Etterlyser tydelige og entydige standarder for å beskytte sivil luftfart under konflikter
 • Moderne slaveri: Det du ikke vet, har andre vondt av!
 • Ny arbeidslivsrapport om hjemmearbeidende
 • Ny FN-dag

Kjære leser,

Godt nytt år! 

I år fyller FN-sambandet 75 år. Like lenge har vi informert om FN og FNs arbeid til skoler og publikum for øvrig. I 2021 blir vår rolle ekstra spennende når vi skal informere om Norges nye rolle i Sikkerhetsrådet. Vi starter allerede denne uken med å fortelle om den første uken som fullverdig medlem.

Et viktig bakteppe for opprettelsen av FN i 1945 var Holocaust. 27. januar er den internasjonale Holocaustdagen. I forbindelse med at FN opprettet denne dagen, oppfordrer de også alle medlemsland til å utvikle undervisningsressurser slik at nye generasjoner lærer om tragedien og for å forebygge nye folkemord. 29. januar arrangerer vi en digital panelsamtale for skoleelever med tittelen: Holocaust i Norge. Hvilken betydning har den for oss nå? Samtalen er en del av et nytt og spennende undervisningsopplegg. 

FNs sikkerhetsråd 

Tunisia har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i januar. 

Tunisia har presidentskapet for januar. De vil holde to åpne debatter i sin periode. En åpen debatt om sårbare stater, og en åpen debatt om terror-handlinger. Tunisias to andre større arrangement vil være igangsettingen av resolusjon 2532 som omfatter COVID-19, og Sikkerhetsrådets samarbeid med Den arabiske liga  

 • Mandag: Møte om Vest- Afrika og Sahel-området, med rapport fra Generalsekretæren om situasjonen i området.  
 • Tirsdag: Åpen debatt om terrorhandlinger og trusler mot internasjonal fred og sikkerhet. Det er 20 år siden resolusjon om terrorisme 1373 ble vedtatt. 
 • Onsdag: Debatt og konsultasjoner om FNs fredsoperasjon i Mali. Det er også lagt opp til diskusjoner rundt situasjonen i Den sentralafrikanske republikken.  
 • Torsdag: Det månedlige møtet om situasjonen i Jemen. Møte om FNs tropper i Kypros.

Norges første uke i Sikkerhetsrådet 

En flaggseremoni, utenriksministerens første tale til Sikkerhetsrådet, og et kongelig gjensyn markerte startskuddet for den hektiske perioden som venter. 

FNs generalsekretær talte for Sikkerhetsrådet om utfordringene med å bevare fred i sårbare stater

Antonio Guterres deltok på Sikkerhetsrådets åpne debatt 6. januar om fredsbevaring. Han snakket om utfordringene med å ivareta fred og sikkerhet i sårbare stater. Guterres oppfordret til mer finansiering til konfliktforebygging og fredsbygging.

Generalsekretæren har tidligere skrevet i The Economist om utfordringene verden står overfor i 2021. 

Utdrag fra Guterres-kronikk i The Economist: -Vi trenger også en vaksine til vår overopphetede planet

Etterlyser tydelige og entydige standarder for å beskytte sivil luftfart under konflikter

I disse dager er det ett år siden et ukrainsk passasjerfly ble skutt ned av iranske missiler på vei fra Teheran til Kiev. 176 personer døde. FNs spesialrapportør Agnes Callamard mener nå det haster med tiltak for å beskytte sivile fly som flyr over konfliktsoner.

-Slike tragedier kan forebygges, men det kreves presserende tiltak fra alle interessenter, inkludert stater og flyselskaper, sier Callamard.

Moderne slaveri: Det du ikke vet, har andre vondt av! 

Det er bra at regjeringen vil trappe opp kampen mot menneskehandel og moderne slaveri. Men det bør gjøres mer for å gi befolkningen i Norge mer kunnskap. Det finnes nemlig tusenvis av ofre for menneskehandel og tvangsarbeid også i Norge.

Ny global rapport om hjemmearbeidende

Stadig flere faller under kategorien «hjemmearbeidende» etter koronapandemien startet. Dette er arbeidstakere som er selvstendig næringsdrivende eller oppdragstakere som jobber hjemmefra.  På onsdag slippes en ny rapport med analyser av ulike sektorer, arbeidsforhold og risiko ved denne typen arbeid. Det er Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) som står bak rapporten Working from home. From invisibility to decent work.

Ny FN-dag

27. desember blir Internasjonal dag for pandemi-forebygging. Det har FN bestemt. - Koronakrisen har lært oss mye. Først og fremst at internasjonalt samarbeid er helt nødvendig for å stanse pandemier, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) i en pressemelding.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Andre nyhetsbrev fra FN-sambandet

 • FN-sambandets nyhetsbrev for skole gir deg undervisningsopplegg, tilbud om studiereiser og nyttig skoleinformasjon. Nyhetsbrevet sendes ut månedlig, og er midt i blinken for deg som jobber i skolen eller interesserer deg for utdanningsfeltet. 
  Meld deg på
 • En gang i måneden sender FN-sambandet også ut et eget nyhetsbrev med arbeidslivsnyheter, med særlig fokus på det internasjonale arbeidslivet og ILOs arbeid. Du får også tilgang til gjestekommentarer om aktuelle hendelser og samfunnsutviklinger. 
  Meld deg på

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fra FN-kalenderen

24. januar: internasjonal dag for utdanning 

27. januar: internasjonal minnedag for ofrene for holocaust

Fra organisasjoner og sivilsamfunn

12. januar: Bærekraftige matsystemer for bekjempelse av sult

13. januar: Mekanismer for å bekjempe antisemittisme i verden og i Tyrkia, med blant andre FNs spesialrapportør for religionsfrihet eller tro, Dr. Ahmed Shaheed

14. januar: Biden og bistand: Hva betyr USAs utviklingspolitikk for verden?

17. januar: Aarebrotforelesningen 2021

19. januar: Nordområdene og utenrikspolitikk

21. januar: Norge og Europa etter brexit

27. januar: Konferanse: Veien til klimabudsjett

27. januar: Den internasjonale Holocaustdagen 2021

29. januar: Holocaust i Norge. Hvilken betydning har det for oss nå?

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide holder sitt første innlegg under Norges medlemskap i Sikkerhetsrådet. Foto: UN Photo / Eskinder Debebe
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide holder sitt første innlegg under Norges medlemskap i Sikkerhetsrådet. Foto: UN Photo / Eskinder Debebe
Last ned bilde

Om FN-sambandet

FN-sambandet
FN-sambandet
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 86 84 00http://www.fn.no

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

Følg saker fra FN-sambandet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra FN-sambandet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom