Norges beste BSU-kalkulator
Nå lanserer Huseierne landets råeste BSU- kalkulator, som er gratis i bruk for alle.
Siden sparingen er langsiktig, er det mange som er usikre på hvor mye man må spare i måneden for å få nok til egenkapitalkravet. For de fleste unge er det nettopp dette som er det store hindret for å få realisert boligdrømmen.
– Vår BSU-kalkulator gjør det enklere å planlegge sparingen. Du kan få svar på hvor mye du må spare i måneden for å oppnå et bestemt sparemål, men du kan også få raskt svar på hva et fast månedlig sparebeløp gir deg i sparesaldo. Kalkulatoren er nyttig både for deg som er ny sparer og for deg som allerede er godt i gang med sparingen, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne.
I tillegg er den koblet opp mot Finansportalen, slik at du hele tiden kan se hva som er beste BSU-rente. Husk at «bare» et halvt prosentpoeng i rente, fort blir tusenvis av kroner fra kontoen opprettes til den er full.
Du kan teste ut vår nye kalkulator her.
Bankens beste rente
Boligsparing for unge, BSU, er et populært spareprodukt for mange unge.
– BSU-renten er svært høy hvis du sammenligner med ordinære spare- og innskuddsrenter, så hvis man klarer å legge av penger hver måned er det svært lønnsomt å sette pengene på BSU. Desto tidligere på året du setter inn pengene, desto mer får du igjen grunnet den gode renten.
Tidligere i år kuttet mange av landets største banker kraftig i BSU-renten, så selv om renten virker bra så er det store forskjeller.
– Ikke la deg lure av den tilsynelatende høye renten. Du kan faktisk tjene flere tusen i året på å spare i BSU i den banken som gir deg høyest rente, så ikke glem å bruke forbrukermakten din. Det kan være mange ekstra kroner i å velge den banken som gir deg best avkastning på sparepengene dine, sier Meyer.
Noen spilleregler må du følge
Hvis du synes det er vanskelig å spare på egenhånd, kan du opprette en spareavtale med banken hvor du hver måned overfører et fast beløp til BSU. Du kan også betale inn beløp i større summer, eller hele beløpet på 25.000 kroner med en gang.
For å få maks utbytte av BSU, så må du ha skattbar inntekt. Uten det får du god rente på pengene, men du taper likevel mye på å ikke få skattefradraget. Skattefradraget er på hele 20 prosent av sparebeløpet, det vil si 5.000 kroner i året dersom du sparer maksimumsbeløpet.
Spare til bolig er det smarteste du gjør. Regn ut hvor mye du kan spare med vår kalkulator.
Pengene låses ved årsskifte, og det er da det utløses skattefradrag på 20 prosent av innskuddet. Det går selvsagt an å ta ut det du har spart siste året før årsskiftet, men da går du altså også glipp av skattefradraget.
Mange tror også at man bryter BSU-kontrakten ved å bytte BSU-bank, men det er ikke tilfelle. Det er kun hvis du tar ut alle pengene og bruker det til formål som ikke er knyttet til bolig, at du bryter avtalen. Merk at du da må betale tilbake skattefradraget du har fått.
Verdt å vite om BSU:
- Du kan spare inntil 25.000 kroner i året, 300.000 kroner totalt.
- Du kan spare til og med det året du fyller 33 år.
- Bankene gir deg beste rente på BSU- sparing, men det er store forskjeller fra bank til bank.
- Du trenger ikke å spare et fast beløp eller maksbeløpet årlig, og pengene du setter inn er ikke bundet til bolig og sperret for uttak før ved årsskiftet.
- Hvis du har skattbar inntekt, får du i tillegg et skattefradrag. Skattefradraget er på 20 prosent av sparebeløpet, det vil si 5.000 kroner i året dersom du sparer maksbeløpet.
- Pengene kan kun brukes ved kjøp av bolig, eller ved nedbetaling av lån på en bolig du allerede har kjøpt.
- Du kan flytte din BSU-konto til en annen bank hvis du ønsker det uten at det får noen konsekvenser.
- Hvis du avslutter BSU-kontoen, kan du ikke opprette en ny BSU-konto på et senere tidspunkt.
- Du må også betale tilbake det du har fått i skattefradrag på disse pengene hvis du bryter avtalen, altså avslutter sparingen og bruker pengene på noe annet.
- Du kan beholde BSU-kontoen og den gode renten etter fylte 33 år, men du kan ikke fortsette å spare i den.
Nøkkelord
Kontakter
Morten Andreas MeyerGeneralsekretær
+47 920 81 967m.a.meyer@huseierne.noBilder
Om Huseierne
Huseierne er en landsomfattende forbrukerorganisasjon for norske boligeiere. Våre 225.000 medlemmer bor i hus, leiligheter, sameier, borettslag og gårdeiere. Huseierne ivaretar norske boligeieres lokale og rikspolitiske bolig- og eiendomsinteresser. Forbundet yter juridisk, byggteknisk og økonomisk rådgivning til medlemmene.
For mer informasjon: besøk vår nettside og følg oss på Twitter og Facebook.
Følg saker fra Huseierne
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Huseierne på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Huseierne
Her er den dyreste kommunen i Hordaland25.10.2019 10:12:19 CEST | Pressemelding
Huseiernes bokostnadsindeks viser at du vil bruke stadig mer av inntekten din på å bo. På landsbasis er det og store forskjeller på hva det koster å eie egen bolig.
Renten satt opp: Så mye dyrere blir boliglånet19.9.2019 10:09:18 CEST | Pressemelding
Dagens renteøkning fra Norges Bank vil gi dyrere boliglån for norske boligeiere. Et lån på to millioner kroner vil med siste renteøkning bli rundt 15.600 kroner dyrere, viser tall fra Huseierne. - Nå må norske boligeiere være aktive bankkunder, råder Carsten Pihl, forbrukersjef i Huseierne.
Huseierne: - Vi trenger ikke strammere boliglånsforskrift10.9.2019 12:51:38 CEST | Pressemelding
Finanstilsynet ønsker å stramme inn boliglånsforsikriften. - Feil medisin, mener generalsekretær Morten A. Meyer i Huseierne.
Regjeringen setter ned eiendomsskattesatsen til fire promille fra 2021: - Et skritt i riktig retning, mener Huseierne.3.9.2019 07:07:59 CEST | Pressemelding
Regjeringen varslet i dag at eiendomsskattesatsen skal settes ned til fire promille fra 2021. - Dette er et skritt i riktig retning, sier Morten A. Meyer, generalsekretær i Huseierne.
Andreas Fyri er ny økonomisjef i Huseierne23.8.2019 12:13:29 CEST | Pressemelding
Huseierne har nå fått på plass Andreas Fyri som leder for vår nyopprettede avdeling for teknologi og økonomi.
Huseierne: Bytt bank hvis renten din nå går over 3 prosent!9.8.2019 11:07:37 CEST | Pressemelding
Nå kommer renteregningen til norske forbrukere. Renteøkningen i juni får effekt for norske boliglånskunder i disse dager. - Nå må alle sjekke rentevilkårene sine. Det er bare å bytte bank hvis renten er for høy, råder Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom