WWF Verdens naturfond

Norge uteblir fra viktig internasjonal allianse

Del

COP26: Mens land som Danmark og Frankrike forplikter seg til å slutte med gass- og oljeleting og melder seg inn i BOGA, glimrer Norge med sitt fravær.

Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond
Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond

I dag, på FNs klimaforhandlinger i Glasgow, lanserte Costa Rica og Danmark verdens første diplomatiske initiativ - BOGA (Beyond Oil and Gas Alliance) - med formål om å la fossile brensler ligge igjen i bakken. Norge glimrer med sitt fravær, mens land som Frankrike, Irland, Grønland, Sverige og Wales er med som fullverdige medlemmer.   

- Norge er Europas største produsent og eksportør av olje og gass, og prøver hardt å skape et skille mellom klimapolitikk og oljepolitikk. Det fungerer ikke lenger! Koblingen mellom olje og klima har kommet for å bli. Å ha utslippseksport som forretningsmodell vil bli stadig vanskeligere for Norges omdømme internasjonalt. Det er på tide å gjøre ord til handling som monner, si nei til ny oljeleting og planlegge for å avslutte oljealderen med stil, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur. 

Med i fossil-klubben 

Den nye alliansen samler land og regioner som har forpliktet seg til å avslutte nye konsesjonsrunder for leting og produksjon av olje og gass, eller har tatt skritt mot dette målet og erkjenner at utfasing av fossile brensler er et avgjørende tiltak for å takle klimakrisen. Også canadiske provinsen Québec har meldt seg inn i BOGA, mens California og New Zealand blir med i alliansen som “associatemembers”.   

-Kan vi virkelig være bekjent av å være del av fossil-klubben som ignorerer den tydelige beskjeden fra Det internasjonale energibyrået (IEA) og FNs klimapanel om å stoppe nye investeringer i mer olje og gass? Norge har hele tiden argumentert med at det ikke er vits å redusere oljeproduksjonen vår så lenge ingen andre gjør det. Støre gikk hardt ut på klimatoppmøtet i Glasgow med buskap om at vi trenger gass i klimaomstillingen. Vel, nå er det flere land og regioner som har tatt initiativ til å gjøre noe med tilbudet, og Norge har en unik mulighet til å bli med i dette samarbeidet og sørge for at det ikke produseres mer fossile brensler enn hva det er plass til i et 1,5-gradersscenario, sier Andaur 

Stort økonomisk risiko å fortsette  

Verden er på full fart vekk fra kull, olje og gass, og over til fornybar energi. Dette skiftet utgjør stor risiko for norsk økonomi, mener miljøorganisasjonen.  

For å unngå brå fall og arbeidsledighet i oljeindustrien, store økonomiske tap for staten og risiko for velferden, må Norge redusere vår avhengighet av olje og gass. Vi må lære av historien; oljekrisen i 2014 hvor 35 prosent av jobbene i industrien forvant nærmest over natten. Vi må også slutte å tro at alt kommer til å løse seg bare folk slutter å etterspørre olje og gass. Ved å fortsette som før risikerer vi å låse inn massive utslipp fra oljefelt som vil produsere langt forbi 2050. Norge burde blitt med i BOGA sammen med andre land og regioner som nå tar ansvar og viser at det er mulig å omstille seg fra en oljenasjon til en nullutslippsøkonomi. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond
Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond
Last ned bilde

Lenker

Om WWF Verdens naturfond

WWF Verdens naturfond
WWF Verdens naturfond
Kristian Augusts Gate 7A
0164 Oslo

22 03 65 00http://www.wwf.no

WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner. Vi jobber for å stanse dagens naturødeleggelser og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen. WWF har eksperter som jobber i mer enn hundre land for å beskytte naturen og ressursene som vi alle er så glad i og avhengig av: Skoger, ferskvann, hav, mat og dyr. Vi jobber for å bremse klimaendringene og for å stanse tapet av arter.

Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom