Nærings- og fiskeridepartementet

Norge får fiske mer makrellstørje i 2023

Del

Norge har i fiskeriforhandlinger denne uken fått gjennomslag for økt kvote på makrellstørje i 2023. Norsk totalkvote i 2023 blir etter dette 368 tonn, tilsvarende en økning på om lag 23 prosent.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.
Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

I tillegg får Norge overføre 15 tonn ufisket kvantum fra 2022 til 2023, som betyr at norske fiskere kan fiske inntil 383 tonn makrellstørje i 2023.

– Makrellstørja er for alvor tilbake i norske farvann, og som kyststat til denne bestanden som nå har inntatt våre næringsrike havområder, arbeider vi kontinuerlig for å øke den norske kvoten. Jeg er derfor veldig fornøyd med at vi har fått gjennomslag for mer kvote i 2023, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

Den internasjonale kommisjon for bevaring av atlantisk tunfisk (ICCAT) har vedtatt en ny forvaltningsprosedyre for forvaltning av makrellstørje i hele Atlanterhavet. Bestandsberegningen de neste tre årene har gitt en økning i totalkvoten. I tillegg har Norge fått økt sin andel, noe som bidrar ytterligere til økningen i den norske kvoten.

Totalkvoten på makrellstørje har økt fra 36 000 tonn i 2022 til 40 570 tonn i 2023. Av totalkvoten er norsk andel i dag på 0,91 prosent.

Pilotprosjekt på levendelagring av makrellstørje

Norge har fått gjennomslag for sitt forslag om å gjennomføre et pilotprosjekt for levendelagring av makrellstørje i tre år fra 2023, innenfor et begrenset kvantum. Pilotprosjektet skal danne grunnlag for et fremtidig regelverk dersom prosjektet lykkes. Formålet med levendelagring av makrellstørje er å kunne ha mulighet til å spre råstoff til markedet over tid, og å forbedre og bevare den gode kvaliteten på makrellstørjen.

– Vi har det siste året arbeidet med å få på plass et regelverk for levendelagring av makrellstørje, og vi har nå fått godkjenning av ICCAT til å gjennomføre et pilotprosjekt for konseptet. Vi har over flere år fått innspill fra næringen om at levendelagring av makrellstørje kan være en vei å gå for å oppnå større verdiskapning og for å legge til rette for å bedre markedssituasjonen. Vi er veldig tilfredse med at vi nå har kommet et steg videre med å legge forholdene til rette for større verdiskapning og aktivitet av våre fiskeressurser, sier Skjæran.

Pilotprosjektet må følge ICCAT regelverket, og det vil også være mulig å eksportere makrellstørje som er en del av prosjektet.

Kontakter

Bilder

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.
Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.
Last ned bilde

Om Nærings- og fiskeridepartementet

Nærings- og fiskeridepartementet
Nærings- og fiskeridepartementet
Kongens Gate 8
0032 Oslo

Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd

Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.

Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no

Du kan følgje NFD på Twitter | Facebook  | Flickr

Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

Statssekretær Anne Marit Bjørnflaten ledsager Kronprinsen på offisielt besøk til Kenya23.11.2022 10:11:11 CET | Pressemelding

Statssekretær Anne Marit Bjørnflaten (NFD) ledsager Kronprinsen på offisielt besøk til Kenya 24. november. Besøket gjennomføres sammen med den svenske Kronprinsessen Victoria, og er en oppfølging av Kronprinsens besøk til Sverige i mai hvor det ble enighet om å gjennomføre felles norsk-svenske aktiviteter for næringsfremme til relevante markeder. Dette blir det første offisielle besøket Norge og Sverige gjennomfører sammen.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom