Kredinor

Nordmenn slår hull på sparegrisen

Del
Dagens statistikk fra SSB gjør et av Norges største inkassoselskap, Kredinor bekymret. Spareraten har falt betydelig i løpet av kort tid, og har ikke vært lavere siden 1999. Kredinor venter en økning av inkassosaker i tiden fremover.
Klaus-Anders Nysteen, administrerende direktør i Kredinor.
Klaus-Anders Nysteen, administrerende direktør i Kredinor.

– Gjennom hele pandemien var nordmenn flinke til å spare og mange husholdninger bygde opp en solid buffer. Nå har dette snudd helt. I fjerde kvartal 2022 har spareraten sunket til minus 7,3 prosent. Dette er en oppsiktsvekkende utvikling. Det kraftige fallet i spareraten skyldes nedgang i nordmenns disponible inntekt, samtidig som vi har opprettholdt forbruket vårt og prisene steg, sier Klaus-Anders Nysteen, administrerende direktør i Kredinor.

Inkassoselskapet har allerede begynt å se de første faresignalene. Blant annet har inkasso til billån økt med 41 prosent i fjerde kvartal 2022 sammenliknet med året før.

– De mest bekymringsfulle tendensene finner vi i økning i inkassosaker for billån. Dette er lån som folk normalt strekker seg langt for å betale. Derfor er økning innenfor disse kategoriene spesielt bekymringsfull og et kraftig varsko for norsk økonomi, sier Nysteen.

I starten av pandemien økte sparingen til 19,3 prosent av disponibel inntekt. Ifølge dagens statistikk fra SSB ligger den nå på minus 7,3 prosent, noe som er den laveste spareraten siden 1999, da statistikken ble innført.

Det er større usikkerhet rundt tallene for sparing i 4. kvartal enn normalt. Deler av dette kan forklares med høye bilkjøp for å unngå avgiftsøkningen som gjelder fra og med januar 2023. Sett bort fra bidraget fra bilkjøpene, er spareraten beregnet til –3,3 prosent i 4. kvartal. Tar man utgangspunkt i det siste tallet, må man tilbake til 2006 for å finne svakere spareratetall.

– Basert på utviklingen vi ser i norsk økonomi, forventer vi en økning i inkassogjeld i 2023 for alle bransjer, sier Nysteen.

Kontakter

Bilder

Klaus-Anders Nysteen, administrerende direktør i Kredinor.
Klaus-Anders Nysteen, administrerende direktør i Kredinor.
Last ned bilde

Om Kredinor

Kredinor
Kredinor
Sjølyst Plass 3
0278 Oslo

+47 22 00 91 00http://www.kredinor.no

Kredinor AS er Norges største inkassoselskap i antall saker og en ledende aktør innenfor kjøp og forvaltning av gjeldsporteføljer. Selskapet er etablert i Norge, Sverige og Finland med en samlet omsetning på nærmere 1,6 milliarder kroner og 600 ansatte. Kredinor AS eies av Sparebank 1 og Kredinorstiftelsen. Kredinor har sin historie helt tilbake til 1876, og er nylig fusjonert med Modhi-konsernet. Etter fusjonen vil selskapet ha en bred tjenesteportefølje med bransjeledende løsninger innenfor fakturering, betaling og inkasso til energibransjen, bank og finans, handel, offentlig sektor, telecom og parkering. Ved å hjelpe kundene med moderne digitale selvbetjeningsløsninger og god kundeoppfølging, hjelper vi også næringslivet og offentlige virksomheter slik at de får betaling raskere. Det er bra for alle – for kundene, næringslivet og samfunnet. Kredinor.no

Følg pressemeldinger fra Kredinor

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kredinor på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kredinor

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom