Virke

Nordmenn grensehandlet avgiftsbelagte varer for 8 milliarder

Del

Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at nordmenn grensehandlet for 15,6 milliarder kroner i 2019. Av dette ble 8 milliarder kroner brukt på sjokolade, godteri, brus, mineralvann, alkohol, tobakk og snus. Antagelig er grensehandelen langt høyere enn hva SSBs kvartalstall viser.

Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel.
Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel.

− Nordmenn legger igjen milliarder av kroner i utlandet gjennom kjøp av usunne varer som er sterkt avgiftsbelagt her hjemme. Grensehandlingen går utover folkehelsen, norske arbeidsplasser og verdiskaping, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke handel.

SSBs grensehandelstall må ses i sammenheng med en pilotundersøkelse som SSB lanserte i januar i år. Undersøkelsen viste at halvparten av varene nordmenn kjøper når de grensehandler, er avgiftsbelagte varer. Samtidig indikerer pilotundersøkelsen at grensehandelen er langt større enn SSBs kvartalstall anslår. SSB påpeker selv at kvartalstallene har betydelige usikkerheter ved seg.

− SSBs pilot indikerer at grensehandelen er langt høyere enn hva kvartalstallene viser. Alle de svenske kjøpesentrene ved grensen melder om rekordresultat i 2019. Dette rimer ikke med at grensehandelen skal ha gått ned i fjerde kvartal. Vi trenger bedre tall for å få kontroll på hva og hvor mye vi faktisk handler for i utlandet, sier Andersen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel.
Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel.
Last ned bilde

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen i Norge, og representerer over 22.000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på de som driver virksomhet.

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

Virke: Det må sterkere lut til for å sikre arbeidsplasser og verdiskaping i 20217.10.2020 12:32:09 CESTPressemelding

Regjeringen tegner et for optimistisk bilde av økonomien til neste år. Koronakrisen kommer til å legge store begrensninger på verdiskaping og sysselsetting også neste år, og dessverre er det grunn til å tro at utfordringene i økonomien er større enn det regjeringen legger opp til. Jeg regner med at Stortinget er beredt til å bruke sterkere lut, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

Virke: − Budsjettet sender tusenvis av arbeidsplasser ut av landet7.10.2020 11:02:14 CESTPressemelding

Virke mener at regjeringen lukker øynene for det koronakrisen har vist: Det skyhøye norske særavgiftsnivået på grensehandelsutsatte varer og fremdeles tekstiltoll sender tusenvis av arbeidsplasser over grensen. − Å redusere særavgiftene på typiske lokkevarer for grensehandel og å fjerne tekstiltollen vil være som å trykke på en knapp for å få flere permanente arbeidsplasser. Reduksjonen i avgiften for lettbrus er altfor lite, sier Virke-sjefen.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom