Farmasiet

Nordmenn er lei korona – men vil droppe håndhils og klem for godt

Del

12. mars er det ett år siden Norge stengte ned. Mange bekymrer seg mindre for smitte nå enn før, og føler ikke at de tåler flere restriksjoner. Likevel er vi fortsatt flinke, og noen koronavaner ønsker vi å fortsette med på lang sikt.

Foto_Pexels-CDC
Foto_Pexels-CDC

Høyt smittetrykk, nye virusmutasjoner og lav vaksinedekning til tross: 1 av 5 nordmenn føler at de ikke orker flere restriksjoner nå, og 1 av 5 er mindre redd for smitte nå enn tidligere i pandemien. Det viser en ny spørreundersøkelse utført av YouGov på vegne av Farmasiet, Norges største nettapotek.

Likevel kommer det fram av undersøkelsen at 95 prosent av oss følger anbefalingene like godt som tidligere, og at nordmenn generelt er flinke til å opprettholde korona-rutinene.

– Det er godt å se at de fleste fortsatt følger restriksjonene. At så mange er mindre redd for smitte, kan henge sammen med at vi har mer kunnskap om pandemien nå enn før, og at smitteverntiltakene har vært med å trygge folk, sier Lisa Grinaker, fagsjef i Farmasiet, før hun legger til:

– Det kan også henge sammen med at mange er lei og at flere begynner å nærme seg terskelen for hva de tåler av restriksjoner. Det forstår jeg godt, og jeg noterer meg at nordmenn likevel er flinke til å følge anbefalingene.

Kvinner ser ut til å være mest negative til ytterligere koronarestriksjoner, mens undersøkelsen tyder på at menn er hakket dårligere til å faktisk følge dem.

Gleder seg ikke til å klemme igjen
Til tross for en økende korona-tretthet, er det visse trender nordmenn ønsker å beholde. Halve befolkningen ser ikke frem til å klemme eller ta folk i hånda igjen når pandemien er over, og det er spesielt menn som mener det går bra uten denne fysiske kontakten.

– Selv om flere gleder seg til å klemme igjen, er dette en fantastisk tid for de som ikke er glad i det. Jeg håper imidlertid at vaner som håndvask og hosting i armkroken fortsetter på sikt, det kan være med på å hindre smitte av andre sykdommer og holde oss generelt friskere, sier Grinaker.

Ifølge statistikken er det den yngre generasjonen som er mest tilfreds med dagens hilse-rutiner, og som håper de vil fortsette etter pandemien.

Vil fortsette å handle på nett
Det er ikke bare redusert kroppskontakt som har blitt populært siden Norge stengte ned, netthandelen har også fått et solid oppsving. Over én million nordmenn handler mer på nett nå enn før, og hver femte nordmann mener folk burde handle på nett i koronatiden.

– Flere nettbutikker har blitt bedre under koronatiden, noe 15 prosent av befolkningen har lagt merke til. Og når det gjelder nettapotek, så er det flere som har fått øynene opp for det faktum at de kan bestille reseptvarer på nett, sier hun.

Selv om flere gleder seg til å ta fatt i handlevognen, smaksprøver og koseprat i ferskvaredisken, oppgir 1 av 5 nordmenn at de vil fortsette å handle mer på nett – også etter pandemien.

– Tiden fra og med 12. mars i fjor har vært tøff, og jeg forstår at folk er korona-trøtte. Forhåpentligvis vil ting lette snart, slik at vi får en bedre hverdag der vi selv kan velge hvilke korona-vaner vi vil slutte med og fortsette med. Én ting er sikkert: Det norske folk har bidratt bra i dugnaden, og etter denne innsatsen fortjener vi både håndtrykk og klem – om vi ønsker det.

Ett år etter at Norge stengte ned: 

  • 1 av 5 føler at de ikke orker flere restriksjoner
  • 1 av 5 er mindre redd for smitte nå enn tidlig i koronatiden
  • 95 % følger restriksjonene like bra som tidlig i pandemien
  • 55 % gleder seg ikke til de kan ta folk i hånda eller klemme igjen
  • 1 av 5 vil fortsette med økt netthandel også etter koronatiden 

 

Nøkkelord

Kontakter

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Lukas Loeb, PR-operatørene
Tlf: +47 478 20 639
E-post: lul@pr-o.no

Bilder

Foto_Pexels-CDC
Foto_Pexels-CDC
Last ned bilde

Om Farmasiet

Farmasiet
Farmasiet
Østre Kullerød 2
3241 Sandefjord

33 00 58 80http://www.farmasiet.no

Farmasiet AS er Norges største nettapotek, og de holder til i Sandefjord og Vestby. Farmasiet har apotek- og driftskonsesjon fra Statens Legemiddelverk og er godkjent som nettapotek. Alle nettapotek må også ha apotekutsalg tilgjengelig for kunder. Apotekutsalgene har besøksadresse Østre Kullerød 2, 3241 Sandefjord, og Torvuttaket 26, 1540 Vestby. Lokalene er åpne kl. 09:00-16:00 mandag til fredag. Farmasiet tilpasser sitt lagerhold av reseptpliktige legemidler løpende etter etterspørsel.

Følg pressemeldinger fra Farmasiet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Farmasiet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Farmasiet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom