Norad støtter grønn hydrogen i Afrika: – Kan bli et vendepunkt i arbeidet med å nå klimamålene

– Det ligger et stort potensial i produksjon av grønn hydrogen i Afrika. Kontinentet har tilgang til store mengder fornybar energi til svært lave kostnader, og interessen for grønt hydrogen har vokst enormt på kort tid. Vi mener det er riktig å støtte disse prosjektene nå, sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell.
Grønn hydrogen blir produsert via elektrolyse der kraften kommer fra fornybare energikilder som vind og solkraft, og er særlig egnet til å redusere CO2- utslippene i industrien og transportbransjen.
– Grønn hydrogen kan være en gamechanger. Dersom vi lykkes med å få opp investeringene i grønn hydrogen kan det bli et vendepunkt i arbeidet med å nå klimamålene globalt. I tillegg vil det være en sterk bidragsyter til økt matsikkerhet i Afrika, sier Solhjell.
Grønn hydrogen kan skapes om til ammoniakk, som brukes til å lage kunstgjødsel. Det er stor mangel på kunstgjødsel i afrikanske markeder, og økt tilgang vil kunne styrke matsikkerheten på et kontinent allerede rammet av klimakrise, tørke og økte matvarepriser.
Støtte til prosjekter i Egypt, Tunisia, Marokko og Sør-Afrika
Scatec har fått tilsagn om støtte på totalt 85 millioner kroner til utvikling av hydrogenprosjekter i Egypt, Tunisia, Marokko og Sør-Afrika. Hydrogenet skal brukes til produksjon av grønn ammoniakk.
Deler av støtten er til risikopremien i finansiering av Scatecs planlagte hydrogenanlegg i Egypt. Scatec har inngått avtale med selskapet Fertiglobe og Egypts Sovereign Fund om å utvikle og bygge et grønt hydrogenanlegg som skal produsere grønn hydrogengass som skal selges til en produsent av ammoniakk.
– Vi er stolte av at Norads første støtte til storskala grønn hydrogenproduksjon går til Scatec. Vi har ingen tid å miste. Scatec har tre konkrete prosjekter under utvikling, og omfattende planer for flere prosjekter i fremtiden. Grønn hydrogen og grønn ammoniakkproduksjon er nå i startfasen, men kommer til å bli en utrolig viktig bidragsyter for energisikkerhet og nullvekstmålet, sier Scatec CEO, Terje Pilskog.
Prosjektet i Egypt er stort og innovativt. Støtten fra Norad bidrar med å redusere risikoen og dermed tiltrekke privat kapital som sikrer gjennomføringen av prosjektet.
– Når vi velger å støtte Scatecs satsing på grønn hydrogen i Afrika er det fordi dette kan utløse betydelige private investeringer i grønt hydrogen og bidra til grønn omstilling i industrien i en fase der det fortsatt innebærer risiko for prosjektutviklere, sier Solhjell.
En fersk rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA) om energiutsiktene i Afrika viser at de private investeringene i fornybar energi må dobles årlig dersom vi skal oppnå FNs klimamål om ren og rimelig energi til alle innen 2030.
Krigen i Ukraina øker etterspørselen
Krigen i Ukraina har ført til en global energikrise. Grønt hydrogen kan erstatte gass fra Russland, og det er økende etterspørsel i OECD og mellominntektsland etter grønt hydrogen.
– Norge har svært gode forutsetninger for å støtte opp under utvikling av hydrogensektoren i våre samarbeidsland i sør, både ved overføring av kunnskap og ved ulike former for økonomisk støtte og risikoavlastning, sier Solhjell.
FAKTABOKS
Fakta om hydrogen
- Hydrogen er et av våre vanligste grunnstoff, men det meste på jorden er bundet til oksygen i form av vann, H2O. Ren hydrogengass H2, er en energirik, eksplosiv gass som finnes naturlig i svært små mengder.
- Hydrogen produseres i dag først og fremst av naturgass men det kan også produseres gjennom elektrolyse av vann med hjelp av elektrisitet.
- Hydrogen har forskjellige navn avhengig av hvordan det er produsert. Grønt hydrogen er produsert av fornybar elektrisitet uten klimagassutslipp. Blå hydrogen er produsert av naturgass med et fjerningsanlegg for CO2 (CCS – Carbon Capture and Storage) som tar bort mesteparten av CO2 utslippene. Grå hydrogen er produsert av naturgass uten CCS.
- Hydrogen kan sammen med nitrogen fra luft konverteres til ammoniakk som i sin tur er råstoff for produksjon av gjødsel. Ammoniakk er vesentlig enklere å transportere enn hydrogen.
- Grønn hydrogen kan også bli eksportert. Det er en økende etterspørsel i OECD og mellominntektsland for grønt hydrogen spesielt innen transport og for industriell sektor. I tillegg skal eksisterende hydrogenproduksjon fases ut i tråd med «Net Zero» målet.
Om tildelingen:
- Norad inviterte høsten 2021 norske og internasjonale næringslivsaktører til å sende inn søknader innen tilskuddsordningen «Bedriftsstøtte for Næringsutvikling» for støtte til forundersøkelser, prosjektutvikling og garanti- og risikopremier i langsiktig finansiering av fornybare energiprosjekter i utviklingsland.
- 25 søknader har fått innvilget tilsagn om støtte på total 324 millioner kroner. Av disse var det fire søknader om støtte til grønne hydrogenprosjekter.
·
Kontakter
Synnøve AaslandPressekontakt
Tel:95165326Synnove.aasland@norad.noBilder



Om Norad
Norad er direktoratet for utviklingssamarbeid. Vi jobber for at verden skal nå FNs bærekraftsmål. Sammen med våre partnere og på vegne av Norge jobber Norad for en grønnere framtid i en verden uten fattigdom. Menneskerettighetene skal respekteres og ingen utelates. Gjennom kunnskap og samarbeid sørger vi for at norske bistandsmidler bidrar til global utvikling. Sammen beveger vi verden.
Følg pressemeldinger fra Norad
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norad på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norad
Nye bistandstall: Hva blir konsekvensene av rike lands bistandskutt?5.5.2025 09:11:28 CEST | Presseinvitasjon
Tirsdag 13.mai publiseres den offisielle norske bistandsstatistikken for 2024. Norad lanserer en ny rapport med ferske tall og trender i norsk og internasjonal bistand, og gir en helhetlig analyse av bistandskuttene vi nå ser fra USA og en rekke andre land.
Investeringene fra Norge til verdens fattigste land går ned13.3.2025 12:44:17 CET | Pressemelding
Investeringer fra norske bedrifter til det afrikanske kontinentet har hatt en kraftig nedgang de siste ti årene. Det viser en ny rapport om norske direkteinvesteringer til utviklingsland.
Solhjell slutter som direktør i Norad, går til Fornybar Norge7.3.2025 10:10:00 CET | Pressemelding
Bård Vegar Solhjell går av som direktør i Norad etter over fem år i stillingen. Han går til stillingen som administrerende direktør i Fornybar Norge.
Banebrytende norsk bistandsprosjekt reduserte mødredødelighet i Tanzania med 75 prosent3.3.2025 06:05:00 CET | Pressemelding
Et stort norsk bistand- og forskningsprogram kan vise til hele 75 prosent reduksjon i antall kvinner som dør under fødsel og 40 prosent reduksjon i spedbarnsdødsfall i Tanzania. Programmet høster internasjonal anerkjennelse og regnes som et gjennombrudd i nyfødtmedisin.
Money Talks på Norad-konferansen onsdag 29. januar27.1.2025 07:00:00 CET | Presseinvitasjon
Hvordan skal vi klare å mobilisere nok penger til de store globale utfordringene verden står overfor? Stjerneøkonomen Gabriel Zucman, IMF-direktør Kristalina Georgieva, USA-korrespondent Tove Bjørgås, samt representanter fra verdens mest klimautsatte land, er blant dem du møter på Norad-konferansen denne uka.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom