BDO

Nøkternt næringsliv i nord

Del

Små og mellomstore virksomheter i Troms og Finnmark har nøkterne forventninger til vekst de neste 12 månedene. I et 3-årsperspektiv tror imidlertid over halvparten av de spurte lederne at bedriften deres vil vokse. Savnet etter arbeidskraft er stort.

76 prosent av virksomhetene i Troms og Finnmark har gjennomført, gjennomfører eller skal gjennomføre digitaliseringstiltak. Dette er blant de høyeste andelene på fylkesbasis.
76 prosent av virksomhetene i Troms og Finnmark har gjennomført, gjennomfører eller skal gjennomføre digitaliseringstiltak. Dette er blant de høyeste andelene på fylkesbasis.

99 prosent av norske bedrifter kategoriseres som små eller mellomstore bedrifter (SMB), ifølge NHO. 47 prosent av alle ansatte i næringslivet jobber SMB-virksomheter. Rådgivnings- og revisjonsselskapet BDO har i en fersk undersøkelse tatt pulsen på SMB-ene over hele landet, og resultatene er nå klare.

Trenger folk for å vokse

I Troms og Finnmark oppgir 29 prosent av de spurte at de forventer en økning i omsetning de neste tolv månedene. Det er en nøktern forventing - faktisk den laveste blant landets fylker. Til sammenligning er tallet for Viken 48 prosent. På lengre sikt (3 år) forventer derimot majoriteten i Troms og Finnmark positiv utvikling.

Dette funnet sammenfaller i stor grad med et uttrykt savn etter arbeidskraft i vårt nordligste fylke: 45 prosent av virksomhetene i Troms og Finnmark oppgir at det er sannsynlig at mangel på kompetanse/arbeidskraft vil være et hinder for positiv utvikling det neste året. Man må ha arbeidskraft på plass for å kunne vokse.

- SMB-ene i Troms og Finnmark ser positivt på fremtiden, riktignok i et noe lengre perspektiv enn landet for øvrig. Det er naturlig at vi ser nøkterne forventninger etter de siste to, unormale årene, sier Kim-Are Dønland, Partner i BDO og leder av kontoret i Tromsø.

Påvirkninger utenfra

Han legger til at en undersøkelse alltid vil være et øyeblikksbilde, og denne ble utført før krigen i Ukraina startet. En krise i Europa kan og vil påvirke både små og store virksomheter ikke bare i Nord-Norge, men over hele landet i tiden fremover.

- Vårt fylke er det eneste som grenser mot Russland, og det er ikke få SMB-er som opplever store endringer i deres markedsutsikter som følge av sanksjonene, sier Dønland.

Bærekraft

Når det gjelder bærekraftig utvikling i fylket, viser SMB-barometeret at 53 prosent av virksomhetene i Troms og Finnmark har gjennomført, gjennomfører eller skal gjennomføre bærekraftstiltak, og 21 prosent rapporterer på tiltakene de iverksetter.​ Gjennomføring og måling sammenfaller i stor grad med landssnittet, men Troms og Finnmark er noe dyktigere til å rapportere på tiltakene.

- Felles for SMBer over hele landet, inkludert vårt fylke, er at de tenker på bærekraft som klima og miljø, mens det dreier seg om tre områder som må spille sammen for å skape reell bærekraft, sier Dønland.

- Både sosiale forhold og virksomhetsstyring er og skal være en del av bærekraftsarbeidet. Våre kunder forteller at de jobber med disse områdene, men kanskje uten å tenke over at det er bærekraft, sier Dønland.

- Ved å synliggjøre og systematisere tiltak bedriften gjør på hele bærekraftsfeltet, står man bedre rustet når bedriften møter økte krav til bærekraft fra sine kunder og omgivelser, sier han.

Blant de beste på digitalisering

76 prosent av virksomhetene i Troms og Finnmark har gjennomført, gjennomfører eller skal gjennomføre digitaliseringstiltak, og 19 prosent gjennomfører tiltak som det rapporteres på.De fleste digitaliserer med en forventning om å skape lønnsomhet og effektivisering.

- Dette er blant de høyeste andelene vi ser på fylkesbasis. Det vitner om et fremoverlent næringsliv, avslutter Kim-Are Dønland.

Om SMB-barometeret

På vegne av BDO har Norstat/Varde Hartmark gjennomført en undersøkelse blant 1200 små og mellomstore bedrifter (SMB) fra hele landet. SMB defineres her som virksomheter med opp til 500 millioner i omsetning.

Virksomhetene representerer et tverrsnitt av norske SMBer med tanke på geografi og omsetning. Undersøkelsen ble gjennomført i november-desember 2021.​ 58 av SMBene som har deltatt i undersøkelsen er lokalisert i Troms og Finnmark. Se hele fylkesrapporten på https://www.bdo.no/nb-no/smb-barometeret/troms-og-finnmark

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

76 prosent av virksomhetene i Troms og Finnmark har gjennomført, gjennomfører eller skal gjennomføre digitaliseringstiltak. Dette er blant de høyeste andelene på fylkesbasis.
76 prosent av virksomhetene i Troms og Finnmark har gjennomført, gjennomfører eller skal gjennomføre digitaliseringstiltak. Dette er blant de høyeste andelene på fylkesbasis.
Last ned bilde

Lenker

Om BDO

BDO
BDO
Hovedkontor i Vika Atrium, Munkedamsveien 45
0250 Oslo

23 11 91 00http://www.bdo.no

Nye ideer. Ambisiøse planer. Store drømmer. Over hele landet jobber tusenvis av virksomheter og organisasjoner hardt for å skape verdier. Og over hele landet er BDO til stede for å hjelpe dem. Vi er et autorisert regnskapsførerselskap og internasjonalt rådgivnings- og revisjonsselskap med dypt fotfeste i norsk samfunns- og næringsliv. Vi kjenner utfordringene, ser mulighetene og engasjerer oss sterkt for at kundene våre skal nå målene sine.

I Norge har vi over 1 800 ansatte og mer enn 75 kontorer over hele landet. Våre kunder er alt fra store, verdensomspennende selskaper til små og mellomstore bedrifter. Vi har kunder fra de fleste bransjer i både privat og offentlig sektor.

Internasjonalt er BDO til stede i 167 land og teller mer enn 97 000 ansatte. Ved behov, samarbeider vi med store deler av nettverket om både internasjonale og nasjonale kunder.

Følg pressemeldinger fra BDO

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra BDO på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra BDO

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom