Virke

Nok en rekord for grensehandelen

Del

Ferske tall fra SSB viser at grensehandelen i form av dagsturer nok en gang slår alle rekorder. Ifølge SSB handlet nordmenn for hele 16,3 milliarder kroner i perioden mars 2018 til mars 2019, en økning på hele 8,3 prosent. – Nå må politikerne våkne, sier Harald J. Andersen, direktør for Virke handel.

Nordmenns grensehandling ved dagsturer har økt med 1,25 milliarder det siste året. På toppen av dette kommer den digitale grensehandelen og turer med overnatting, som ikke er inkludert i SSBs tall.

 – Det er bare å gratulere svenskene med nok en salgsrekord til nordmenn. Grensehandelen vokste fire ganger så raskt som handelen i norske butikker i 2018.  Hamstringen i utlandet er en stille protest fra nordmenn flest mot et skyhøyt avgiftsnivå. Det går ut over både folkehelsen og norsk næringsliv. Regjeringen må snarest ta tak i avgiftsnivået for å få kontroll på folkehelsepolitikken og gi norsk handel rettferdige rammebetingelser, slår Andersen fast.

Fristende lokkevarer og manglende kunnskap

Fra årsskiftet 2018 økte regjeringen avgiftene dramatisk på typiske lokkevarer som brus.

– Svenske grensehandelsaktører lokker med utsalgspriser som ligger under det norske avgiftsnivået. Regjeringen har gjort lokkevarene stadig mer fristende, sier Andersen.

I stortingsmeldingen om norsk handelsnæring fra november 2018 varslet regjeringen opprettelse av et grensehandelsbarometer. Målet med grensehandelsbarometeret er å få kunnskap om ikke bare hvor mye nordmenn handler for, men hva de kjøper.

– Det haster å få på plass et grensehandelsbarometer. Grensehandelen er enorm og skjer gjennom så mange kanaler at vi ikke har oversikt over omfanget. Et grensehandelsbarometer vil være et viktig verktøy for å lage et avgiftssystem som gjør at vi faktisk spiser sunnere, og ikke bare tar turen over grensa for å unngå skyhøye avgifter, sier Andersen.

Mer innsats fra regjeringen

Regjeringen har lovet å fjerne momsfritaket for netthandel for under 350 kroner fra nyttår. Virke er glad for lovnaden fra regjeringen, men mener det ikke kommer en dag for tidlig.

– Regjeringen har lovet å fjerne denne forskjellsbehandlingen fra 1. januar 2020. Vi mener sponsingen av utenlandske netthandelsaktører burde vært fjernet for lengst. Nå trenger vi mer politisk handlekraft. Nordmenn fyller opp bilen med langt mer enn dagligvarer når de reiser over grensen. Svenskene satser på å selge stadig mer tjenester til nordmenn, som hårklipp og bilservice. Grensehandelen går altså ut over en stor del av norsk næringsliv, avslutter Andersen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Virke

Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for handel- og tjenestenæringene i Norge, og representerer over 21 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på de som driver virksomhet. 

Virke Handel samler norsk handel, og organiserer 14 600 virksomheter innen alt fra faghandel og dagligvare til rene netthandelsaktører. 

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

Endring fra regjeringen: − Viktig gjennomslag for små bedrifter1.7.2020 10:56:23 CESTPressemelding

Kontantstøtten for å hjelpe bedrifter gjennom koronasituasjonen har hittil krevd bekreftelse fra revisor eller regnskapsfører for alle beløp. For mange små bedrifter har dette gjort at det har kostet like mye å søke om kompensasjon, som det de fikk i støtte. Nå har Finansdepartementet, etter anmodning fra Virke og Regnskap Norge, fjernet kravet for kompensasjonsutbetalinger opp til 15 000 kroner.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom