Landbruksdirektoratet

Nok egg og påskemat til alle

Del
I Norge er det nok egg, lammelår og stek på lager. Foretrekker du vegetar, er det fremdeles fine norske grønnsaker å få tak i, opplyser Landbruksdirektoratet.
Påskeegg nok til alle.   Foto: P.G. Aftret/Landbruksdirektoratet.
Påskeegg nok til alle. Foto: P.G. Aftret/Landbruksdirektoratet.

Mange steder i verden er det nå mangel på egg på grunn av fugleinfluensa og høye produksjonspriser. Heldigvis gjelder ikke dette i Norge. Tradisjonelle påskedelikatesser som lammelår og stek er det også nok av, viser en rask kikk på lagertallene fra Landbruksdirektoratet.

Ingen påske uten egg, hardkokt, bløtkokt, til frokost, til lunsj og til pynt - og det er mer enn nok til alle.

Ett egg om dagen i påsken

Vi spiser dobbelt så mye egg i påsken som ellers i året. Vanligvis spiser vi et halvt egg om dagen i gjennomsnitt, men i påsken går det ett egg per person hver dag, viser tall fra Matprat.

Det betyr at vi spiser cirka 26 millioner egg i løpet av påsken. Heldigvis er det nok egg.

I Norge er det faktisk overproduksjon av egg, og flere produsenter får nå betalt for å ha et opphold i produksjonen. Selv om salget av egg øker kraftig før påske, produseres det nok egg, så det er ingen grunn til å være urolig for at det ikke blir påskeegg til alle, sier Ida Louise Bjønness, «eggekspert» i Landbruksdirektoratet.

Egg er sunt og er med på å gi krefter til lange skiturer. Her er åtte grunner til å spise egg før påsketuren.

Lammestek

For mange er det ikke påske uten lam. Også her er det nok på lager.

Tall fra Nortura viser at markedet er godt dekket. Produksjonen ut april er anslått til 900 tonn, og sammen med import og stykningsdeler på lager forventes det at det er nok lam. Så langt i år har vi fått diverse påfyll av sau og lammekjøtt fra både Island og New Zealand. Rundt 230 tonn sau og lam ble importert i løpet av årets to første måneder, sier Christine Kleppe hos Landbruksdirektoratet.

Hvis ikke lammelår frister, er det kanskje storfekjøtt som står på menyen.

Det ble lagt inn mye storfekjøtt på reguleringslager i høst, og det er fortsatt vare igjen på lager. Ved utgangen av uke 11 lå det i underkant av 4 000 tonn storfekjøtt på lager. Dette høres mye ut, men det er allerede solgt nesten 1 000 tonn fra lager siden jul, og reguleringslageret vil trolig tømmes jevnt og trutt utover våren og sommeren, sier Kleppe.

Vegetarpåske

Enten du trenger grønnsaker til steken, eller går for full vegetarmiddag, er det ingen grunn til uro.

Vi kan melde om at det er mye fine norske grønnsaker til påskens vegetarmiddag. Det er fortsatt mer enn nok norsk potet, gulrot, løk, hodekål, beter og knollselleri til salgs i butikkene, sier Kleppe.

Og i takt med mer tid til lange frokoster, går omsetningen av agurk normalt opp rundt påsketider. Det er nå nok norsk agurk i hele landet, med god kvalitet, forsikrer Kleppe. Er du heldig, får du også tak i årets første norske tomater.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Påskeegg nok til alle.   Foto: P.G. Aftret/Landbruksdirektoratet.
Påskeegg nok til alle. Foto: P.G. Aftret/Landbruksdirektoratet.
Last ned bilde

Om Landbruksdirektoratet

Landbruksdirektoratet
Landbruksdirektoratet
Innspurten 11D
0663 Oslo

78 60 60 00https://www.landbruksdirektoratet.no/nb/

Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye