NM i sunn fastfood – I sommer konkurreres det om å servere den beste maten til folk i farta

Sunnere mat for folk i farten med både bil, fly og på vann.
Både ferger, bensinstasjoner, streetfoodutsalg, utsalgssteder på flyplasser og gatekjøkken er noen av de som har meldt seg på og som ønsker å bidra til at kundene sine velger litt sunnere. LEON er en stor internasjonal kjede som har meldt på alle sine utsalgssteder i Oslo.
- Det er gledelig å se at vi har så stor variasjon i utsalgssteder og at engasjementet har spredd seg til både sjø, land og luft. Et fergeselskap, to utsalgssteder på Oslo Streetfood og et utsalgssted på Oslo lufthavn, Værnes og Sola er noen av dem som har meldt seg på, sier Toril Gulbrandsen matfaglig rådgiver og prosjektansvarlig for NM i sunn fastfood ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Målet med konkurransen er å skape engasjement til å ville gjøre mat man får på farten litt sunnere.
- Mange forbrukere ønsker sunnere alternativer og det er viktig å møte forbrukernes ønsker, det gir også konkurransefortrinn, sier Toril Gulbrandsen.
Jurymedlem og kokk Bård Greni hilser konkurransen velkommen og håper den kan bidra til å øke bevisstheten om hva som serveres langs veiene.
- Som kokk håper jeg på å se sunnere alternativer som også selvsagt smaker skikkelig godt. Folk spiser det de synes er godt, så enkelt er det. Smak og sunn mat kan passe som hånd i hanske og trenger slett ikke gå på bekostning av hverandre. Bare tenk deg- hva er vel et måltid uten grønnsaker? Kjedelig og fargeløst. Jeg gleder meg til å se årets bidrag.
Merke på døra
Folk på farten vil i sommer bli møtt med et sunnere alternativ når de stopper for en rast ved et utsalgssted som deltar i konkurransen. Deltakerne har merke på døra og merke på retten de har meldt på. Den skal stå på menyen i sommer. Det er god variasjon og kreativitet i deltagende retter. Felles for alle er at de skal inneholde minst 100 g frukt, bær og/eller grønnsaker. Det er også positivt om retten har innslag av andre matvarer som vi bør spise mer av, som fisk og grove kornprodukter. Her er det bare å glede seg til at det blir lettere å velge sunt.
Jurymedlem Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet gleder seg til å se og smake på resultatene.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsfaglig rådgiver, tlf. 954 18 998, e-post: iselin.sagen@frukt.no
Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver, tlf. 957 32 919, e-post: toril.gulbrandsen@frukt.no
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom