Ni av 13 produkter til små barn hadde feil i merkingen

Mattilsynet har siden 2013 gjennomført årlige «merkesjekker». Mattilsynet gjennomfører de årlige merkesjekkene for å føre tilsyn med hvordan virksomhetene etterlever kravene til korrekt og redelig merking av matvarer. Tidligere merkesjekker viser at det fortsatt er behov for å øke kunnskapen om regelverket hos de ulike matprodusentene og importørene.
I merkesjekken 2020 valgte vi produkter som selges til forbrukere i det norske dagligvaremarkedet og fra helsekostbutikker. Ingen av produktene er produsert i Norge, men kommer fra EU/EØS.
Vi undersøkte følgende:
- språk
- betegnelse
- ingrediensliste
- mengdeangivelse
- allergenmerking
- nettoinnhold
- holdbarhetsdato
- vilkår for oppbevaring og/eller bruk
- presentasjon av næringsdeklarasjon
- god opplysningspraksis
Vi vurderte merkingen på totalt 13 produkter fra seks virksomheter. Fire av produktene var uten feil. Vi fant ingen feil på kravene til betegnelse, mengdeangivelse, nettoinnhold, holdbarhetsdato og vilkår for oppbevaring og bruk. Virksomhetene som hadde feil, følges opp videre av det lokale Mattilsynet.
Eksempler på feil:
- Ingredienslisten - uoverensstemmelse mellom ingrediensene angitt på emballasjen og produktdatabladet.
- Næringsdeklarasjon - ikke brukt riktig navn på næringsstoffene.
- Betegnelsen - ikke skrevet på norsk.
- Allergenmerking - opplysning om «kan inneholde «et allergen»», når produktdatabladet opplyste at det kun var spor av allergenet i produktet.
Enkelte produkter var merket med aldersangivelse, en opplysning som bare kan benyttes for mat omfattet av forskrift om barnemat. Merking med aldersangivelse kan gi inntrykk av at produktene tilhører en bestemt produktkategori og skape forventninger hos forbrukerne om at de oppfyller de særskilte kravene til sammensetning som vi har for barnemat.
Mattilsynet vurderer at forbrukere i stor grad bruker aldersangivelse for å velge egnede produkter til barn i en gitt alder. Det kan gjelde både for ordinære næringsmidler og snacks/mellommåltider. Aldersangivelse og illustrasjoner kan eksempelvis føre til at vanlig mat framstår som særlig egnet til de minste barna. Dette kan oppleves villedende og forvirrende for småbarnsforeldre.
-Korrekt merking har betydning for forbrukerne. Hvis merkingen er mangelfull eller feil, har forbrukerne ikke mulighet til å ta gode valg. Virksomhetene har ansvar for å sette seg inn i og følge regelverket. Vi oppfordrer bransjen til å gjøre en innsats for å øke kunnskapsnivået hos aktørene i næringen, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord (kl. 08.00 – 15.45)
Kl. 08.00–15.00 fra 15. mai til 15. september.
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder


Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Lite rester av plantevernmidler i norskprodusert mat15.12.2025 09:51:45 CET | Pressemelding
Mattilsynets kontrollprogram for plantevernmidler i næringsmidler i 2024, viser at norske matvarer har betydelig færre rester av plantevernmidler enn importerte produkter. Resultatene viser også at nivåene generelt er lave, og svært sjelden utgjør en akutt helsefare for forbrukere. Likevel er det en økning i antall funn sammenlignet med tidligere år.
Mattilsynet lanserer ny statistikkside for slaktet laksefisk14.12.2025 13:20:30 CET | Pressemelding
Mattilsynet lanserer en ny statistikkside som gir oversikt over data for slaktet oppdrettet laksefisk i Norge, helt tilbake til 2018. - Statistikksiden skal bidra til mer åpenhet, gi bedre innsikt og skape et felles faktagrunnlag for næringen, forvaltningen, forskningen, media og samfunnet.
Grønnsaker gir viktige næringsstoffer og lite uønskede stoffer5.12.2025 09:24:08 CET | Pressemelding
Mattilsynet har analysert åtte typiske grønnsaker i norsk kosthold – sellerirot, kålrot, agurk, rødkål, stangselleri, purreløk, isbergsalat og spinat. Resultatene viser at grønnsakene inneholder svært lave nivåer av uønskede stoffer og er gode kilder til viktige næringsstoffer
Helgeland er friskmeldt for PD3.12.2025 12:45:13 CET | Pressemelding
Etter solid innsats fra næringen og fiskehelsetjenestene er Helgeland nå fri for PD (pankreassykdom), og Mattilsynet har opphevet restriksjonssonen. Dette viser at strenge tiltak er nødvendige for å bekjempe smitte, og at samarbeid gir resultater.
16-års aldersgrense for kjøp av energidrikk fra 1. januar1.12.2025 08:15:05 CET | Pressemelding
Fra 1. januar 2026 blir det forbudt å selge energidrikk til barn under 16 år. Aldersgrensen skal beskytte barn mot negative helsekonsekvenser ved inntak av energidrikk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
