NGI

NGI skal bidra med spisskompetanse om havvind i nytt forskningssenter

Del
Søknaden om å etablere et forskningssenter for miljøvennlig energi, Norwegian Research Centre on Wind Energy (NorthWind), fikk i dag tommel opp fra Forskningsrådet. De neste åtte årene vil senteret få 120 millioner kroner til forskning og innovasjon som kan gjøre vindkraft billigere, mer kostnadseffektivt og mer bærekraftig
NGI har jobbet med havvind i over ti år. I dag fikk forskningssenteret som NGI skal delta i, NorthWind, 120 millioner kroner til videre forskning og innovasjon.
NGI har jobbet med havvind i over ti år. I dag fikk forskningssenteret som NGI skal delta i, NorthWind, 120 millioner kroner til videre forskning og innovasjon.

– Vi er stolte over å være en del av dette forskningssentret og glade for å kunne bidra til det grønne skiftet. Gjennom våre kontorer i USA, Australia og Norge har NGI har jobbet internasjonalt med havvind i over 10 år og vært med på prosjekter med en total kapasitet på over 30 GW. Det er nå gledelig å se at norsk næringsliv satser sterkt på havvind. Vi gleder oss til å støtte deres ambisjoner gjennom vår internasjonale erfaring og vårt bidrag til grønne innovasjoner i NorthWind, sier administrerende direktør i NGI – Norges Geotekniske Institutt, Lars Andresen.

Da bevilgningen til senteret ble offentliggjort i dag, sa olje- og energiminister Tina Bru at havvind kan bety store muligheter for energinasjonen Norge.

– Jeg har stor tro på at et langsiktig forskningssenter med partnere fra både industri, forskning og forvaltning vil bidra til å skape konkrete resultater som kan tas i bruk, sa Bru.

40 næringslivspartnere

SINTEF Energi i Trondheim er vertsinstitusjon for NorthWind. I tillegg til NGI er NTNU, Universitetet i Oslo og Norsk Institutt for naturforskning (NINA) med i senteret. I tillegg vil mer enn 40 næringslivspartnere delta aktivt i forskning, styring og finansiering av senteret.

– Ved NGI utvikler vi teknologi og løsninger som akselererer overgangen til et mer bærekraftig samfunn. NGI støtter norske industripartnere i Europa, USA og Asia. Våre forskere vil delta i mange aktiviteter ved forskningssenteret for å utvikle mer effektive, kostnadseffektive, miljøvennlige og innovative fundamenteringsløsninger for havvindinstallasjoner, sier NGIs direktør for offshore energi, Thomas Langford.

For NGI vil deltakelsen i NorthWind være en hovedsatsing for forskning og innovasjon i årene som kommer.

– NorthWind vil gjøre det mulig å sikre at havvind blir bygd og fundamentert #påsikkergrunn, sier Langford.

Faktaboks om Forskningssentre for miljøvennlig energi

• NorthWind er en del av Forskningssentrene for miljøvennlig energi (FME). Disse sentrene arbeider med langsiktig forskning som er rettet mot fornybar energi, energieffektivisering, CO2-håndtering og samfunnsvitenskap.

• FME'ene skal ha potensial for innovasjon og verdiskaping. Forskningen skjer i et tett samarbeid mellom forskningsmiljøer, næringsliv og forvaltning. Internasjonalt samarbeid og forskerutdanning er viktige oppgaver for sentrene, som er etablert for en periode på inntil åtte år.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

NGI har jobbet med havvind i over ti år. I dag fikk forskningssenteret som NGI skal delta i, NorthWind, 120 millioner kroner til videre forskning og innovasjon.
NGI har jobbet med havvind i over ti år. I dag fikk forskningssenteret som NGI skal delta i, NorthWind, 120 millioner kroner til videre forskning og innovasjon.
Last ned bilde
SINTEF Energi er verstinstitusjon for NorthWind.  Konsrnsjef Alexandra Bech Gjørv feiret avgjørelsen om forskningssenteret med kake.
SINTEF Energi er verstinstitusjon for NorthWind. Konsrnsjef Alexandra Bech Gjørv feiret avgjørelsen om forskningssenteret med kake.
Last ned bilde

Om NGI

NGI
NGI
Sandakerveien 140
0484 Oslo

22 02 30 00http://www.ngi.no

På sikker grunn

NGI – Norges Geotekniske Institutt – er et uavhengig, internasjonalt senter for forskning og rådgivning innen ingeniørrelaterte geofag, der vi integrerer kunnskap mellom geoteknikk, geologi og geofysikk. Vår forskning gir kunnskap som styrker norsk næringsliv til å løse noen av de viktigste utfordringene vi står overfor innenfor klima, miljø, energi og naturfarer.

Gjennom årene har vi tiltrukket oss dedikerte fagfolk og internasjonale eksperter på bruk av geomaterialer som byggegrunn og byggemateriale, skredproblematikk og forurensning av grunnen. Utvikling og anvendelse av ny teknologi står helt sentralt i vår virksomhet for å finne bærekraftige løsninger og sikre at vi bygger et samfunn på sikker grunn. Vår ekspertise og løsninger er kjent og etterspurt i store deler av verden.

NGI har hovedkontor og laboratorier i Oslo, avdelingskontor i Trondheim, forskningsstasjon for snøskred på Strynefjellet, og utenlandskontorer med geoteknisk laboratorium i Houston, Texas, USA, og i Perth, Western Australia, i tillegg til samarbeidsavtaler med veletablerte selskap og institusjoner i store deler av verden.

NGI ble formelt opprettet 1. januar 1953, underlagt Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsråd (NTNF). I 1985 ble NGI omgjort til en selvstendig stiftelse. Driftsvirksomheten (forskning og rådgivning) ble 1. januar 2024 overført til Norges Geotekniske Institutt AS, et aksjeselskap som eies 100 % av stiftelsen NGI.

Som en av hovedpartnerne støtter NGI Ingeniører Uten Grenser (IUG) økonomisk og gjennom å bidra med ingeniørkompetanse til IUGs oppdrag for norske bistandsorganisasjoner.

Følg pressemeldinger fra NGI

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NGI på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NGI

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye