Nettbutikker selger ulovlige produkter - viser kontroll
En fjerdedel av produktene vi kontrollerte i nettbutikker er forbudt å omsette. Syv av produktene er trukket fra markedet.

Det viser en kontroll Miljødirektoratet har gjort av 99 sports – og fritidsprodukter som selges i nettbutikker som retter sin markedsføring mot Norge. Dette gjelder både nettbutikker fra Norge og EU/EØS.
Det ble kontrollert om produktene var merket riktig og om produktene inneholdt helse- og miljøskadelige stoffer over tillatt grenseverdi.
- Syv av produktene vi fikk analysert inneholdt stoffer over tillatt grenseverdi. Disse produktene er nå trukket fra markedet etter pålegg fra oss, opplyser seksjonsleder Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet.
Miljødirektoratet har også gitt nettbutikkene pålegg om å informere kunder som har kjøpt disse forbudte produktene fordi de utgjør en risiko for helse- og miljø. Kunder skal få anledning til å levere produktene tilbake.
Skader både miljø- og helse
Produktene som nå er trukket fra markedet inneholdt miljøskadelige stoffer som ikke brytes ned i levende organismer, dvs. de kan bli og i noen tilfeller hopes opp i kroppen. Vi fant også helseskadelige stoffer som i verste fall er kreftfremkallende, hormonforstyrrende eller som kan gi fosterskader og skade forplantningsevnen.
Fra sexleketøy til klokker
Årets kontroll omfattet 42 elektriske og elektroniske produkter (EE), blant annet sexleketøy, hodetelefoner, badeleker, leker med lys og klokker.
Resten var ulike fritidsprodukter i myk og/eller skummet plast (PVC, PU, EVA), plastbelegg, gummi og metall, og også sexleketøy, svømmeutstyr, dykkerutstyr og treningsutstyr.
Ikke merket forsvarlig
Alle leker og elektriske og elektroniske produkter skal ha lovpålagt merking, som blant annet CE- merket. 21 av produktene vi kontrollerte hadde mangelfull eller feil merking.
CE-merking er en erklæring fra produsent til forbruker om at produktet er i samsvar med regelverket og blant annet ikke inneholder helse- og miljøskadelige stoffer.
- Vi ser alvorlig på at det er mange EE-produkter i omløp som mangler CE-merking. Nettbutikkene skal ikke selge disse produktene og forbrukere bør ikke kjøpe dem, sier Mathieu Veulemans.
Miljødirektoratet har påpekt overfor nettbutikkene at produktene med mangelfull eller feil merking ikke er lov å omsette før de er riktig merket.
Økt kontroll med netthandel
Nordmenn handler stadig mer på nett. I takt med utviklingen har Miljødirektoratet intensivert kontrollen av netthandel. Hensikten er å forhindre import av ulovlige produkter og å bidra til at importører og forhandlere har et system for å sikre at de overholder regelverket, og at det gjennomføres i praksis.
Vi gjennomfører årlig kontroll med multiimportører i EU/EØS-området. Dette er aktører og produkter som øker både i volum og i omsetning. Hvert år finner vi mangler ved produktene som selges. I koronatiden har nettsalget økt ytterligere.
- Kontrollene våre avdekker at nettbutikkene har en jobb å gjøre for å sikre at de driver i tråd med regelverket. De må i langt større grad etterspørre og sjekke dokumentasjon fra leverandørene sine, sier Mathieu Veulemans.
Produkter inneholdt miljøgift som nå er forbudt
I sommer ble forbudet mot ftalater og plastmykneren DEHP utvidet til å gjelde alle produkter. Tidligere har dette vært forbudt i leker og EE-produkter. Vi fant innhold av plastmykneren DEHP i tre produkter vi kontrollerte i år. Disse ble handlet inn i april før forbudet trådte i kraft.
Slike produkter nå er forbudt å selge og skal ikke settes på markedet.
Myndighetene i Europa samarbeider om å fjerne farlige produkter
I Europa samarbeider myndighetene på tvers av land om å finne og fjerne farlige produkter fra EØS-markedet.
Når en tilsynsmyndighet har oppdaget farlige produkter på markedet som må trekkes på grunn av brudd på europeiske regler meldes dette inn i et varslingssystem som går ut til alle andre myndighetene i EØS-området. Alle farlige produkter som europeiske myndigheter har trukket fra markedet er registrert i den europeiske Safety Gaten.
Fakta om CE-merking:
Det er et krav til CE-merking (CE = Communauté Européenne) for alle leker og elektriske og elektroniske produkter (EE-produkter). Det betyr at alle produkter som har en elektrisk eller elektronisk del skal ha dette merket på produktet og emballasjen. Merket garanterer at produktet overholder regelverket og ikke inneholder helse- og miljøskadelige stoffer.
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder

Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg saker fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Miljødirektoratet
Restaurerer myr for naturmangfold og klima19.1.2021 12:52:26 CET | Pressemelding
Myr er viktig for både naturmangfold og klima. Mer enn 80 drenerte myrområder i Norge er de siste fem årene restaurert. Mange flere står nå for tur.
Status for det flyttede ulveparet12.1.2021 14:40:32 CET | Pressemelding
Ulveparet som ble flyttet fra Østerdalen 3. januar har ikke vandret ut av området sør for E18 og vest for Glomma.
Skal forsøke å felle ulv i Vestland12.1.2021 14:14:35 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet har gitt Statens naturoppsyn i oppdrag å gjennomføre forsøk på skadefelling av ein ulv i deler av Ytre Sogn og Sunnfjord etter skader gjennom fleire år.
Foreslår redningsplan for storørreten12.1.2021 09:48:04 CET | Pressemelding
Innhente mer kunnskap, regulere fisket og motvirke skader fra vannkraftbygging er blant tiltakene Miljødirektoratet foreslår for å berge storørreten.
Ulveparet fra Deisjøen sluppet lengst sør i ulvesonen4.1.2021 11:49:38 CET | Pressemelding
De to ulvene Statens naturoppsyn i går flyttet fra Deisjøen-reviret i Østerdalen ble i går kveld sluppet i områdene sør for E18 og vest for Glomma.
Statens naturoppsyn har iverksatt ulveflytting3.1.2021 17:17:41 CET | Pressemelding
Ulveparet i Deisjøen-reviret ble i dag lokalisert, bedøvet og radiomerket av Statens naturoppsyn. Ulveparet flyttes nå til et annet område i ulvesonen.
Ikke forhold for ulveflytting i julehelga22.12.2020 15:40:44 CET | Pressemelding
Uten godt med ny sporsnø i Deisjøen-reviret er det ikke mulig å gjennomføre flytting av ulveparet de nærmeste dagene.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom