Nedslående rapport om bygging i strandsonen

I Norge står allmennhetens tilgang til strandsonen svært sterkt. Terskelen for å gi dispensasjon for bygging i strandsonen skal derfor være høy.
Norsk Friluftsliv ser derfor med bekymring på funnene i en ny rapport fra Sivilombudsmannen, som har undersøkt dispensasjonspraksisen i de tre kommunene Mandal (nå Lindesnes), Kragerø og Askøy, i perioden 2016 til 2019. Av alle vedtakene som ble undersøkt, var bare en av seks dispensasjonssøknader avvist. Undersøkelsen viser også at flertallet av vedtakene var mangelfulle, eller begrunnet med ulovlige hensyn eller hensyn som skal tillegges liten vekt.
I en pressemelding beskriver sivilombudsmann Hanne Harlem funnene som urovekkende. Hun sier det er grunn til å tvile på om kommunene har foretatt den vurderingen loven krever, og om kommunene har forstått loven korrekt.
– Dette er funn som gir grunn til bekymring, fordi de viser tydelig at byggeforbudet vi har i strandsonen her i Norge ikke blir overholdt i praksis. Det er svært urovekkende både for friluftslivet og naturen vår, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.
Bør ta grep for å sikre folks tilgang
Det er et nasjonalt mål at hele befolkningen skal ha god tilgang til strandsonen. Til tross for byggeforbudet i 100-metersbeltet, er det likevel arealene langs sjøen som er under sterkest utbyggingspress her i Norge.
I fjor foreslo regjeringen en endring i plan- og bygningsloven, som innebærer at kommunene vil få økt handlingsrom i dispensasjonssaker.
Lier mener en slik endring vil være dårlig nytt for naturen og friluftslivet.
– Vi trenger en innstramming av lovverket som skal beskytte strandsonen, og ikke en oppmykning, slik regjeringen nå har foreslått. Det er også tydelig at det trengs en kompetanseheving i kommunene, for å sikre at kystnaturen og allmennhetens tilgang til denne prioriteres i tiden framover, sier Lier.
Utgjør et demokratisk problem
Plan- og bygningslovens intensjon er nettopp at arealbruk skal foregå etter plan og planprosesser, med en forutsigbar og gjennomtenkt forvaltning, også av strandsonen. En viktig del av planprosessene er dessuten at både lag, foreninger og innbyggere inviteres til å komme med sine innspill.
– Den utbredte dispensasjonspraksisen som er avdekket av Sivilombudsmannen uthuler hele intensjonen med plan- og bygningsloven. Dette er også et demokratisk problem, ettersom man hopper bukk over de viktige prosessene som sikrer medvirkning fra befolkningen, til fordel for en enkelt utbygger, mener Lier.
Norsk Friluftsliv oppfordrer alle andre kommuner som forvalter strandsoneområder til å sette seg inn Sivilombudsmannens rapport og følge deres anbefalinger .
Nøkkelord
Kontakter
Bente LierGeneralsekretær
Tel:90880437bente.lier@norskfriluftsliv.noBilder

Om Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 19 store friluftslivsorganisasjonene, med én million medlemskap og flere enn 5000 lag og foreninger.
Vårt oppdrag er å jobbe for at våre medlemsorganisasjoner er i best mulig stand til å bidra til friluftsglede for flere – oftere. Hvert år arrangerer vi Friluftslivets uke over hele landet, fra første helg i september.
Våre medlemsorganisasjoner: 4H Norge, Den Norske Turistforening, Forbundet KYSTEN, Norges Turmarsjforbund, Norges Jeger- og fiskerforbund, KFUK-KFUM-speiderne, Kristen Idrettskontakt, Norges Dykkeforbund, Norges klatreforbund, Norges orienteringsforbund, Norges Padleforbund, Norges Røde Kors, Norges speiderforbund, Skiforeningen, Syklistforeningen, Norsk Kennel klub, Norges Seilforbund, Det norske Skogselskap og Norges Sopp- og nyttevekstforbund.
Følg pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Møter du kyr på tur i sommer? Lær deg kuvettreglene1.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Med nær 270 000 kyr, kalver og kviger på utmarksbeite, er sjansen stor for at du møter dem på tur i sommer. Disse seks tipsene gjør turen tryggere og hyggeligere.
Stadig flere unge trosser kulda og sover ute om vinteren30.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det har vært en stor økning i uteovernatting blant unge mellom 18 og 29 år. Hele 40 prosent har overnattet ute i telt, hengekøye, snøhule eller lignende i løpet av vinteren.
Ny 17. mai-marsj skal få Norge ut på tur15.5.2025 12:51:26 CEST | Pressemelding
I anledning Friluftslivets år 2025 er det laget en ny korpsmarsj – og hele 1600 musikkorps har fått den tilsendt. Nå håper Norsk Friluftsliv at «Stien» skal spre friluftsglede over hele landet på nasjonaldagen.
Nasjonal kåring: dette er årets friluftslivskommune 20257.5.2025 20:00:00 CEST | Pressemelding
For første gang er alle landets 357 kommuner vurdert og rangert på innsatsen for friluftsliv. Tjeldsund i Troms stikker av med seieren og kåres til årets friluftslivskommune 2025.
Nye tall: dette er det viktigste fritidstilbudet i kommunene5.5.2025 07:38:40 CEST | Pressemelding
Et flertall av befolkningen mener friluftsliv er det viktigste fritidstilbudet i kommunen. Det viser en fersk undersøkelse fra Ipsos.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom