Forbrukslån.no

Nedgang i gjeld fra forbrukslån overrasker

Del

Nordmenn var mer forsiktige med kredittkortene sine under julehandelen enn det som var fryktet. Usikret gjeld i Norge gikk ned i desember, til tross for travel julehandel. Samlet sett var det nedgang i privatpersoners forbruksgjeld gjennom hele 2020. Fagmiljøer mener dette viser at folk flest har kontroll på privatøkonomien sin. Gjeldsregisteret forteller at usikret gjeld i Norge samlet sett gikk ned med 7,9 prosent gjennom fjoråret.

NEDGANG I FORBRUKSGJELDEN: Til tross for økt julehandel. Foto: Istockphoto
NEDGANG I FORBRUKSGJELDEN: Til tross for økt julehandel. Foto: Istockphoto

Overraskende

Selv om det har vært en nedgang i forbruksgjelden gjennom hele 2020 er nedgangen i desember en positiv overraskelse, melder Gjeldsregisteret. De hadde fryktet at gjelden kom til å øke, fordi handelen økte i tiden før jul.

Finansavisen forteller om foreløpige tall fra Virke som viser at omsetningen hos butikker i kjøpesentre økte med 14,2 prosent i desember. Det er også rapportert om kraftig økning i salg hos nettbutikker. Med den bakgrunnen var det ventet at forbruksgjelden kunne øke noe.

Kredittkortbruk litt ned

Nedgangen skyldes først og fremst at nordmenn har vært litt mer forsiktige med bruken av kredittkortene sine i desember. Det vises av at ikke-rentebærende gjeld gikk ned med 1,8 prosent fra 20,9 milliarder til 20,5 milliarder kroner. Denne gjelden utgjøres hovedsakelig av kjøp med kredittkort hvor regningen ennå ikke har forfalt.

Den rentebærende gjelden gikk i julemåneden litt opp, fra 155,1 milliard til 155,3 milliarder kroner.

Dermed ser vi en nedgang på 0,1 prosent i samlet usikret gjeld i desember. Mens forbruksgjelden var på 176 milliarder kroner ved utgangen av november var den på 175,8 milliarder kroner ved nyttår.

Sørg for å få lav rente

En viktig del av det å ha kontroll på egen privatøkonomi er å sørge for å få best mulig rente på lån man tar opp.

Nettsiden Forbrukslån.no har informasjon om en rekke ulike typer lån, samt en lånekalkulator hvor man lett kan regne ut hva et lån koster i måneden. Det er viktig å sette seg inn i før man låner penger til for eksempel bil eller båt, eller tar opp en annen type forbrukslån. Når man ser hva et lån koster blir det lett å sette opp et realistisk budsjett.

Gledelig

Mens den usikrede gjelden i Norge i januar 2020 var på 175,8 milliarder er den nå på 159,8 milliarder kroner.

Gjeldsregisteret peker på at folk muligens har gjort mye av julehandelen tidlig, og kanskje benyttet seg av Black Week-tilbud i november. Dessuten understreker de at folk flest nå betaler kredittkort-regningene sine i tide.

Finans Norge kaller nedgangen i desember en gledelig nyhet. De mener det viser at nordmenn har kontroll på egen økonomi. De underbygger det med at til tross for at julehandelen økte så økte ikke den usikrede gjelden. Videre sier de at det viser at myndighetenes tiltak for å motvirke veksten i forbrukslån har hatt effekt.

Følger trend i 2020

Det har i hele 2020 vært en jevn nedgang i forbruksgjeld i Norge. På den måten følger nedgangen i desember en trend, selv om den ikke var ventet.

Usikret gjeld gikk i løpet av fjoråret ned med 7,9 prosent, fra 190,8 milliarder til 175,8 milliarder kroner.

Gjeldsregisteret mener at etableringen av et gjeldsregister, sammen med andre tiltak for å stramme inn på tildelingen av forbrukslån, har bidratt til denne nedgangen.

Andre årsaker som trekkes fram er påvirkningen Covid 19-pandemien har hatt på samfunnet. Med økende usikkerhet har mange valgt å dempe forbruket sitt. Samtidig har begrensninger i reiser og uteliv gjort at mange har brukt mindre penger enn de vanligvis ville gjort. Disse pengene har mange prioritert å bruke på å betale ned gjeld.

Bilder

NEDGANG I FORBRUKSGJELDEN: Til tross for økt julehandel. Foto: Istockphoto
NEDGANG I FORBRUKSGJELDEN: Til tross for økt julehandel. Foto: Istockphoto
Last ned bilde

Om Forbrukslån.no

Forbrukslån.no
Forbrukslån.noForbrukslån.no er en portal for sammenligning og vurdering av lån uten sikkerhet, inklusive refinansieringslån. Her kan besøkende finne nøkkeltall knyttet til rentenivå, aldersgrenser, inntektskrav og lignende. 

Følg pressemeldinger fra Forbrukslån.no

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Forbrukslån.no på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forbrukslån.no