NBBL - Norske Boligbyggelag

NBBL støtter renteøkning: Kan være positivt for førstegangskjøperne

Del

Sentralbanken holder renten uendret på null, men fremskynder første renteøkning til september. – Fornuftig, mener sjeføkonom i NBBL.

Sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL.
Sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL.

– Det er fornuftig å fremskynde renteøkningen og heve rentebanen. Norges Bank ser at nullrenten nå gjør mer skade enn nytte for norsk økonomi, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL.

Norges Banks rentebane indikerer deretter at renten settes opp fire til fem ganger innen utløpet av 2022. Norges Bank forventer totalt seks renteøkninger frem til sommeren 2024. Styringsrenten vil da ligge på om lag 1,5 prosent.

– For boligmarkedets del så er utsikter til høyere rente positivt for alle som skal inn i boligmarkedet da det vil bidra til å dempe den nåværende ubalansen mellom tilbud og etterspørsel, sier Frengstad Bjerknes.

Har rammet skjevt

Sjeføkonomen mener det er positivt at Norges Bank nå i større grad vektlegger hensynet til finansiell stabilitet.

– Norsk økonomi trenger ikke nullrente lenger. Koronakrisen har rammet skjevt og bidrar til økt ulikhet. Denne nedturen har ikke vært en vanlig krise med bortfall av etterspørsel. Tvert imot så er etterspørselen meget høy etter for eksempel bolig, bil og båt. Å kutte renten i møte med korona har derfor vært litt som å skyte spurv med kanon, sier Frengstad Bjerknes.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL.
Sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL.
Last ned bilde

Lenker

Om NBBL - Norske Boligbyggelag

NBBL - Norske Boligbyggelag
NBBL - Norske Boligbyggelag
PB 452 Sentrum
0104 Oslo

http://www.nbbl.no

Norske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL) er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som har til formål å samle boligbyggelag i Norge og arbeide for deres felles interesser. Vi jobber med å påvirke myndighetene til å føre en aktiv og bærekraftig bolig– og bygningspolitikk som sikrer alle medlemmer rett til en god bolig og et godt bomiljø.

Følg pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NBBL - Norske Boligbyggelag på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom