Naturmangfoldloven får nytt sanksjonsmiddel
Fra 1. januar 2021 kan miljømyndighetene ta i bruk overtredelsesgebyr som et nytt sanksjonsmiddel ved brudd på naturmangfoldloven.

Stortinget vedtok i 2019 at bestemmelsen om miljøerstatning i naturmangfoldloven § 74 endres til en bestemmelse om overtredelsesgebyr. Endringen trer i kraft fra 1. januar 2021. Overtredelsesgebyr betyr at forvaltningen kan pålegge en person eller et foretak å betale et pengebeløp til det offentlige på grunn av et lovbrudd.
– Overtredelsesgebyr utvider verktøykassa vi har for å bekjempe miljøkriminalitet. Fra nyttår kan Miljødirektoratet ta i bruk overtredelsesgebyr for å sanksjonere brudd på naturmangfoldloven som ikke er så alvorlige at de politianmeldes, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
Les mer om hva et overtredelsesgebyr er i faktaboksen nederst.
Blir viktig på mange områder
Det kan ilegges overtredelsesgebyr for blant annet brudd på regelverket knyttet til verneområder, fremmede organismer og handel med truede arter av vill flora og fauna (CITES).
Overtredelsesgebyr kan også brukes i forhold til ulovlige inngrep i utvalgte naturtyper, eksempelvis kalklindeskog.
– Avgjørelsen av om overtredelsesgebyr skal ilegges eller ikke, skjer etter en samlet vurdering av en rekke hensyn, som for eksempel overtredelsens grovhet, omfang og virkninger, sier Hambro.
Øvre rammer for overtredelsesgebyr vedtatt
Kongen i statsråd har i dag 11. desember vedtatt en forskrift om øvre rammer for overtredelsesgebyr. Gebyret kan ikke overstige seks ganger folketrygdens grunnbeløp (G), noe som i dag utgjør totalt kr. 608 106. For fysiske personer kan gebyret ikke overstige to ganger G som utgjør kr. 202 702.
Fakta om overtredelsesgebyr:
- Overtredelsesgebyr brukes i dag som sanksjonsmiddel av andre myndigheter etter blant annet plan- og bygningsloven, akvakulturloven og dyrevelferdsloven.
- Et overtredelsesgebyr er en administrativ sanksjon, og er å anse som straff etter Den europeiske menneskerettskonvensjonen.
- En avgjørelse om å ilegge overtredelsesgebyr er et enkeltvedtak, som betyr at man må følge saksbehandlingsreglene i forvaltningsloven om blant annet forhåndsvarsel, partsinnsyn, begrunnelse og klagerett.
- Bestemmelsen om overtredelsesgebyr utfylles også av forvaltningsloven kapittel IX, som inneholder generelle regler om administrative sanksjoner som gjelder på tvers av ulike forvaltningsområder.
Ny § 74 i naturmangfoldloven finner du i denne endringsloven
Les bestemmelsene om overtredelsesgebyr i forvaltningsloven
Vedlagt er den nye forskriften om øvre rammer for overtredelsesgebyr.
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder

Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg saker fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Miljødirektoratet
Status for det flyttede ulveparet12.1.2021 14:40:32 CET | Pressemelding
Ulveparet som ble flyttet fra Østerdalen 3. januar har ikke vandret ut av området sør for E18 og vest for Glomma.
Skal forsøke å felle ulv i Vestland12.1.2021 14:14:35 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet har gitt Statens naturoppsyn i oppdrag å gjennomføre forsøk på skadefelling av ein ulv i deler av Ytre Sogn og Sunnfjord etter skader gjennom fleire år.
Foreslår redningsplan for storørreten12.1.2021 09:48:04 CET | Pressemelding
Innhente mer kunnskap, regulere fisket og motvirke skader fra vannkraftbygging er blant tiltakene Miljødirektoratet foreslår for å berge storørreten.
Ulveparet fra Deisjøen sluppet lengst sør i ulvesonen4.1.2021 11:49:38 CET | Pressemelding
De to ulvene Statens naturoppsyn i går flyttet fra Deisjøen-reviret i Østerdalen ble i går kveld sluppet i områdene sør for E18 og vest for Glomma.
Statens naturoppsyn har iverksatt ulveflytting3.1.2021 17:17:41 CET | Pressemelding
Ulveparet i Deisjøen-reviret ble i dag lokalisert, bedøvet og radiomerket av Statens naturoppsyn. Ulveparet flyttes nå til et annet område i ulvesonen.
Ikke forhold for ulveflytting i julehelga22.12.2020 15:40:44 CET | Pressemelding
Uten godt med ny sporsnø i Deisjøen-reviret er det ikke mulig å gjennomføre flytting av ulveparet de nærmeste dagene.
Status for flytting av Deisjøen-ulvene17.12.2020 09:29:23 CET | Pressemelding
Statens naturoppsyn hadde håpet å forsøke flytting av ulveparet onsdag, men vær- og føreforhold ga ikke mulighet for trygg gjennomføring.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom