Naturviterne

Natur og klima må prioriteres i årets statsbudsjett.

Del

Naturviterne mener regjeringen må prioritere kutt i norske klimagassutslipp, stans i tapet av naturmangfold og forsterke arbeidet med klimatilpasning i kommunene.

Regjeringen har varslet et historisk stramt budsjett, gitt den økonomiske situasjonen Norge og verden står midt oppi. Dette gjør at det er viktigere enn noen gang med tydelige prioriteringer.

- Sammenlignet med våre europeisk naboland er den økonomiske situasjonen i Norge stabil. Sommerens hetebølger og flomkatastrofer illustrerer hvor viktig det er å styrke arbeidet for klimatilpasning og stanse tapet av naturmangfold, uttaler forbundsleder Morten Wedege.

De globale utslippene øker igjen etter koronapandemien. Det er viktig at Norge møter sine internasjonale forpliktelser om felles kutt i alle lands klimagassutslipp.

Samtidig minner Wedege om viktigheten av løse både natur og klimakrisa samtidig.

- Det er uforsvarlig at vi fortsatt bygger ned natur med høyt karbonopptak, slik som myr, når vi vet hvilke utfordringer verden står ovenfor med å kutte klimagassutslippene raskt nok, uttaler Wedege.

Naturviterne mener at forvaltningen må sikres tilstrekkelig kapasitet og ressurser til å håndtere utfordringer som følger av mer ekstremvær og for å stanse tapet av natur.

Klimaendringen medfører allerede i dag store kostnader, og større kan de bli. De fleste kommuner har ikke kartlagt hvilken risiko fremtidens klima utgjør for hus, veier og næringsbygg.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har anslår at det vil koste nær 85 milliarder kroner å sikre eksisterende bygg og hus mot flom og skred i fremtidens ekstremvær.

Det er behov for langt større naturkartlegging skal norske kommuner vite presist hvilken type natur som forsvinner og bygges ned. Statlig og kommunal forvalting trenger alle de ressursene de kan få for å lykkes i arbeidet for å ivareta og sikre natur og klima.

- Jeg er langt mer urolig for fremtidens klima og naturmangfold, enn et litt stramt statsbudsjett, om vi prioritere feil nå, avslutter Wedege.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Naturviterne

Naturviterne
Naturviterne
Keysers gate 5
0165 Oslo

22 03 34 00https://www.naturviterne.no/

Naturviterne organiserer medlemmer med mastergrad innen naturvitenskap eller realfag. Våre 7000 medlemmer jobber for en bærekraftig samfunnsutvikling i alle sektorer.

Følg pressemeldinger fra Naturviterne

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturviterne på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Naturviterne

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom