Natt til søndag stiller vi klokka én time fram
– Når vi stiller klokka fram, blir natta en time kortere. Vi kan heldigvis glede oss over lysere kvelder framover, sier næringsminister Iselin Nybø. Hun har ansvar for Justervesenet, og dermed også full kontroll på nøyaktig tid her i landet.
Hva skjer i Europa?
Europakommisjonen la i 2018 frem forslag om å avvikle ordningen med å stille klokka frem og tilbake. Nå lurer mange på hva som er status for forslaget. Det er fortsatt uvisst. Rådet har ikke vedtatt forslaget som EU-kommisjonen har lagt fram, og som EU-parlamentet gikk inn for i fjor.
– Jeg vet at det er mange som mener mye om å stille klokka. Skulle forslaget bli vedtatt i EU, blir det opp til hvert EU-land å bestemme om de ønsker å bruke sommertid eller vintertid som sin normaltid. Da må også Norge ta stilling til hva vi ønsker å gjøre, sier næringsministeren.
Hva er huskeregelen for stillingen av klokka?
En grei huskeregel er at klokken alltid skal stilles mot nærmeste sommer. Altså en time frem om våren (mot sommeren) og en time tilbake om høsten (mot sommeren). Det betyr at vi får en time mindre til helgen.
Spørsmål og svar om sommertid og normaltid:
Hva skjer i EU? Forslaget er enda ikke vedtatt i EU. Europaparlamentet stemte over forslaget 26. mars hvor forslaget gikk igjennom, men det pågår også diskusjoner i Rådet. Når EU-landenes posisjon er klare starter såkalte 'trilogforhandlinger' med Europaparlamentet.
Hvem bestemmer over (den offisielle) tiden i Norge? Justervesenet
Hvem er tidsminister i Norge? Næringsminister Iselin Nybø har ansvar for Justervesenet.
Hvorfor stiller vi klokka? Den historiske grunnen til sommertidsordningen var energisparing. Noen land innførte sommertid under første verdenskrig for å spare kull som skulle brukes i krigen. Det sies at George Hudson var den første som foreslo sommertid. Han var forsker og ønsket seg mer sol på kvelden for å drive med insektsamling.
Sparer vi strøm ved å stille klokka? Nyere studier viser at vi i dag sparer omtrent ingenting.
Risikerer vi at alle land i Europa får forskjellig tid når sommertidsdirektivets oppheves? Svært mange land i EU/EØS-sonen følger tidssonen sentraleuropeisk tid. Når forslaget legger opp til at hvert medlemsland skal velge om de vil videreføre vintertid som normaltid, eller velge sommertid som ny normaltid innebærer dette risiko for økte tidsforskjeller i EU.
Hva er sommertid, vintertid og normaltid? Norsk normaltid (også kalt vintertid) er en time foran den såkalte UTC-tid. UTC står for ”Coordinated Universal Time”, som er en felles, legal tid som gjelder over hele verden. Sommertid er den perioden av året hvor klokkene stilles en time fram sammenlignet med resten av året. Sommertid ble opprinnelig innført i en rekke land i Europa under første verdenskrig, hvor hensikten var å utnytte dagslyset bedre i den perioden av døgnet man normalt er våken. Én lys time ekstra om kvelden ville blant annet spare energi til oppvarming og belysning. Norsk sommertid er to timer foran UTC-tid. Sommertid gjelder normalt kl 02.00.00 siste søndag i mars til kl 03.00.00 siste søndag i oktober.
Hvor lenge har Norge hatt sommertid? Norge hadde sommertid første gang i 1916, deretter 1940-45, 1959-1965 og så hvert år siden 1980. Kilde: Snl.no
Hva er de gode huskereglene for hvilken vei klokka skal stilles? En god huskeregel kan være at på våren ser man fram til sommeren, og stiller dermed klokken fram. På høsten lengter man tilbake til sommeren, og stiller klokken tilbake.
Hva gjør nabolandene våre? Sverige, Finland og Danmark har sommertidsordning i dag. Russland og Island har ikke.
Hva er definisjonen av et sekund? Sekundet er definert som varigheten av 9 192 631 770 perioder av strålingen som svarer til overgangen mellom de to hyperfinnivåene av grunntilstanden til Cesium 133-atomet.
Hvem fant opp tiden? Rommet og tiden er uløselig sammenvevd i en firedimensjonal 'romtid' som oppstod da universet ble til ved det store smellet for ca. 13,8 milliarder år siden. Kilde: Snl.no
Hvem fant opp klokka? De første 'klokkene' ble ikke funnet opp, men var basert på systematisk observasjon av naturlige fenomener som viser tidens gang. Soluret er blant de tidligste astronomiske instrumentene. I et solur utnytter man jordens jevne rotasjon og skyggen fra en sentral stående viser til å lage en urskive som viser tidens gang. Solur fantes i det gamle Egypt og nevnes også flere steder i det gamle testamentet.
Finnes det en «urklokke» som alltid går riktig og hvor står den? Koordinert universaltid (UTC) er ikke basert på én supernøyaktig klokke, men baserer seg på et gjennomsnitt fra signaler fra ca. 500 atomur rundt om i verden. På Justervesenets tidslaboratorium står det 4 atomur som er med i denne ordningen.
Hva betyr UTC? UTC står for Universal Time Coordinated, eller koordinert universaltid, på norsk.
Hva er DST? Daylight Saving Time er den amerikanske betegnelsen for sommertid.
Hva er skuddsekund og hvor ofte får vi det? Behovet for skuddsekund kommer av at jorden roterer uregelmessig og gradvis saktere, mens de rundt 500 atomurene som bestemmer UTC går jevnt. De siste årene har et døgn i gjennomsnitt vært omtrent et tusendels sekund lengre enn nøyaktig 24 timer. Ordningen med skuddsekund startet i 1972 og det siste ble lagt til i overgangen mellom 2016 og 2017. Les mer her
Bilder
Om Nærings- og fiskeridepartementet
Kongens Gate 8
0032 Oslo
Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd
Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.
Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Norge og Thailand inngår historisk frihandelsavtale29.11.2024 17:37:42 CET | Pressemelding
Norge og de andre EFTA-landene ble i dag enige med Thailand om en historisk frihandelsavtale som gir nye muligheter for eksport, investeringer og handel.
Norge styrker handelspolitikken i en tid med global usikkerhet28.11.2024 14:30:00 CET | Pressemelding
I dag holdt næringsminister Cecilie Myrseth regjeringens handelspolitiske redegjørelse for Stortinget, med tittelen "Handel i en omskiftelig tid". Myrseth fremhevet betydningen av tettere samarbeid, åpne markeder og regelverksbasert handel som avgjørende faktorer for å sikre Norges fremtidige konkurransekraft og velferd.
Presseinvitasjon: Næringsminister Cecilie Myrseth holder handelspolitisk redegjørelse27.11.2024 12:23:03 CET | Pressemelding
Torsdag 28. november vil næringsminister Cecilie Myrseth holde regjeringens handelspolitiske redegjørelse for Stortinget med temaet "Handel i en omskiftelig verden". Redegjørelsen vil adressere hvordan regjeringen møter utfordringene i et mer uforutsigbart internasjonalt handelslandskap.
Regjeringen lanserer veikart for kreativ næring22.11.2024 13:16:40 CET | Pressemelding
Kreativ næring er i vekst både internasjonalt og nasjonalt, men næringen har et uforløst potensial i Norge. I dag lanserte næringsministeren et nytt veikart for kreativ næring som skal peke retningen for vekst og verdiskaping.
Regjeringen lanserer veikart for kreativ næring20.11.2024 13:30:00 CET | Presseinvitasjon
Fredag 22. november lanserer næringsminister Cecilie Myrseth regjeringens veikart for kreativ næring på Bergehus i Oslo. Her møter hun representanter fra næringen og får en omvisning hos TV-produsenten Strix.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom