Anima - Stopp dyremishandling

Narvesen og 7-Eleven investerer stort i dyrevelferd tross tøffe koronatider

Del

Reitan Convenience Norway som står for omtrent en tredjedel av norsk servicehandel har besluttet å droppe turbokylling i alle sine kjeder: Narvesen, Northland, ​YX​/​7-Eleven og 7-Eleven. Dyrevernorganisasjonen Anima roser kjedene for å trosse krevende tider ved å investere stort i dyrevelferd.

Norsk slaktekylling av typen Hubbard JA787.
Norsk slaktekylling av typen Hubbard JA787.

Korona har brakt med seg tøffe tider for Narvesen, Northland, ​YX​/​7-Eleven og 7-eleven som har blitt tvunget til å stenge mange av sine butikker i lengre perioder. På tross av dette har kjedene besluttet å fjerne den såkalte turbokyllingen fra alle sine butikker.

Til sammen driver kjedene mer enn 420 salgssteder, og beslutningen vil påvirke mer enn 200 000 kyllinger, år etter år.

Kjedene har tilegnet seg den internasjonale dyrevelferd-standarden European Chicken Commitment (ECC). Der er hovedkriteriene at kyllingene skal vokse saktere og ha mer plass. Rema 1000  og Joe & The Juice har tidligere også tilegnet seg standarden.

– Vi har et ansvar ikke bare overfor våre kunder, men også dyrene. I Reitan er bærekraft og kvalitet en sentral del av virksomheten, som vi tar dønn seriøst. Ved å ta et sterkt grep for kyllingvelferden, håper vi å være med å inspirere andre bedrifter til å gjøre det samme. Vi håper at vi sammen kan heve velferden til alle norske kyllinger, forteller Kenneth C. Olsen, Administrerende Direktør i Reitan Convenience Norway.

Planen til RCN er å innfase ECC-kylling i bagetter med rent kyllingkjøtt i løpet av 2021. Tidlig neste år vil rundt 70% av produkter som inneholder kylling være i tråd med ECC-standarden. De resterende produktene blir faset over så raskt det lar seg gjøre fram til i 2025.

Turbokylling, det nye buregg
For få år siden sto bedrifter nærmest i kø for å droppe buregg. At kjedene dropper turbokylling er et tegn på at det skjer store forandringer i matbransjen, mener dyrevernorganisasjonen Anima. I dag begynner flere og flere å sette spørsmålstegn ved den hurtigvoksende kyllingen.

– Vis en forbruker et bilde av et fjøs fylt med turbokyllinger, vil de fleste sitte igjen med en ekkel følelse. Akkurat som høns ikke hører hjemme i trange bur, så vil en turbokylling aldri kunne trives godt med turbovekst. Narvesen, Northland, ​YX​/​7-Eleven og 7-eleven viser vei for en hel bransje, sier Niklas Fjeldberg, kampanjeleder hos Anima.

Og han fortsetter: – Det krever mot å gå først, og med en slik ambisiøs plan gjør de en betydelig forskjell for dyrene. Det fortjener stor ros.

Den hurtigvoksende kyllingtypen Ross 308 står i dag for over 7 av 10 norske kyllinger, og har i mange år vært ryggraden til industriell kyllingproduksjon. Det fordi den vokser fra 50 gram til over 2 kilo på 35 dager - derav begrepet turbokylling. Dette medfører betydelig velferdsproblemer som gangvansker, pusteproblemer, organsvikt og nedsatt immunforsvar.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Norsk slaktekylling av typen Hubbard JA787.
Norsk slaktekylling av typen Hubbard JA787.
Last ned bilde

Lenker

Om Anima - Stopp dyremishandling

Anima - Stopp dyremishandling
Anima - Stopp dyremishandling
Postboks 1073 Sentrum
0104 Oslo

92 98 77 65https://stoppdyremishandling.no

Anima er en dyrevernforening som i 2000 ble grunnlagt i Danmark, og som kom til Norge i 2017. Internasjonalt er organisasjonen kjent som Anima International, og opererer i 10 land. Anima jobber for at dyr skal bli respektert, ikke misbrukt. Om det er kjæledyr, husdyr, pelsdyr, forsøksdyr eller dyr i underholdning.

Anima griper inn der det er behov og jobber målrettet for å oppnå konkrete resultater for dyrene. Organisasjonen fokuserer på å påvirke både politikere, bedrifter og forbrukere. Animas viktigste oppgave er å være en stemme for dyrene, da de ikke kan snakke for seg selv.

Følg pressemeldinger fra Anima - Stopp dyremishandling

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Anima - Stopp dyremishandling på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Anima - Stopp dyremishandling

Dyreindustrien er som en gal forsker uten etisk kompass10.9.2021 11:49:10 CEST | Debattinnlegg

Etter over 10 års arbeid med dyrevern er det mye som skal til for å sjokkere meg når det gjelder forholdene for dyrene i landbruket. Likevel var jeg målløs etter å ha lest om resultatene av en ny studie fra Københavns Universitet, som viser at 85 prosent av alle verpehøner i Danmark har et ødelagt brystben. Ja, du leste riktig. Mer enn fire av fem høner dør i løpet av sitt korte liv med smertefulle beinbrudd. Og det er all grunn til å tro at problemene også er omfattende i Norge.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom