Når kommer de norske jordbærene i år?
Er det et produkt vi virkelig elsker og verdsetter er det de norske jordbærene. Riktignok har det kommet noen kasser ut i markedet, men det er når det virkelig bugner av disse fantastiske, røde, søte bærene at det er sommer. Og sommeren har latt vente på seg i år. Men nå er ventetiden snart over.
- I år har vi hatt en uvanlig kald mai måned i store deler av landet, og juni har også vært kjølig, men den som venter på noe godt venter som kjent ikke forgjeves. Rett over sankthans kommer de store volumene med jordbær ut i markedet, lover Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Høysesong i juli
Klimaet i Norge gjør at jordbærene blir spesielt søte og smakfulle. En lang modningsperiode med lyse dager og kjølige netter gir mye smak. Både frukt, bær og grønnsaker, som dyrkes under åpen himmel, påvirkes av været. Temperatur, sol og regn, spiller en avgjørende rolle for hvordan sluttproduktet smaker. Det er det som gjør det så spennende.
Høysesongen for jordbær er juli – da er det mulig å få tak i disse kortreiste, solmodne delikatessene over hele landet. Den nydelige duften og den perfekte balansen mellom syre og sødme gjør jordbær til det mest etterspurte bæret i norske butikker.
Sortene vi dyrker i Norge er tilpasset vårt klima
Det tar ca. 10 år å utvikle en ny sort optimalisert for norske forhold, og det er stor fagkompetanse i Norge. Nye sorter skal først og fremst smake godt. I tillegg skal de være motstandsdyktig mot sykdom, plantene skal kunne overvintre og de skal være plukkevennlige. Det er mye som skal klaffe for å kunne trives i norske forhold, forteller Olav Etnestad fra Norsk Bærdyrkerlag.
Jordbær slik vi kjenner dem i dag er et resultat av en lang krysningsprosess av ulike viltvoksende jordbærplanter. Ville jordbær har vært kjent i Europa siden romertiden. Kommersiell dyrkning startet på begynnelsen av 1800-tallet, og de sortene vi får i Norge er ment for umiddelbart konsum.
- I Norge produseres det minst 10 ulike sorter jordbær. Den mest kjente i dag er Korona som har en utpreget søtsmak. Andre aktuelle sorter er Sonata, Florence og Polka. Frida, Nobel og Saga, som er norskforedlet, og sist men ikke minst har vi nå denye sortene Malwina, Faith og Rumba som det knyttes store forventninger til, forteller Jørn Haslestad fra Norsk Landbruksrådgiving.
- De smaker alle nydelig, og uansett hvilken sort du får tak i nær deg, er jeg sikker på at de smaker perfekt av sommer. Spis dem og kos deg med dem både naturelle og på nye måter, oppfordrer Gerd Byermoen.
Jordbær holder deg frisk og gjør deg opplagt
Jordbær er sunt og veldig godt på samme tid. De inneholder lite fett og energi, med masse vann og fiber som holder oss mette og gjør godt for magen. Jordbær inneholder mer vitamin C enn appelsiner, et viktig vitamin vi trenger jevnlig tilførsel av. Vitamin C hjelper til med å holde oss friske, gir fin hud og øker opptaket av jern fra andre matvarer. I tillegg er bærene en kilde til folat som bidrar til å holde oss opplagte og våkne. Jordbær inneholder også viktige plantestoffer og antioksidanter.
Jordbær til frokost, lunsj og dessert
Vi har vennet oss til at vi får både jordbær og alle andre grøntprodukter i butikken gjennom hele året.
- Det er flott med stort utvalg, men ved å være bevisst på sesongene og glede seg over at de skifter, vil du få gode smaksopplevelser gjennom hele året. I tillegg er lokaldyrket mat i sesong både bærekraftig og prisgunstig, forteller Gerd Byermoen.
Stadig flere kjøper bær for å kose seg med, enten som et lite mellommåltid, som dessert eller til kveldskos, og jordbær er favoritten. Det er nesten ikke grenser for hva du kan bruke jordbærene til. De egner seg i salater, i kaker, til frokost og dessert – ja, de kan rett og slett brukes til det meste.
Over 15 tusen tonn jordbær ble solgt over grossist i Norge i 2018. 4.707 tonn, altså 31 % av disse var norske. Totalt spiste nordmenn i underkant av 3 kg jordbær i 2018, en andel av dette er import. I tillegg kommer salget direkte fra gården, så vi antar at vi i snitt spiser ca. 10 kurver hver i året.
Kilde: Totaloversikten, OFG.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom