Når jobben ikke lenger passer inn i livet.

Del

Nok en gang har koronapandemien sendt mange tilbake til hjemmekontoret. Til kjøkkenbordet, klesvasken og en perlerad av teamsmøter. Jobben har på alle mulige måter invadert livet, så da er det kanskje ikke så rart at flere revurderer om jobben egentlig passer inn i det livet de ønsker å leve.

Administrerende direktør i Randstad, Eivind Bøe
Administrerende direktør i Randstad, Eivind Bøe

Åtte av ti har i løpet av de siste 18 månedene revurdert om jobben passer inn i livet. Halvparten av arbeidsstyrken er nå enten på jakt etter ny jobb eller åpne for nye muligheter. Det er to av funnene i vår nye undersøkelse, Randstad Workmonitor, og for oss som jobber i HR- og rekrutteringsbransjen er dette ganske store nyheter.

Hjemmekontortrøtte og endringsvillige

For i dag er det rekordmange ledige stillinger på markedet, og det har vært vanskelig å finne kvalifiserte kandidater lenge. Særlig til jobber innen helse, IT-utvikling, ingeniør- matematikk- og vitenskapsyrker, men vi ser også stadig flere yrkeskategorier som det er manglende arbeidskraft til. Undersøkelsen indikerer at vi kan komme til å se en ketchup-effekt av hjemmekontortrøtte og endringsvillige medarbeidere på nyåret, som kan gjøre rekrutteringsjobben litt enklere. Men bare dersom arbeidsgivere virkelig tar den store holdningsendringen på alvor.  

Livet må få plass på jobben

For er det noe denne undersøkelsen og vår erfaring tilsier, så er det at arbeidstakere ønsker større grad av fleksibilitet etter snart to år med livsomveltende pandemi. Livet på hjemmekontor har brakt med seg muligheter vi ikke tidligere hadde. Å kunne ta imot barna når de kommer fra skolen, eller gå en tur med hunden og kanskje begynne helgen litt tidligere på hytten gir unektelig mer glede enn å sitte i kø på vei til og fra jobben. Dette er noe arbeidsgivere i større grad må ta hensyn til. Viktigheten av at arbeidsgiveren legger til rette for balanse mellom jobb og fritid har aldri vært viktigere. Dette krever en ganske annerledes tankegang fra arbeidsgiveren enn før pandemien og er helt vesentlig både for å holde på viktige ressurser og tiltrekke seg nye.

Arbeidstakere ønsker en jobb hvor arbeidsmiljøet er godt og de ønsker en jobb hvor de hele tiden kan lære og utvikle seg. Lønn, jobbsikkerhet og interessante oppgaver er fortsatt viktig, men arbeidsgivere som ikke tar jobben med å utvikle og vise frem en arbeidsplass som har plass til hele mennesket, risikerer å tape i kampen om talentene. I tillegg risikerer de å miste de kritiske ressursene de allerede har. For medarbeiderne har hatt god tid til å tenke seg om på hjemmekontoret. Jobben har for mange mistet mye av sin glans, og familie, venner og fritid har blitt viktigere.

En av tre mer stresset nå enn før pandemien

Snakker vi da om bortskjemte folk, som har blitt virkelighetsfjerne og bedagelige på hjemmekontoret? Nei, vi snakker om arbeidstakere som har utvist stor grad av fleksibilitet og innsats i en svært krevende situasjon, som er slitne og som kanskje har mistet noe av tilknytningen de hadde til arbeidsplassen. For selv om halvparten opplever å ha fått bedre balanse mellom jobb og fritid i løpet av pandemien, svarer også en av tre at de er mer stresset nå enn før pandemien, og at de derfor ønsker å gjøre jobbendringer. I tillegg kan vi legge til at seks av ti har fått større innsikt i både personlige mål og karrieremål.

Det haster for arbeidsgivere å gjøre endringer

Arbeidsgivere som skal rekruttere, eller som for all del ønsker å beholde kritiske ressurser, har med andre ord en jobb å gjøre. I snart to år har arbeidstakere sørget for at jobben har funnet plass i livet. Nå er det arbeidsgivers tur til å sørge for at livet får plass i den nye jobbhverdagen som vi forhåpentligvis snart går i møte. Og det kan være lurt å bruke tiden under en ny periode med restriksjoner og hjemmekontor godt. Januar er nemlig den tiden på året hvor flest er på Finn.no i jakten på drømmejobben.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Administrerende direktør i Randstad, Eivind Bøe
Administrerende direktør i Randstad, Eivind Bøe
Last ned bilde

Lenker

Om Randstad

Randstad
Randstad
Kristian Augusts gate 15
0164 Oslo

400 21 400http://www.randstad.no

Randstad er den globale markedslederen innen HR-service. Vi hjelper mennesker og virksomheter med å realisere sitt fulle potensial. Dette gjør vi ved å kombinere kraften i dagens teknologi med vår brennende interesse for mennesker. Dette kaller vi Human Forward. I 2020 hjalp vi mer enn to millioner kandidater med å finne en meningsfylt jobb hos en av våre 236 000 kunder. I tillegg ga vi opplæring til mer enn 350 000 mennesker. Randstad har en tilstedeværelse i 38 land over hele verden, og har en topp-tre markedsposisjon i halvparten av disse. I 2020 hadde Randstad i gjennomsnitt 34 680 egne ansatte og en omsetning på 20,7 mrd Euro. Randstad ble etablert i 1960 og har hovedkontor i Diemen i Nederland. Randstad N.V. er notert på NYSE Euronext. For mer informasjon, se www.randstad.com og www.randstad.no

I Norge har Randstad kontorer over hele landet, og tilbyr tjenester innen rekruttering, bemanning og HR-løsninger. Les mer på randstad.no.

Følg pressemeldinger fra Randstad

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Randstad på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Randstad

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom