Den Norske Opera & Ballett

Når festen møter pesten i Operaen

Del

Hvordan skildrer den klassiske musikken et samfunn i unntakstilstand? Operaorkestret presenterer to svar i form av Prokofjevs Romeo og Julie og Gubaidulinas orkesterverk Feast during a plague. Lørdag 19. september på Hovedscenen.

Foto: Erik Berg
Foto: Erik Berg

− Vi har på norsk valgt å omtale konserten som "Fest i fryktens tid". Som orkester er det viktig for oss å fortsette med å være en arena for fellesskap, felles opplevelser og felles dypere erkjennelser. Vår overbevisning er at denne kraften ligger i musikken og i den levende framføringen av den, sier orkestersjef, Håvard Vegge.

Motsetningene mellom frykt og overlevelse har fascinert kunstnere og diktere til alle tider, og få situasjoner understreker paradoksene sterkere enn en verden i pandemi. Fra to ytterpunkter belyser denne konserten et samfunn i unntakstilstand.

Sykdom har ført til stengte teatre – også tidligere

Et par år før Romeo og Julie ble skrevet i 1595/96, ble England igjen rammet av svartedauden. Teatrene stengte i over et år, og 10 000 mennesker døde bare i London. Hele Shakespeares liv var preget av trusselen om pest, likevel er det bare i Romeo og Julie at det kommer helt konkret til uttrykk. Julies budbringer blir satt i karantene som følge av pesten som herjet, og Romeo får aldri vite at hans elskedes død bare er et spill. Prokofjev komponerte musikken til balletten Romeo og Julie i 1935, men musikken ble kjent allerede gjennom konsert-suitene som han arrangerte lenge før den fullstendige ballettenpremieren i 1940. Prokofjev skrev i alt tre suiter, og på denne konserten får vi høre høydepunktene fra dem alle.

Musikalsk portrett av det moderne livet

I Feast during a plague fra 2005 har komponisten Sofia Gubaidulina vært inspirert av Alexander Pusjkins novelle med samme navn. Pusjkin lar historien utfolde seg under en fest i en pestbefengt by og Gubaidulina bruker det i et musikalsk portrett av det moderne livet, og kontrasten mellom en verden som vrenges i sykdom og dem som velger å velte seg i egen nytelse og dekadens.

Operaorkestret spiller under ledelse av James Gaffigan – sjefsdirigent ved Lucerne Symphony Orchestra og første gjestedirigent ved Netherlands Radio Philharmonic Orchestra.

Kontakter

For pressebilletter, intervjuer og mer informasjon, kontakt:
kommunikasjonsrådgiver, Camilla Yndestad
Tlf: 95751006
E-post: cy@operaen.no

Bilder

Foto: Erik Berg
Foto: Erik Berg
Last ned bilde

Lenker

Om Den Norske Opera & Ballett

Den Norske Opera & Ballett
Den Norske Opera & Ballett
Kirsten Flagstads pl. 1
0150 Oslo

21 42 21 21http://www.operaen.no

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunstinstitusjon, og skal presentere opera, ballett og konserter av høyeste kunstnerisk kvalitet. DNO&B består av kompaniene Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, foruten Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret og Ballettskolen.

Følg saker fra Den Norske Opera & Ballett

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Opera & Ballett på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Den Norske Opera & Ballett

Kveldens forestillinger av Lyset på Nasjonalballetten i Operaen avlyses8.10.2020 14:34:52 CESTPressemelding

Vi har i dag mottatt en bekymringsmelding fra Statsbygg om at takplatene under balkongene i publikumsområdet på Hovedscenen i Operaen må sikres bedre. Vi har derfor i samråd med Statsbygg besluttet å avlyse kveldens tre forestillinger av Lyset på Nasjonalballetten. Berørte områder er stengt av og sikres nå av Statsbygg. Avlysningen gjelder foreløpig kun kveldens forestillinger torsdag 8.10. Publikum med billetter varsles nå. Vi beklager dette, men publikums sikkerhet kommer først.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom