NAF

NAF-tips til høstbilister: - Sjekk lysene på bilen før høstmørket kommer

Del

De lange lyse sommerkveldene er over og brått kommer høstmørket over oss. - Sjekk om alle lysene på bilen din fungerer nå. De fleste nyere biler må på verksted for å skifte lyspærer, så det er lurt å være ute i god tid før høsten er her, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det er lurt å sjekke at lysene fungerer og at du har satt bryteren eller hendelen i riktig innstilling. (Foto: NAF)
Det er lurt å sjekke at lysene fungerer og at du har satt bryteren eller hendelen i riktig innstilling. (Foto: NAF)

Gode lys på bilen er viktig både for å se godt selv og for å synes godt for andre trafikanter. Er det et hovedlys foran som ikke virker, ser du selv dårligere, du synes dårligere og motgående trafikk kan tro du er en motorsykkel og ikke en bil. Dette kan gi farlige situasjoner.

- Før kunne man skifte lyspærene på bilen selv. Sånn er det ikke lenger, så sant du ikke har en gammel bil, sier Sødal. - Siden du må en tur på verksted er det lurt å bestille time allerede nå om et eller flere av lysene på bilen din ikke virker, fortsetter han.

Lyspærene på nyere biler er enten xenon eller LED, og en del biler har avanserte lamper med lys som beveger seg i svinger og lys som styrer mellom fjern- og nærlys på egenhånd.

Slik sjekker du om lysene fungerer

Det er lurt å sjekke at lysene fungerer og at du har satt bryteren eller hendelen i riktig innstilling.

Skru på bilen og ta en runde rundt bilen for å se at alle lysene fungerer. Sjekk både nærlys, fjernlys, tåkelys og blinklys. Det er også viktig å sjekke ryggelys og bremselys, men det er umulig å få til ved å gå rundt bilen. Da er det lurt å be om hjelp av en annen i familien eller naboen for å sjekke at også disse lysene fungerer.

- Et annet triks er å rygge bilen opp mot en vegg eller et stort vindu for å se at bremselys og ryggelys fungerer, rådgir Nils Sødal.

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Slik bruker du billysene riktig

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Det er lurt å sjekke at lysene fungerer og at du har satt bryteren eller hendelen i riktig innstilling. (Foto: NAF)
Det er lurt å sjekke at lysene fungerer og at du har satt bryteren eller hendelen i riktig innstilling. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

NAF: Ladeplassene må bli som bensinstasjoner16.9.2021 07:00:00 CEST | Pressemelding

I august valgte syv av ti nybilkjøpere elbil. Så langt i år har det rullet nær 300 nye elbiler ut på veiene hver eneste dag. – Skal folk oppleve elbil som et godt alternativ må det bli enklere og mer komfortabelt å lade bilen. Folk vil ha et servicetilbud og litt komfort når de lader. Noe så enkelt som et tak over ladestasjonen bør være et minstekrav, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom