NAF

NAF-tall: En av tre gjør feil i rundkjøringer.

Del

Ferske tall fra NAF viser at over 30 prosent gjør feil når de kjører i rundkjøringer. - Det kan virke som om det går litt rundt for folk når de skal inn i en rundkjøring, både når det gjelder tegngiving og plassering, sier rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen.

Over 30 prosent gjør feil når de skal gi tegn i en rundkjøring.
Over 30 prosent gjør feil når de skal gi tegn i en rundkjøring.

Størst er usikkerheten knyttet til tegngiving når man skal inn og ut av rundkjøringen. Ifølge tall hentet inn av Norstat for NAF gjør over 30 prosent feil når de skal gi tegn i en rundkjøring. 

Gi tegn for å hindre sammenstøt 

- Feil bruk av blinklys, eller å ikke bruke blinklys i det hele tatt, fører til tregere trafikkavvikling. Og det kan føre til misforståelser og ulykker, sier NAF-rådgiveren. 

Han anbefaler noen enkle huskeregler når du kommer inn mot en rundkjøring. Den første er å sette på blinklyset i god tid før rundkjøringen.  

- Gir du tegn tidlig letter du trafikken og sørger for bedre flyt. Om du ikke gir tegn skaper du usikkerhet hos andre trafikanter som er på vei inn i rundkjøringen. Det fører i mange tilfeller til at trafikken stopper opp, sier Svendsen. 

Blink både inn og ut av rundkjøringen 

Den andre huskeregelen er å tenke på rundkjøringen som et vanlig kryss.  

- En rundkjøring er egentlig ikke noe annet enn et vanlig kryss. Om du skal til venstre så blinker du til venstre, og skal du til høyre blinker du til høyre. Den eneste forskjellen på en rundkjøring og andre kryss er at du også skal gi tegn ut av rundkjøringen. Verre er det ikke, ifølge Svendsen. 

Det gjelder også plassering. Om du skal til venstre bør du ligge til venstre på vei inn i rundkjøringen og holde venstre side gjennom rundkjøringen. Skal du til høyre så ligger du til høyre på vei inn. 

- På ett område skiller rundkjøringer seg likevel fra et ordinært kryss, og det er om du skal rett frem i en rundkjøring som ikke har noen avkjøring til venstre. Da skal du legge deg til venstre på vei inn i rundkjøringen og holde venstre felt gjennom rundkjøringen. På den måten gir du plass til de som skal til høyre i rundkjøringen, forklarer Svendsen. 

Slik kjører du riktig i rundkjøring:

  • Gi tegn tidlig på vei inn i rundkjøringen.
  • Blink ut når du er på høyde med siste utkjøring før du skal ut. 
  • Enkelte rundkjøringer har skilt eller kjørefelt som angir plassering inn i rundkjøringen. De gjelder foran de generelle plasseringsreglene.
  • Sjekk speilene før du kjører ut av rundkjøringen. Spesielt om du skal til venstre i en rundkjøring kan du få biler på høyre side.

Kontakter

Bilder

Over 30 prosent gjør feil når de skal gi tegn i en rundkjøring.
Over 30 prosent gjør feil når de skal gi tegn i en rundkjøring.
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom