NAF

NAF: Lav høstsol og skitten frontrute er en farlig kombinasjon

Del

Sola går lavt nå om høsten, og er frontruten din skitten ser du dårligere enn du bør. - Du oppdager ikke hvor skitten frontruten er før sola skinner rett inn. Ta en grundig vask på innsiden før du drar på høstferien, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Vask med salmiakkvann på innsiden av frontruten for å få god sikt. (Foto: Colourbox)
Vask med salmiakkvann på innsiden av frontruten for å få god sikt. (Foto: Colourbox)

Innsiden av frontruten er skitnere enn du tror. Årsaken er at luften fra varmeapparatet ikke nødvendigvis er så ren. I løpet av et år legger det seg et tynt grått belegg på innsiden.

- Vi vasker frontruta utvendig hver gang vi vasker bilen, men innsiden er det fort gjort å glemme, mener Sødal. - Det beste er selvsagt å ta innsiden også hver gang man vasker bilen, fortsetter han.

Et godt råd er å vaske innsiden av frontruta med varmt salmiakkvann som fjerner belegget. Du kan også bruke renholdsprodukter som du vasker speil og vinduer med. Husk å tørke av med en tørr fille slik at det ikke blir skjolder.

- Salmiakkvann er det beste. Det holder med litt salmiakk i vannet, rådgir Nils Sødal. - Du trenger ikke dyre spesialprodukter. Her er ofte det enkle det beste, fortsetter han.

Slitt frontrute gir dårligere sikt

Det er ikke alltid at ren frontrute er nok for å få god sikt når du kjører bil. Frontruten er også en slitedel på bilen. Den burde sjekkes hver 80 000 kilometer fordi steinsprut, isskraping, vindusviskere, skitt og smuss gir slitasje. Pfeiffer-laboratoriet har påvist at en slitt og skadet frontrute kan gi et optisk bedrag på 10 meter i avstandsbedømming. I mørket forsterkes denne effekten.

-Er frontruta veldig slitt, er det en god idé å bytte den ut, avslutter Nils Sødal.

Kontakter

Bilder

Vask med salmiakkvann på innsiden av frontruten for å få god sikt. (Foto: Colourbox)
Vask med salmiakkvann på innsiden av frontruten for å få god sikt. (Foto: Colourbox)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

Uten smart lader kan elbilistene få saftig ekstraregning5.2.2020 15:41:45 CETPressemelding

NVEs forslag om å innføre effektprising av strøm for private husholdninger vil få følger for alle som eier eller planlegger å skaffe seg elbil eller plug-in hybrid. -Har du elbil eller ladbar hybrid må du passe på å ha ladeboks som lar deg lade når prisene er lavest, og prisene for nettleie må ikke innrettes slik at det blir for dyrt å lade nyere elbiler hjemme, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF, Norges Automobilforbund.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom