NAF

NAF krav til Nasjonal Transportplan: - Veimidlene må dreies mot vedlikehold

Del

- Nå må Stortinget vise at de mener alvor og vedta en forsterket vedlikeholdsplan i Nasjonal Transportplan, sier Stig Skjøstad, administrerende direktør i NAF, Norges Automobil-Forbund.

Mange steder i landet formelig skriker veiene etter vedlikehold Foto: NAF
Mange steder i landet formelig skriker veiene etter vedlikehold Foto: NAF

Alle de politiske partiene er positive til vedlikehold av veiene, viser en gjennomgang NAF har gjort av partienes nye programmer og forslag til programmer.

- Alle partiene snakker om betydningen av veivedlikehold. Samtidig utgjør vedlikeholdsbudsjettene kun om lag en fjerdedel av de samlede veibudsjettene, påpeker Skjøstad.

Må sette handling bak ordene

NAF utfordrer partiene til å samle seg om en forsterket vedlikeholdsplan når de skal vedta Nasjonal Transportplan i juni.

- Denne våren har samtlige partier stått i kø for å hylle bedre vedlikehold av veiene våre. Alle landsmøtene til alle partiene har sagt at vedlikehold er viktig. Samtidig behandler Stortinget Nasjonal Transportplan som legger prioriteringene for samferdselspolitikken de neste 12 årene. Vi forventer nå at partiene tar sin egen politikk på alvor, og følger opp egne vedlikeholdsløfter nå når de har muligheten, sier Skjøstad.

- Over flere tiår har det bygget seg opp et stort forfall på det norske veinettet. Folk kjører på hullete, utrygge og nedslitte veier. Mange steder i landet er faren for skred og ras en betydelig kilde til folks utrygghet i deres hverdagsreise, sier han. 

Forfall på mellom 80 og 130 milliarder

Tall fra 2014 viser at etterslepet på riks- og fylkesveinettet til sammen er beregnet til mellom 80 og 130 milliarder kroner.

- Vi mener det er mulig å fjerne etterslepet på veiene våre i løpet av ti år. Bevilgningene til vei må dreies betydelig i retning av økt vedlikehold og fornying de neste årene, sier han.

NAF har sett på de nye partiprogrammene og forslag til partiprogram for partiene på Stortinget. I alle programmene finner man formuleringer som understreker behovet vedlikehold av veinettet.

Lover "løft" og å "ta igjen vedlikeholdsetterslepet"

SV skriver at de vil «prioritere vedlikehold», og Ap viser til at det er «behov for et kraftig vedlikeholdsløft». Frp skriver at «Vedlikeholdsetterslepet på fylkesveiene har blitt for stort» mens MDG vil «prioritere godt veivedlikehold». Venstre «vil investere mer i fylkesveinettet».

Både Høyre og KrF har avholdt landsmøte, men foreløpig ikke publisert de vedtatte programmene. I utkastene lover imidlertid Høyre å «redusere vedlikeholdsetterslepet på fylkesveiene» og KrF skriver at de vil «ta igjen vedlikeholdsetterslepet på fylkesveiene». Også Sp, som ennå ikke har hatt landsmøte lover å «satse kraftig på å redusere vedlikeholdsetterslepet på riks- og fylkesveier»

For Høyre, KrF og Sp er formuleringene hentet fra siste versjon av programmet. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mange steder i landet formelig skriker veiene etter vedlikehold Foto: NAF
Mange steder i landet formelig skriker veiene etter vedlikehold Foto: NAF
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom