NAF

NAF: Denne knappen kan spare deg for tusenlapper

Del

- Et enkelt, men lite kjent triks kan spare deg for mange tusen kroner i bilreperasjoner på vinteren, sier rådgiver Jan Harry Svendsen i NAF.

Alle biler som har automatisk innklappbare speil har også en bryter der man kan deaktivere funksjonen. Foto: NAF
Alle biler som har automatisk innklappbare speil har også en bryter der man kan deaktivere funksjonen. Foto: NAF

Det ser flott ut når bilen selv klapper speilene inn og ut når den låses og låses opp. Men snø og is kan føre til at mekanikken fryser. For deg som bileier kan regningen bli høy dersom speilene er frosset fast.

- I noen tilfeller må man bytte hele speilet fordi mekanikken ryker eller fordi en liten del ikke klarer påkjenningen som kommer når motoren forsøker å klappe ut et fastfrosset speil. Når vi vet hvor mye elektronikk som er bygget inn i moderne speil både i form av oppvarming, blinklys og kameraer kan regningen komme opp i flerfoldige tusen kroner. Det er en regning som er helt unødvendig å få, sier Svendsen.

Ifølge NAF er løsningen så enkel som å deaktivere funksjonen.

- Alle biler som har automatisk innklappbare speil har også en bryter der man kan deaktivere funksjonen. Dette er så enkelt som at man kan spare tusenlapper ved et eneste knappetrykk, forklarer Svendsen.

Skru av funksjonen i takt med dekkskiftene

NAF sier at faren er spesielt stor når det er vekslende temperaturforhold og nedbør. Smeltevann kan trenge inn i mekanismen og sørge for at speilet fryser fast. Når så elektronikken forsøker å klappe speilene inn- eller ut kan elektronikken eller overføringen skades.

- Vi i NAF anbefaler at du skrur av funksjonen og har den avslått gjennom vinteren. Gjør det til en vane at du deaktiverer funksjonen når du legger om til vinterdekk, så kan du skru den på igjen når sommerdekkene skal på.

Også vinduer kan fryse fast

Men det er ikke bare speilene som kan ødelegges av snø og is. Mange moderne biler har i dag såkalte rammeløse vinduer som senkes noen få millimeter hver gang du åpner døren. Også disse er sårbare.

- Mange nye elbiler, og andre nyere biler, har rammeløse vinduer. I likhet med innklappbare speil så styres også disse av ulike motorer og elektronikk. Fryser de fast til gummilistene kan også dette føre til skader som kan være kostbare å reparere, sier Svendsen.

Noen funksjon for å deaktivere funksjonen finnes ikke, fordi dette er måten vinduene tetter inn mot karosseriet på for blant annet å hindre vindsus. Ifølge NAF er løsningen ganske enkel.

- Vi anbefaler at man smører listene med en silikonstift eller med silikonspray. Da forhindrer du enkelt at vinduene fryser fast. Bruk gjerne også stiften på gummilistene rundt dørene. Det er ikke så mye vann som skal til før også døren fryser fast, sier Svendsen.

NAF oppfordrer også å tenke litt på låsene i den kalde tiden.

- De fleste moderne biler låses opp og igjen nøkkelløst. Det gjør at mange glemmer å smøre låsene. Men en dag er kanskje batteriet tomt i senderen som du holder i hånden. Om du da har sørget for at låsene er smurt blir det enkelt å låse seg inn på gamlemåten, avslutter Svendsen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Alle biler som har automatisk innklappbare speil har også en bryter der man kan deaktivere funksjonen. Foto: NAF
Alle biler som har automatisk innklappbare speil har også en bryter der man kan deaktivere funksjonen. Foto: NAF
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom