NAF

NAF: 5 kutt mot prisgaloppen på drivstoff

Del

Kontantstøtte og avgiftskutt. Det er blant tiltakene NAF foreslår mot de høye pumpeprisene. - Det er i distriktene dette svir mest. Det er fullt mulig å ta kontroll over drivstoffprisene om det finnes politisk vilje, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF.

Kutt i avgiftene må til for å få ned prisene på bensin og diesel, mener NAF (Foto: NAF)
Kutt i avgiftene må til for å få ned prisene på bensin og diesel, mener NAF (Foto: NAF)

Bensin- og dieselprisene har økt kraftig og er nå opp mot 30 kroner literen på enkelte dager. Analytikere spår ytterligere prisvekst.

- For folk flest blåser det nå fra alle kanter. Drivstoffpriser ute av kontroll kommer på toppen av økte strøm- og matpriser. Dette gir utrygghet og økonomiske utfordringer for mange, sier Braadland.

Kaller på handling fra Senterpartiet

Akkurat nå sitter Senterpartiet, SV og Sp og forhandler om justeringer av statsbudsjettet. Braadland mener de må bruke anledningen til å gjøre noe med folks galopperende drivstoffregninger.

- Dette er Senterpartiets gylne øyeblikk. Regjeringen har lovet å kutte i avgiftene. Samtidig viser våre undersøkelser viser at hele tre av fire bruker bil på hele eller deler av hverdagsreisen. I Distrikts-Norge svarer hele 90 prosent at de bruker bil i hverdagen. Det er samtidig der hvor elbil-tettheten er lavest. Bensin- og dieselbilen er fortsatt en helt nødvendig del av livene til mange, spesielt i distriktene, sier Braadland. 

NAF mener disse fem tiltakene er nødvendige:

  • Fjern veibruksavgiften. Hver bilist med bensinbil vil spare neste fem kroner literen dersom denne avgiften fjernes. Dieselbilsiter vil spare 3,52 kroner per liter.
  • Engangstilskudd til alle privatpersoner som eier en bil, etter svensk modell. Sverige har besluttet å gi 1000,- i støtte til hver bileier. Norge bør se til Sverige og innføre en kontantstøtte nå som prisene er helt ekstreme.
  • Fjerne trafikkforsikringsavgiften. Staten henter inn over 13 milliarder kroner fra bilistene hvert år på denne avgiften. 
  • Null omregistreringsavgift på nullutslippskjøretøy. Folk flest kjøper bruktbil. Mange ser nå etter en brukt elbil som passer for dem. Ved å droppe omregistreringsavgiften på elbiler blir det billigere for folk å kjøpe brukt elbil.
  • Redusere bompengetakstene. Det finnes i dag en kompensasjonsordning staten kan bruke for å nedbetale bompengegjeld på veistrekninger i distriktene. Ved å øke bevilgningene til ordningen kan bompengetakstene reduseres eller fjernes helt. 

Statens inntekter øker samtidig som prisene stiger

Tiltakspakken NAF foreslår har en prislapp på nesten 30 milliarder kroner.

- Selvsagt har det en prislapp for staten, men regjeringens inntekter mangedobler seg sammenliknet med hva man trodde for bare noen måneder siden. Folk ser på at statens inntekter øker, samtidig som de selv strever med høye priser, sier Braadland

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kutt i avgiftene må til for å få ned prisene på bensin og diesel, mener NAF (Foto: NAF)
Kutt i avgiftene må til for å få ned prisene på bensin og diesel, mener NAF (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom