NAF

NAF: - Forventer tryggere og bedre veier i hele landet med nytt budsjett

Del

- Korona-utbruddet har vist at bilen er vårt viktigste fremkomstmiddel som binder landet sammen. Nå må regjeringen benytte anledningen til å sette full fart på vedlikehold og sikring av veiene rundt om i hele landet. Mange av prosjektene er klare til å sette spaden i jorda ganske raskt, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste i NAF, Norges Automobil-Forbund.

Vedlikehold og rassikring må prioriteres i neste års budsjett, mener NAF. (Foto: Colourbox)
Vedlikehold og rassikring må prioriteres i neste års budsjett, mener NAF. (Foto: Colourbox)

Denne uken legger regjeringen frem statsbudsjettet for 2021. De siste par ukene har vært preget av lekkasjer fra regjeringen om satsninger til ulike gode formål.

Penger til økt vedlikehold av veiene har det foreløpig vært stille om. Medlemsorganisasjonen NAF håper dette betyr at regjeringen sparer denne godbiten til budsjettdagen.

- Er det én ting vi har fått slått fast det siste halvåret med korona, så er det hvor viktig det er med gode, trygge og fremkommelige veier rundt om i hele landet. Da det meste stengte ned og vi ble bedt om å holde god avstand, ble bilen det viktigste og mest smittesikre fremkomstmiddelet både til hverdags- og feriereiser, sier Ryste i NAF.

Hun understreker at behovet for bedre vedlikehold av veiene våre strekker seg mye lengre enn korona-utbruddet.

- Det handler om å sikre at folk og varer kommer seg trygt og effektivt rundt i landet, både i dag og i fremtiden, sier Ryste.

Gedigent etterslep

Da Frp og regjeringen nylig ble enige om en ny korona-krisepakke fikk Frp gjennomslag for å øke bevilgningene til vedlikehold av fylkesveiene med 400 millioner kroner i år.

- 400 millioner er en start, men vi forventer langt mer når neste års statsbudsjett legges frem, sier Ryste.

Tallene er tydelige: I 2018 hadde hele 42 prosent av fylkesveiene dårlig eller svært dårlig dekketilstand. NAF-bladet Motor har beregnet at etterslepet på fylkesveiene alene er på godt over 60 milliarder kroner. Legger vi til riksveiene er etterslepet beregnet til mellom 80 og 130 milliarder kroner. 

- Bevilgningene til vedlikehold har stått på stedet hvil i mange år, mens antallet kroner som går til investeringer har doblet seg. Dette er ikke holdbart. Våre undersøkelser viser at folk heller vil prioritere mer vedlikehold enn nye veier, om de må velge, sier Ryste.  

Mange steder i landet er faren for skred og ras en betydelig kilde til folks utrygghet på hverdagsreisen. I 2018 var det over 3000 skred og nedfall på vei i Norge. 

- Folk kjører med hjertet i halsen på rasfarlige og dårlig vedlikeholdte veier, sier Ryste.

Vinn-vinn

- At det allerede er lovet 400 millioner viser at politikerne ser poenget og deler NAFs syn på hvordan økte midler til veivedlikehold nå er en vinn-vinn situasjon: Veiene utbedres samtidig som arbeidsplasser innenfor anleggsbransjen sikres i en tid med økt ledighet, avslutter Ryste

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Vedlikehold og rassikring må prioriteres i neste års budsjett, mener NAF. (Foto: Colourbox)
Vedlikehold og rassikring må prioriteres i neste års budsjett, mener NAF. (Foto: Colourbox)
Last ned bilde
Vedlikehold og rassikring må prioriteres i neste års budsjett, mener NAF.
Vedlikehold og rassikring må prioriteres i neste års budsjett, mener NAF.
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom